Ingrasaminte naturale

silvia

Member
Naturale

Din Formula As am retinut cu multi ani in urma aceste sfaturi.Apa de la cartofii fierti,racita este saraca in calcar ,dar bogata in saruri minerale.Se preteaza ideal la stropit si ca ingrasamant natural.
Apa minerala,trezita,ramasa in sticle neacoperite vreme de o saptamana este un excelent ingrasamant.
Cojile de oua uscate,pisate f. marunt si amestecate cu pamantul pe care il schimbati primavara este excelent pentru Muscate si Ferigi.
 

adrianam

Well-Known Member
Cu apa in care au fiert cartofii am incercat si eu acum vre-o doi-trei ani. Din pacate am distrus un curmal, un hibi de exterior si bulbii de lalele.
Probabil trebuie grija la concentratie si la frecventa udarii cu astfel de ingrasaminte.
 
A

Anonymous

Guest
Cred ca toate aceste substante naturale (coaja ou, cenusa, zat) au o concentratie mare dintr-o anumita substanta, chiar si apa minerala contine calciu si alte elemente care, in timp duc la o concentratie prea mare de saruri de calciu, etc, deci nu sunt de fapt ingrasaminte, fiind unilaterale. Aceasta poate sa duca in timp la acumularea excesiva de substante de un anumit tip, daunatoare. De aceea e bun compostul. Pui acolo si coji de oua, si zat, si cenusa, si iarba si urzici (azot), si alte resturi vegetale, creand un amestec mai uniform, nu unilateral. Eu asa fac si pun pamantul rezultat dupa doi ani si in ghivecele florilor.
 

schlucky

Member
cred ca tot la categoria ingrasamant natural se poate atunci include si "faina de roca" si "mustul de plante"...ambele avand folosinta mai larga adica: ingrasamnat, intaritor de plante, combate bolile si daunatorii

cel putin asa sunt aici "cunoscute" si utilizate de bio-gradinari

faina de roca: - singur nu poate fi folosit ca si ingrasamt deoarece este mult prea sarac in minerale, desi contine: calcar, magneziu, fosfor, potasa, natriu, precum si: bor, cupru, zink, molibden, fier cobald si mangan. Desi cantitatea lor difera in functie de provenienta "fainii de roca". Ajuta la retinerea mai buna a apei , unul din notivele pt. care este folosita des este ca nu prea poti face nimic gresit cu ea....dar totusi trebuie avut grija ca un sol calcaros sa nu se faca si mai calcaros :)

mustul de plante: cel mai des intalnit este cel din urzica .... . urizica se aduna inainte ca sa dea samanta. Se foloseste 10kg urzica verde la 100l apa, pt. a se obtine un rezultat cat mai bun este indicat sa se foloseasca apa de ploaie, in caz ca nu e posibil...atunci apa statuta. tot mustul este bine sa se "fabrice" in orice recipient dar nu de metal, si sa se amplaseze langa compost sau cat mai departe de terasa :), caci atunci cand incepe sa fiarba ... mirose. cand incepe se fiarba se adauga un pumn de faina de roca...(atunci chiar pute :rofl:, si se acopera cu un capac dar care permite schimbul de aer/gaze. tot acest must se amesteca bine de 2 ori pe zi, dim. si seara. In functie de cond. de temp. in cca 1 -2 saptamani este gata (cand devine clar) si se foloseste in proportie de 1 :10 cu apa.

alte plante din care se face aici must sunt:
-frunzele de rosii, brusture negru, ceapa, usturoi, ....
 

schlucky

Member
am uitat :), faina de roca aici o folosesc si ca "produs natural impotriva melcilor" singurul dezavantaj este ca se duce cu prima ploaie....adica se presara acest praf pe toata suprafata pamantului unde vrem s aii tinem departe, sau ca un snur de jur imprejur ...
tot acesta "faina" /praf de roca ii arunca toama in strat mai gros deasupra pamantului, unde vin rasadurile si se amesteca/sapa cu pamantul
 

Roxana

Active Member
Am auzi ca apa pentru Saint-Paulia se tine la decantat minim 24 de ore, iar inainte de a o uda putem pune putin otet sau sare de lamanie in apa. Este adevarat? :roll:
 

silvia

Member
Adausuri naturale

Eu am inteles ca daca ai apa in care ai fiert cartofi, daca ti-a ramas apa minerala etc. ori asta nu se intampla decat uneori si e normal ca nu spune nimeni sa intervenim in permanenta.
Tot la acest subiect am citit ca daca ti-a ramas putina bere intr-o sticla e buna pentru plantele cu un ph mai ridicat.Asta nu e valabil decat pentru cei care beau ca si mine adica extrem de rar.
Cei care au acvarii si schimba apa periodic, apa respectiva poate fi folosita la plante cu mult succes.
Totul e sa interpretam corect apoi sa alegem ce varianta ni se pare logica.
 
