Sparaxis si galtonia

Alinuca

Member
De ziua indragostitilor am primit de la prietenul meu mai multe pungi cu bulbi printre care si sparaxis si galtonia despre care nici macar nu am auzit dar am vazut ca fac flori foarte frumoase.Va rog frumos ,ma poate ajuta cine va cu un sfat cat de mic? :oops:
 

mi_bios

New Member
Eu i-am plantat in gradina, prin luna mai, in plin soare, au inflorit de la sfarsitul lui iunie pana la 1/2 lunii iulie. Sunt foarte diverse ca forma a florii si culoare. Succes!
 

schlucky

Member
sparaxis este denumita aici popular "floarea tiganului" ...in cartea mea de gradinarit scrie despre ea: ca se poate cultiva si in gradina dar si in ghiveci, si ca vrea un pamant destul de usor, care trebuie mentinut umed pana cand se trece floarea si cand si frunzele s-au trecut se scot bulbii si se pastreaza peste iarna intr-un loc rece si uscat. suporta bine sine soarele deci si caldura.

galtonia: creste pana la 120m, infloreste din iulie pana in septembrie, floare de culoare alba, are nevoie de mult ingrasamnt, se poate tine atat in soare plin cat si in semiumbra (dar mai bucuroasa e de soare), pamantul normal de gradina e ok, daca se rup mereu florile trecute ii stimulezi inflorirea deasa si de lunga durata; daca nu ai posibilitatea sa lasi bulbii peste iarna in pamant, atunci adusi in casa au nevoie de o temp de 20°C
bulbii de planteaza la o adancime de 15cm, si o distanta de 20cm unul de altul, in luna aprilie se pot pune in gradina
asta am vazut-o des aici in gradini si mi-a placut mereu,

dar poate stie cineva mai exact mai multe despre ea, caci de ex. acum pe un forum scria ca se pune doar atat de adanc in pamant incat varful sa fie doar putin acoperit de pamant, deci contrazice ceea ce scrie in cartea mea .... deci tot experienta proprie e mai buna :?
 

Alinuca

Member
Bulbii raman in pamant peste iarna daca ii pun in gradina?Pot sa-i plantez acum ,in aceasta perioada?
 

cereus

New Member
Eu am pus Sparaxis anul trecut şi a făcut flori foarte viu colorate şi frumoase. Am pus bulbii într-o "strachină" de plastic, cu diametrul mai mare şi după înflorire au făcut seminţe. Înspre iarnă am mutat "strachina" în pod, la răcoare (nu i-am mai udat) şi văd că bulbii o duc bine şi se pregătesc de primăvară.
Din păcate bulbii nu rezistă iarna dacă sunt lăsaţi în grădină, din cauza temperaturilor scăzute.

Cătălin
 

ghia_don

Active Member
gabitzadulce wrote: 14 feb 2008
Adica ii stiu numele dar nu gasesc nimic despre ingrijire

Se numeste Sparaxis tricolor (sper ca am retinut numele). Stie cineva ceva despre ea? Pe Wikipedia scrie decat trei randuri (ce surse de informare am ).
Mersi.

Gabiuta wrote:
Este planta de gradina dar la clima noastra se foloseste ca planta de ghiveci.In mod normal trebuia plantata toamna pentru a inflori primavara.
Se mai numeste si "Planta Arlechin".Bulbii se pun la 5 cm. adincime si apar cam intr-o saptamina .Se asaza in plin soare.Pamintul se mentine umed fara a excela cu udatul.
Ceea ce am spus este din experienta proprie cu acesti bulbi daca am gresit imi cer iertare.Mie asa mi-au inflorit
 

lelia

Well-Known Member
Am pus si eu sparaxis ,pentru prima data,am fost surprinsa de rapiditatea cu care au iesit si de faptul ca seamana la frunze cu gladiola in miniatura .Sper sa-mi faca si flori .

 

lelia

Well-Known Member


Imi pare rau ,ca n-am apucat sa-i fotografiz cu florile deschise ,sunt asa delicate si frumoase .S-a inorat si florile s-au inchis ,la fel si laa nemone si ranunculus ,nu stiam caci n-am avut pana acum .Sper sa nu se treaca pana maine ,sa le fac poze .
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
S-au trecut florile - cand anume scoatem bulbii din gradina si-i punem la pastrat? Si poate povestiti si care-i tehnologia de pastrare...
 

mirela06

Active Member
Si eu trebuie sa scot din bulbi. Am inteles ca toamna, se scutura de pamint si se pun in ladite, acopertie cu un ziar sau paie. Nu se tin la lumina si in umezeala sau caldura. Ei simt asta si incearca sa incolteasca. :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Bulbii de sparaxis lasati-i in pamant pana in toamna, inainte de inghet, pentru ca peste vara se dezvolta si se inmultesc in pamant.
Mare atentie cu coropisnitele. Daca aveti asa ceva prin gradina, neaparat puneti in jurul plantelor otrava de coropisnite, ca ramaneti cu siguranta fara acesti bulbi pe care ii considera de-a dreptul deliciosi 8) .
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumim Caramell! Si care e otrava asta de coropisnite, stii cumva?
In alta ordine de idei, eu am plantat amestecat bulbi de sparaxis tricolor, frezie si ranunculus, crini (dar aici nu e o problema ca-i recunosc usor).
Dintre toti cred ca doar sparaxis trebuie scos peste iarna - cum oare o sa-i recunosc pe acestia???? :)
Ce probleme am si eu... :) :)
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Otrava care la mine a dat rezultate bune cu coropisnitele este Sintogrill.

Dupa parerea mea, ar trebui sa scoti la toamna si bulbii de frezie, si atunci nu vei mai avea probleme cu identificarea ;-)

ghia_don a spus:
Sintogrill 5 G
Contine:
4,7 % Fenitrotion si minimum
0,3 % Malation
substante active.

Proprietati fizicochimice:
Produs prezentat sub forma
de mixtura, având ca suport
boabe de porumb macinate
grosier.
Grupa de toxicitate: IV
(Toxicit ate redusa)
Timp de pauza:
14 zile de la aplicare.

MOD DE ACTIUNE
Sintogril 5 G este un insecticid granulat cu actiune de soc, de contact si ingestie cu un efect foarte bun asupra coropisnitei.

MOD DE UTILIZARE
Sintogrill 5 G se aplica la culturile de legume, înainte sau dupa plantare, protejând cultura
o lunga perioada de timp.
Terenurile infestate cu larve de insecte, nematozi, etc. trebuie dezinfestate prin încorporare în sol la lucrarile de pregatire a terenului sau concomitent cu semanatul, în doza de 50 Kg / ha.
În rasadnite, combate eficient larvele daca se administreaza între rândurile de plante în doza de 30 Kg / ha în zonele de atac.

Tratamentul se realizeaza obligatoriu cu încorporarea în sol.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multumesc, o sa caut si Sintogrill...momentan ma lupt cu melcii nu cu coropisnitele dar o sa- cumpar preventiv sa-l am in casa
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Galtonia Candicans .. spre sfirsitul infloririi...


Galtonia Moonbeam...mai tirzie... abia astept sa infloreasca...

 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu prea reusesc sa prind Sparaxisii in poza...



Se inchid la apus si cum eu sunt plecata toata ziua ...
 
Sus