Zygopetalum

sarselia

Active Member
Moderator
Denumire: Zygopetalum

Familie: Orhidacee

Imagini:





Origini: America de Sud (Brazilia, Paraguay, Peru, Bolivia)

Descriere: Orhideea Zygopetalum formeaza pseudobulbi ovoidali care au 2 sau mai multe frunze lanceolate.Inflorescentele se dezvolta la baza psudobulbilor avand un parfum deosebit.

Gabarit: Dimensiunile acesteia variaza intre 30-60 cm inaltime, in ghiveci.

Lumina: Lumina este factorul cel mai important pentru a le induce inflorirea dar desi au nevoie de multa lumina este de evitat expunerea acestora razelor puternice ale soarelui.Culoarea frunzelor va poate ajuta in a intelege daca expunerea pe care i-ati oferit-o este cea adecvata.
Daca frunzele au culoarea verde deschis inseamna ca sunt expuse unei lumini benefice. Daca acestea sunt de un verde inchis inseamna ca planta sufera din cauza luminii.
Poate fi amplasata intre iunie si septembrie si in aer liber dar intr-un loc semiumbros.

Temperatura: Rezista la temperaturi cuprinse intre 12 si 23 grade celsius.

Flori: Tulpina florala se dezvolta de regula toamna spre iarna iar aceasta apare la baza psudobulbului din anul precedent avand un buchet ce poate varia intre 5-12 flori cu diametrul de 5-8 cm.Parfumul florilor seamana cu cel al narciselor sau al zambilelor.

Solul: Turba fibroasa concasata, vermiculit, scoarta de pin, radacini de ferigi

Udarea: Se uda saptamanal in perioada de crestere cu apa calduta dedurizata.In ceea ce o priveste este de evitat a se lasa apa pe frunze pentru ca pot aparea diverse pete care pana la urma duc la uscarea acestora.Se poate aseza planta pe un strat de pietris mentinut in permanenta umed pentru a creste umiditatea de care are nevoie.

Aerul:Necesita o buna aerisire si o umditate de 40-60%

Ingrasaminte: In timpul perioadei de crestere puternica la fiecare 14 zile, cu ingrasaminte de orhidee.

Inmultire:prin separarea tufei dar cu mare atentie pentru a nu se rani radacinile.Fiecare portiune separata trebuie sa contina cel putin 3 psudobubi .

Boli si daunatori: Paduchi, musculite si acarieni atunci cand aerul este cald si uscat.
Frunzele acestei specii , precum si hibrizii acesteia ,sunt predispuse atacurilor fungice de aceea au nevoie de o buna aerisire.

Greseli de ingrijire: Este de evitat a se pulveriza frunzele deoarece se pot pata foarte usor lucru care poate duce atat la moartea acestora cat si la putrezirea psudobulbilor.
Desi este o orhidee care iubeste apa radacinile acesteia nu trebuie sa stea in apa pentru ca putrezesc foarte usor.

Particularitati de ingrijire: In cazul in care planta a crescut excesiv de mult se poate replanta folosind un ghiveci selectat in functie de marimea plantei.De regula replantarea se face dupa perioada infloririi si de regula primavara.La fel ca si la celelalte orhidee dupa replantare se va evita udarea plantei pentru ca ar exista un risc marit ca radacinile sa putrezeasca.Se va pulveriza scoarta acesteia zilnic sau o data la doua zile (depinde de temperatura la care este tinuta) iar dupa 10-14 zile se va putea uda normal.
Radacinile acesteia sunt extrem de sensibile acumularii de saruri minerale si de aceea este bine ca atunci cand este udata, apa sa curga prin ghiveci pentru a le curata de acestea.

Specii si varietati: Exista 40 de specii descoperite dintre care doar 15 sunt de cultura.
Zygopetalum brachypetalum
Zygopetalum crinitum
Zygopetalum ghillanyi
Zygopetalum graminifolium
Zygopetalum maculatum ( Zygopetalum mackayi)
Zygopetalum maxillare
Zygopetalum microphytum
Zygopetalum pabstii
Zygopetalum pedicellatum
Zygopetalum reginae
Zygopetalum rigbyanum
Zygopetalum sellowii
Zygopetalum silvanum
Zygopetalum sincoranum
Zygopetalum triste

Dintre acestea Zygopetalum crinitum, Zygopetalum mackayi precum si Zygopetalum intermedium infloresc iarna avand o toleranta moderata fata de caldura.
Specia care infloreste primavara este Zygopetalum maxillare.
 
Sus