A

Anonymous

Guest
Apa de la acvariu PUTE! Ar mirosi planta a peste :tavalit:
Si are multi nitrati si nitriti care nu stiu sigur daca le-ar face bine plantelor. Si daca apa este neschimbata de mai mult timp contine cantitati mari de amoniac, rezultat din fecalele pestilor si plantelor in putrefactie 8)
 
A

Anonymous

Guest
Silvia .. din pacate variantele prezentate de tine sunt niste speculatii cu efect 0 .. sau chiar negativ. Nu va sfatuiesc sa faceti asa.

Otetul e bun .. sarea de lamaie (acid tartric) .. hmmm .. nu prea.
 
A

Anonymous

Guest
Silvia, tot ce ai mentionat tu are o anumita substanta (calciu, amidon, minerale) in cantitate mare.
 

silvia

Member
Adausuri naturale

Eu nu sunt de specialitate am mai spus-o si nu voi contrazice un om cu pregatire in acest sens.Dar tot ce am scris eu era luat din diferite surse cum ar fi:ziare,reviste si carti ca ABC-ul GRADINARITULUI de Etienne Blouin din Qebec.Vroiam sa contribui la rubrica de fata cu ceva sugestii.
Va promit ca ma voi abtine si voi retine pentru mine totul.A nu se intelege ca m-am suparat.Nu imi e in fire.Sunt foarte prietenoasa.
 
A

Anonymous

Guest
In forumul vechi am avut o dezbatere mai ampla despre sursele de inspiratie. Asa cum ziceam si atunci .. sursele sunt cat se poate de variate .. dar foarte putin sigure. Avand in vedere ca horticultura nu este matematica .. vor exista intodeauna mai multe pareri pe aceeasi tema .. insa de aici pana la exagerare nu e cale lunga. Din pacate cei care scriu tampenii prin reviste sunt cam multi .. si cei care cumpara si cred ce se scrie prin ele sunt si mai multi. Mai mult decat atat .. exista oameni care cauta senzational, elixiruri chiar, gen .. "3 picaturi de albastru de metil si planta incepe sa arunce cu flori in noi ... vedeti ce simplu e ?, nici nu stiati"

Silvia .. te rog nu te supara pe mine .. nu putem lasa ca informatii de astea sa se propage si sa fie luate de bune de catre alti necunoscatori. Critica mea nu este adresata tie .. ci metodelor prezentate. Va invit pe toti sa va faceti publice cele mai traznite metode si substante de ingrijire a plantelor ca sa stabilim impreuna ce poate si ce nu poate fi folosit.

Cat despre ingrasaminte ... lucrurile sunt teribil de simple ... exista pamanturi la magazin .. si sticlute cu ingrasaminte ... nu va mai complicati cu sare de bucatarie, zeama de cartofi si mai stiu io ce elixiruri de astea miraculoase, 99% din ele sunt de la inutile in jos.

Probabil va trebui sa facem un subiect de sinteza pe marginea ingrasamintelor naturale ... ca sa existe cat mai putine idei preconcepute despre ele.
 

silvia

Member
Master ai tot respectul meu si sunt un elev foarte intelegator pentru ce spune un specialist asa cum esti tu.
Nu mi-ai raspuns la intrebarea de la inceputul interventiei mele de mai sus.Apoi cred ca subiectul acesta trebuia numit altfel cum ar fi "ingrasaminte naturale folosite de voi in mod curent".In acest fel s-ar fi putut evita exprimari de felul:am citit undeva ca...sau am auzit ca.....Ce parere ai?
 
A

Anonymous

Guest
Ingrasaminrtele naturale sunt naturale (provin din natura) iar cele neconventionale sunt neconventionale. Nu am raspuns la intrebarea ta pentru ca nu am inteles-o.

Cat despre titlu ... poate ar trebui sa te adresezi moderatorului acestei sectiuni sau sa postezi la subiectul cu ingrasaminte neconventionale.
 

silvia

Member
Ingr.naturale

Ce parere aveti despre utilizarea excrementelor de iepuri ca ingrasamant pentru plante?
 

Florin

New Member
Si nu numai de iepuri... eu am avut cateva luni un caine legat pe o margine a parcelei cu gazon, anul trecut. In acel timp cat a fost legat acolo si-a facut toate nevoile pe iaba. Ei bine, acea portiune de iarba este super, a stat verde toata iarna, e de 2-3 ori mai inalta, mai verde si mai lucioasa, mai "binefacuta" decat restul. Ce e drept, cainele era hranit cu mamaliga :)
 
Sus