|
Hai sa mergem mai departe. Vom primi raspunsuri si mai tarziu.
De obicei se incepe cu inceputul, dar, cand e vorba despre palinca, e greu sa spui care este inceputul. Procurarea ustensilelor? Un cazan bun este o conditie super necesara. Sa fie amenajarea spatiului? Igiena joaca un loc important, iar conditiile de fermentare sunt cruciale. Pentru ca nu stiu, voi incepe de acolo de unde imi vine mie mai usor.
In principiu palinca se face in urma fermentatiei alcolice si distilarii fructelor. Cel mai des este folosita pruna, dar palinca se mai poate face si din mere, caise, pere, piersici, cirese, visine, corcoduse, dude, gutui, struguri (tescovina), coacaze, ienupar, fructe de padure si cate or mai fi. Fructele pot fi folosite separat sau amestecate, proaspete sau in diferite stadii de maturare si fermentare, cu sau fara samburi, pasate, macinte. zdrobite ori intregi.
O mentiune speciala pentru cereale, pentru ca si bobul de grau, de exemplu, este tot un fruct. In special in Banat se produce 'rachia de bucate'. Bobul de grau insa, pentru ca tot a fost luat ca exemplu, contine amidon in starea lui naturala si nu poate fermenta ca atare. Din aceasta cauza, cerealele se pun mai intai la germinat, proces care le ridica procentul de zahar si le face fermentabile.
Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor traditionale romanesti spune ca palinca poate fi obtinuta din fructe sau sucul lor. Daca admitem ca mustul e suc de fructe si ca prin fermentatia sa se obtine vinul, inseamna ca francezii obtin cognac prin distilarea vinului, in timp ce noi obtinem palinca. Dar subiectul este prea delicat pentru a fi discutat aici.
Toti cei cu care am vorbit de-a lungul timpului despre acest subiect, au fost de acord ca primul pas spre o palincă de calitate este culegerea fructelor. Accentuez: culegerea fructelor. Fructele se culeg, nu se aduna de pe jos, nu se bat pomii cu prajinile. Se evita astfel fructele stricate, bolnave. Acestea se arunca. Trebuie sa recunosc faptul ca la inceput eu nu le aruncam chiar pe toate si ma bucuram sa mai recuperez. Dar am invatat ca fermentarea este una, iar putrefactia alta.
In ceea ce priveste fermenatrea, sunt convins ca exista multe dichisuri si secrete. Unele le-am aflat si eu, altele nu. Dar despre ele o sa mai vorbim.
|