Torenia fournieri - FINAL

Tina

Active Member
Denumire ºtiinþificã: Torenia fournieri
Numele este un omagiu adus reverendului Olaf Toren (1718-1753)

Denumire populara:
- pe englezeste e "Snapdragon".


Familie: Scrofulariacee


Imagini:




Origini:
Provine din regiunile tropicale si subtropicale ale Asiei si Africii.


Gabarit:
Este o planta mica, dar compacta. Poate atinge 20-30 cm inaltime, la fel si diametru (in functie de specie).


Lumina si temperatura:
Poate fi instalata in soare direct (de ex. la o fereastra asezata spre sud) sau semi-umbra. Totusi, atentie la plantele asezate in dreptul ferestrei, deoarece vara soarele poate fi prea arzator. Poate fi asezata afara, suporta bine temperaturile calde de vara.Distanta minima intre plante in cazul jardinierelor 20-25cm


Flori:
Infloreste din iulie pina in septembrie. Este bogata in flori, care au aspect catifelat, regrupate in chiorchini. Florile (2-4 cm) sunt nectarifere, usor "paroase", in forma de trompeta si lobate. Partea superioara are 2 lobi usor ondulati, partea inferioara are 3 lobi identici, cu margine neregulata. Culoarea florilor este violet sau violet inchis cu mijlocul mai deschis si cu o pata de culoare galbena intens.
Inflorirea va fi mai abundenta daca suprimati florile care se trec si daca ii ciupiti tijele terminale in curs de crestere.
http://www.botany.hawaii.edu/FACULTY/CA ... ia_347.jpg


Fructe:
Capsule elipsoidale cu 4 valve, care contin seminte minuscule.


Frunze:
Frunzele sunt simple, oval-eliptice, zimtate pe margini, de culoare verde deschis (cele tinere) pina la verde inchis, masurind 5 cm lungime.


Aerul:
Asezati-o la adapost de vint.


Solul:
Are nevoie de un sol fertil, un pamint de gradina de f. buna calitate. Asezati-o in ghivece mari sau in jardiniere.


Udarea:
Udati-o in mod generos toata vara, pamintul nu trebuie sa se usuce niciodata. Pamintul ghivecelor asezate in plin soare se poate usca f. repede si, uneori, are nevoie de mai multe udari in aceeasi zi.


Ingrasaminte:

In perioada de vegetatie, are nevoie de ingrasamint lichid obisnuit la fiecare 15 zile.


Inmultire:
Nu se inmulteste decit prin seminte. Semanati-le in martie, intr-un ghiveci cu pamint fertil. Acoperiti cu putin pamint semintele. Acoperiti ghiveciul cu o punga de plastic transparenta sau cu un pet si asezati-l la lumina. Se recomanda ca in fiecare zi sa fie inlaturata punga de plastic (pet-ul) de pe ghiveci, pentru a evita condensul. Imediat ce plantele au citeva frunze (dupa 2-3 saptamini), repicati-le in banuti de turba. Le puteti replanta (cu tot cu banut) in ghiveci mare, abia dupa ce plantele ating 10 cm inaltime. Dupa aceea, pot inflori in aproximativ 10 saptamini.


Conditii de iernare:

Este o planta anuala; nu suporta o temperatura mai mica de 15° C.


Boli si greseli de cultivare:
Florile si bobocii cad daca pamintul este prea uscat. Daca pamintul este f. uscat, scufundati complet in apa planta timp de jumatate de ora, apoi lasati apa sa se scurga.
O depunere albicioasa pe frunze este un semn de fainare. Planta este la frig si la umezeala. Eliminati frunzele atinse si asezati planta la caldura, lasind pamintul sa se usuce un pic. Folositi si un fungicid.


Daunatori:
Purici de plante


Specii si varietati:
Torenia fournieri este singura specie de gen care sa fie cultivata in interior. Are numeroase varietati, toate foarte infloritoare.
Torenia fournieri "Grandiflora" are florile mai mari decit Torenia fournieri.
Torenia fournieri "Compacta Nymphe" este o varietate pitica, nedepasind 20 cm.
Torenia fornieri "Alba" are florile albe.


http://www.jardins-interieurs.com/pl-in ... nia.d.html
http://nature.jardin.free.fr/1104/toren ... nieri.html
 
Sus