Euphorbia trigona

Roxana

Active Member
Denumirea ştiinţifică: Euphorbia trigona

Denumirea populara:
-

Familia: Euphorbiaceae

Origine: Africa

Imagini:
http://www.botanic.jp/plants-sa/saiunk_2.jpg

Gabarit: Inaltimea maxima: 3-4m.

Lumina şi temperatura: Iubeste caldura si lumina multa si poate fi expusa si in soare direct.

Flori si frunze: Frunzele sunt verzi, cu aspect oval, avand lungimea de 3-4 cemtimetri.

Solul trebuie sa fie bine drenat, de preferat un amestec de 1/3 pamant de gradina, 1/3turba si 1/3nisip. Dupa ce depaseste 1m in inaltime, solul trebuie sa aiba consistenta mai mare (2/3 pamant de gradina, 1/3 nisip) deoarece radacinile sunt destul de mici, comparativ cu planta si exista riscul ca aceasta sa se disloce din ghiveci.

Udarea se face in mod regulat de cate ori este nevoie (de cate ori se usuca pamantul). In general, planta este foarte rezistenta la uscaciune, dar si la supra-udare.

Aerul: Nu necesita pulverizare

Ingrăşăminte: nu necesita ingrasaminte.

Inmulţire: Se face prin butasi tineri obtinuti la sfarsitul primaverii, inradacinati intr-un substrat de nisip, pamant si perlit. Dupa taiere este bina sa fie inmuiati aproximativ o ora in apa pentru a stagna sculgerea latexului. Apoi trebuie tinuta pe un ziar, la umbra, citeva zile pentru ca taietura sa se cicatrizeze.

Condiţii de iernare: Iarna, planta nu se uda in cazul in care este tinuta la temperaturi scazute. Temperatura minima 7-8 grade celsius.

Boli şi dăunători: Nu este sensibila daca se respecta modul de ingrijire.

Îngrijire, particularităţi: Arsurile de pe planta sunt provocate de actiuea soarelelui direct in orele dupamiezii. Caderea frunzelor este un proces normal toamna. Primavara se va regenera, crescundu-i alte frunze si avand ramificatii noi.

Observatii: A se evita atingerea latexului care este extrem de toxic. Daca ati facut-o deja este benefica spalarea cu sapun pe maini.

Specii şi varietăţi:
E. trigona
Varietati: E. trigona. rubra (cu frunzele rosii)

Surse bibliografice:
http://www.floareata.ro/?p=productsMore ... =89&sName=
http://fichas.infojardin.com/crasas/eup ... corona.htm
 
Sus