Lilium spp. - Crini

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Denumire ºtiinþificã:
Lilium spp.

Denumire popularã:
Crin

Raspindire:
Toate cotinentele, din Alaska pina in Indonezia.
Lilium pumillum, Siberia
Lilum formosanum, Indonezia
Nu sint de gasit in zona ecuatoriala sau polara (pina acum)

Imagini:
http://community.webshots.com/myphotos? ... ity=JoXvSH
http://community.webshots.com/myphotos? ... ity=MyXznf

Gabarit:
20 cm - 2.5 m inaltime, pina la 60-70 cm intingere orizontala pe planta.
La spectrul extrem, Lilium superbum 2.5m si mai inalt la plante mature.

Lumina ºi temperatura:
Prefera soare din plin, minim 5-6 ore pe zi si radacinile sa fie umbrite. Unele soiuri suporta umbra sau prefera umbra usoara cind soarele este foarte arzator.
In general au nevoie de temperaturi sub 0 grade pe perioada de iarna ca sa infloreasca anul viitor.
Crinii asiatici vor rezista bine pina la -25 grade celsius si chiar mai mult. Crinii trompeta si orientali vor rezista bine pina la -15 -18 grade.

Flori, frunze, fructe:
Florile sint in mod normal cu 6 petale, dar pot fi pina la 50 de petale la crinii dublii.
Culoarea florilor este in tot spectrul de la alb la violet inchis exceptind albastru.
Frunzele sint de diferite tipuri de obicei de-a lungul intregii tulpini, lunguiete si inguste cu un virf.

Solul:
Prefera sol bine drenat, usor acid, mediu in ceea ce priveste cantitate de nutrienti. Nu e de dorit sa vina in contact direct cu gunoiul. Cresc cel mai bine in sol aerat cu particule mai mari formate din scoarta si frunze.

Udarea:
Se uda cu moderatie, dar de obicei prefera un sol reavan. Crinii mor destul de repede in cazul baltirii apei, in general nu prea e nevoie de irigatie daca nu e seceta.

Aerul:
Prefera gradinile cu aerare buna in asa fel incit apa sa se zvinte usor de pe frunze. Nu le prieste vintul puternic dar daca sint expusi la vint in mod constant vor dezvolta tulpini mai elastice.

Ingrãºãminte:
Ingrasaminte pe baza de potasiu si sodiu, preferabil faina de oase, de singe, cenusa, gainat, guano, ace de brad.

Inmulþire:
Se inmulteste prin divizarea bulbului, bulbili de tulpina si seminte. Odata scosi din pamint e preferabil sa fie replantati cit mai repede pentru ca bulbul nu este niciodata inactiv si pierde din energie si rezerve in mod accelerat cu cit mai mult va sta afara din pamint.
Prin semintze se vor produce in general crini care sint hibrizi iar prin divizarea bulbilor se vor produce crini de acelasi fel ca si planta originala.
Exista si metode de inmultire prin solzi de la bulbi dar sint mai dificile si necesita refrigerare si temperaura destul de constanta.
Tehnicile accelerate de inmultire presupune folosirea luminii artificiale in asa fel incit dezvoltarea plantei sa fie continua.

Condiþii de iernare:
Ierneaza in pamint, eventual protejati de un strat de mulci. Este contraindicata scoaterea din pamint peste iarna si mentinerea in beci . Crinii au nevoide de o perioada rece, preferabil in jur de 0 grade pt un minim de 4-6 saptamini ca sa infloreasca.

Boli ºi dãunãtori:
Virusi, gindacul crinului si citeva ciuperci parazite, afidele. Unele rozatoare sint foarte atrase de bulbi, mai ales peste iarna.
Un crin virusat de obicei nu mai poate fi salvat, dar semintele lui vor creea plante fara virus. Virusii crinilor sint transmisi mai ales prin afide.
Din pacate nu se poate distinge daca un bulb e virusat atunci cind il cumparati decit foarte greu. Crinii virusati vor produce plante mai putin viguroase dupa perioada de acomodare si flori mai putin aspectuoase di vor muri mai devreme sau mai tirziu.
Daca pe bulbul cumparat se vad inele concentrice de culoare inchisa de obicei e semn ca bulbul e virusat.

