Hosta spp - Crin de toamna

simonag

Member
Denumire ºtiinþificã:
Hosta spp.

Denumire popularã:
Crin alb; crin de toamnã

Imagine:
http://images.google.ca/images?q=Hosta& ... art=0&sa=N

Tipul de plantã:
erbacee perenã

Gabarit:
înãlþime: 15-60 cm (fãrã flori); întindere: 30-75 cm

Lumina ºi temperatura:
preferã umbra totalã sau parþialã, dar nu supravieþuieºte în locuri întunecoase. Soarele estompeazã culoarea frunzelor. În locurile prea însorite, frunzele se ard pe margini. În privinþa temperaturii, este adaptatã condiþiilor de climã din România, fiind rezistentã la temperaturi coborîte.

Flori, frunze, fructe:
Flori albe sau violet. Infloreºte vara. Este o plantã apreciatã mai ales pentru foliajul sãu interesant. Frunzele verzi cu margine albã sau galbenã atrag privirea pe toatã perioada de vegetaþie a plantei.

Solul:
Preferã solul bogat, prin urmare adãugaþi materie organicã la plantare. pH-ul recomandat este între 6,5 - 7,5.

Udarea:
trebuie udatã regulat, în general, cu multã apã. Dacã vîrfurile frunzelor încep sã se usuce, înseamnã cã palnta nu primeºte destulã apã.

Aerul:
nu are pretenþii deosebite

Ingrãºãminte:
Primãvara, dupã ce au ieºit lãstarii, dar înainte de a se forma frunzele, se aplicã un fertilizator cu o formulã balansatã (=acelaºi conþinut NPK).

Înmulþire:
Prin seminþe: nu se recomandã, deoarece are o evoluþie lentã.
Prin rãdãcini: plantaþi-le primãvara, cu lãstarii la 2,5 cm sub sol. Se recomandã hidratarea lor în prealabil, prin cufundarea într-un vas cu apã, timp de 30 min.
Prin divizarea tufei: se foloseºte cînd din centrul tufei nu mai cresc frunze, datoritã îmbãtrînirii, iar aspectul general lasã de dorit. Acestã operaþie se efecteazã în mijlocul lui august. Se scoate întreaga tufã, se spalã bulgãrii de sol ºi se divizeazã rãdãcina cu un cuþit ascuþit.

Condiþii de iernare:
Rezistã la frig. Zone climatice 3-9.

Boli ºi dãunãtori:
Pot fi atacati de melci.

Îngrijire, particularitãþi:
Nu necesitã o îngrijire prea laborioasã. Se pot pune la marginea straturilor mixte de flori, sau pot fi plantaþi în masã pentru a forma un covor verde în zonele umbrite. Se pot planta ºi în ghivece mari care pot fi puse pe terase umbrite.
Cresc încet (ajung în aproximativ 4 ani la maturitate) ºi pot fi lãsaþi sã se rãspîndeascã nelimitat. Le merge mai bine pe mãsura ce îmbãtrînesc. Divizaþi-i doar dacã vreþi mai multe plante. La transplantare lãsaþi 30-60 cm între plante.
Primãvara sînt printre plantele care rãsar tîrziu, în special dacã sînt plantaþi în locurile cu umbrã deasã.
Pentru buchete tãiaþi crinii cînd doar cateva flori sînt deschise dar majoritatea florilor sînt încã înmugurite (dar au cãpãtat culoarea florii).

Specii ºi varietãþi:
Hosta plantaginea
este singura specie care miroase, flori albe care se deschid seara. Suportã cel mai bine soarele. Varietatea 'Royal Standard' este viguroasã ºi se rãspîndeºte rapid.

Hosta fortunei
cu varietãþile 'AureoMarginata' (frunze cu margini aurii), 'Albomarginata' (cu margini crem), 'Hyacinthina' (frunze cu tentã de albastru, care devine verde-oliv îm timpul verii, iar florile sînt dispuse ca la zambilã)

Hibrizi:
'Francee': Înalþi de 30-38 cm; întindere de 45-60 cm. Frunzele sînt albãstrii-închise cu marginile albe; formeazã flori lila la sfîrºitul verii; tolereazã într-o oarecare mãsurã soarele. Excelenþi pentru formarea covoarelor. Este o varietate elegantã.
'Frances William': Înalþi de 30-34 cm; întindere 55 cm; formeazã flori violet la mijlocul verii. Frunzele sînt mari, de culoare albastru-verde cu marginile galbene. Sînt spectaculoase cînd sînt mature.
'Ginko Craig': Înalþi de 15 cm cu o întindere de 38-45 cm. Florile sînt de un mov-intens. Potriviþi pentru grãdinile cu pietre.
'Gold Standard': Înalþi de 30-45 cm; întindere 50 cm; preferã soarele de dimineaþã, flori violet.
'Sum and Substance': 45-60 cm înãlþime; flori albe.
'Wide Brim': 30-45 cm înãlþime; 60 cm întindere; multe flori violet. O plantã proeminentã, minunatã.
'Elegans': 30-45 cm înãlþime; 60-75 cm întindere. Frunzele sînt îndoite; formeazã flori albe la mijlocul verii. Cresc atît la umbrã cît ºi la soare.

Surse bibliografice:
http://floridegradina.gradinamea.ro/1_5 ... _2235.html
http://www.whiteoaknursery.com/tips_hosta.asp
http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/1000/1239.html
http://www.bloomindesigns.com/category/hostabasics/
http://www.hostalibrary.org/f/f.html (galerie foto; index-ul este in partea de sus a paginii)
 
Sus