Îngrijire, particularitãþi:
Prefera mult soare si radacinile lor sa fie umbrite si pamintul umed.
Se planteaza in jur de 15 cm adincime cit mai repede dupa ce i-ati cumparat. Preferabil ar fi sa nu stea mai mult de citeva zile afara din sol si sa aiba ceva pamint/rumegus in punga in care sint depozitati.
Necesita de obicei o perioada de unul sau doi ani de acomodare dupa plantare pina sa ajunga la maturizare si dimensiunea optima.
Crinii asiatici rezista bine pina la -25 grade..crinii orientali pina la -15.
Daca stratul de zapada peste iarna e constant atunci rezista foarte bine fara acoperire, atita vreme cit apa nu balteste in pamint.
In general bulbii trebuie scosi si despartiti o data la 3-4 ani, tinind cont de soi.
Plantarea se face preferabil primavara in martie si aprilie si in toamna in septembrie/octombrie/noiembrie.

Hibridizare
In general aprope tot ce este in comert pe piata mondiala sint hibrizi obtinuti de firmele din Olanda, America, Noua Zeelanda si Chile si Canada.
Timpul de producere a unui hibrid nou este cam de 3-4 ani, majoritatea firmelor puternice avind mii de hibrizi in lucru simultan care sint testati apoi pentru rezistenta la productia fortata in sere.

Practic piata de flori taiate a determinat o schimbare in tipul de hibrizi obtinuti si a pus accentul pe florile cu cupa in sus datorita faptului ca sint mult mai usor de transportat si conservat.

Cu toate ca in mod natural numarul speciilorr de crini cu floarea in sus este mult mai redus decit celelalte s-au folosite pentru hibridizare speciile native cre au floarea in sus in asa fel incit majoritatea hibrizilor existenti pe piatza sint cu folarea in sus.

Una din caracteristicile care sint cautate recent este rezistenta la boli deoarece recolte mari in sere sint pierdute in cazul unei infectii severe cu ciuperci sau virusi.

Fortarea crinilor in sere este destul de daunatoare pentru bulb, practic exista sanse foarte mari ca bulbul sa moara daca este exploatat necorespunzator pentru ca se afecteaza prea mult ciclul de viatza si rezerva de energie.


Specii ºi varietãþi:
Exista in jur de 100 de specii native in toata lumea si 8000 de hibrizi inregistrati si cel putin de doua ori pe atita neinregistrati.

Se clasifica in 9 grupe:
Grupa 1 -Crini asiatici
Grupa 2 - Crini Martagon
Grupa 3 - Hibrizii crinilor europeni excluzind martagon (Lilium candidum)
Grupa 4 - Hibrizii crinilor nativi americani
Grupa 5 - Hibrizii crinilor L. longiflorum si L. formosanum
Grupa 6 - Crini trompeta si aurelieni
Grupa 7 -Crini orientali
Grupa 8 -Hibrizi intergrupe (orienpet, asiapet, longiflorum-oriental, asiatic-oriental..)
Grupa 9 - Toti crinii nativi.

Noutati:
Hibrizii intergrupe sint printre cei mai rezistenti si aspectuosi, au de obicei si un miros discret sau puternic (daca ambii parinti au fost mirositori).
Orienpet sint hibrizi intre orientali si trompeta, de obicei sint vigurosi, foarte frumos colorati si au un miros foarte placut. Sint mai robusti decit orientalii si decit crinii trompeta si au flori mari si de aspectuoase.

Sfaturi la cumparare:
Incercati sa cumparati bulbii de crini devreme, si eventual lastarul de tulpina sa fie usor pornit (primavara). Bulbii sa nu prezinte uscaciune si sa fie fermi la pipait. Daca nu sint fermi nu ii cumparati. Daca lastarul tulpinii e mare, inca sint buni de cumparat dar va dura un an pina se vor reface cu adevarat. Preferabil suprimati bobocul floral in primul an in asa fel incit bulbul sa se dezvolte si sa acumuleze rezerve de energie.

Discutii despre crini:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1016
 
Sus