Tipuri de sol

cornelia

Fondator
Membru staff
Mflorian

Majoritatea plantelor au nevoie de un anumit tip de sol pentru a se dezvolta bine.

Din punctul de vedere al permeabilităţii există urmatoarele tipuri de soluri:
- nisipoase, care permit scurgerea rapidă a apei şi care se usucă imediat;
- echilibrate, care pot înmagazina o oarecare cantitate de apă, permiţînd scurgerea surplusului;
- grele, impermeabile, argiloase sau foarte compacte, care se îmbibă greu cu apă şi se usucă la fel de greu.
În general plantele cărora le putrezesc uşor rădăcinile vor prefera solurile nisipoase iar cele care nu suportă uscăciunea vor prefera solurile ceva mai impermeabile. Pentru plantele crescute în ghivece se fac diverse amestecuri de sol pentru a obţine permeabilitatea dorită. De exemplu cactuşii au nevoie de soluri foarte permeabile şi Fritillaria are nevoie de umiditate în permanenţă, deci de sol argilos.

Din punctul de vedere al acidităţii ( pH ), solurile sînt acide, neutre sau alcaline. Este foarte important să oferim plantelor soluri cu pH-ul pe care acestea îl agrează. De exemplu, nu avem nici o şansă să creştem azalee sau citrice în soluri alcaline sau garofiţe în soluri acide. În general, pentru a corecta ph-ul solului se foloseşte turba pentru creşterea acidităţii şi varul stins pentru creşterea alcalinităţii. În multe surse de informare se face referire la pH. Avem mai jos o schemă intuitivă a ceea ce înseamnă pH-ul din punctul de vedere al grădinarului. Să reţinem că scara nu este liniară, respectiv pH 6 însemnă de 10 ori mai acid decît pH 7. În general, pH-ul influenţează capacitatea de asimilare de către palnte a anumitor elemente din sol. De exemplu asimilarea fierului este inhibată de soluri cu pH alcalin.



Aşanumitul pămînt de flori este un amestec de diverse ingrediente, funcţie de nevoile fiecărei plante.

Pămîntul de ţelină este pămîntul recoltat de pe pajişti sau din locuri înierbate, unde nu s-a făcut agricultură de mult timp. Se îndepărtează stratul superficial de pămînt cu vegetaţie (5-10 cm) şi se adună pămînt la o adîncime de cazma. Pămîntul de ţelină conţine o cantitate moderată de substanţe nutritive, funcţie de fertilitatea locului de recoltare.
Pămîntul de frunze este pămîntul din pădure. Se va evita recoltarea de pămînt din pădurile de stejar sau gorun, deoarece acesta conţine tanin în exces. Pămîntul provenit din pădurile de conifere este mai acid decît cel provenit din pădurile de foioase. Pămîntul de frunze este mai fertil decît pămîntul de ţelină.
Compostul se obţine prin descompunera aerobă a resturilor vegetale. Compostul conţine o cantitate mare de substanţe nutritive.
Mraniţa rezultă în urma descompunerii complete a gunoiului de grajd. Pentru ca gunoiul să se transforme în mraniţă trebuie depozitat pe platforme, în grămezi şi trebuie lăsat 2 ani să se descompună complet. Mraniţa este cea mai bogată sursă de substanţe nutritive.
Nisipul se foloseşte pentru a face solul permeabil. Nu conţine substanţe nutritive. Este de preferat nisipul cu bob ceva mai mare (0,5-2 mm), nisipul prea fin este mai puţin eficient. Este recomandat nisipul de rîu sau cel de carieră. Nisipul de pe malul mării este contraindicat în general, fiind calcaros.
Lutul şi argila sînt tratate cu 2 mesaje mai jos, de către masterwind.
Turba este folosită pentru cele 3 proprietăţi principale: reţine o mare cantitate de apă, afînează solul şi neutralizează solul alcalin. Turba nu conţine substanţe nutritive.

Apa de udare schimbă treptat pH-ul solului. Apa de robinet conţine cantităţi mai mari sau mai mici de calcar, care se depune şi duce la creşterea pH-ului. Pe lîngă epuizarea elementelor nutritive, acesta este motivul pentru care pămîntul din ghivece trebuie schimbat din cînd în cînd.
 

simona2

Member
simonag a scris :

2.Exista 'sphagnum moss' in Romania? Care este denumirea in romana? Ce altceva se pune in jurul zonei de marcotaj pt a mentine umezeala?

3. Cand spunem turba, la ce ne referim? Cate categorii de turba se gasesc in Romania? Am gasit pe internet urmatoarea clasificare a peat moss-ului si as vrea sa stiu care din ele se gasesc in Romania:
-sphagnum peat moss- obtinut din genul Sphagnum; are un pH acid si nu contine nutrienti
-hypnum, -obtinut din genul Hypnum si este folosit pt culturi care nu tolereaza mediul acid (de unde trag concluzia ca poate fi bazic)
-reed-sedge, -obtinut din Carex spp. si Phragmites este mai nutritiv decat sphagnum dar retine mai putina apa
-peat humus -nu creste drenajul sau aerarea solului si nu este recomandat pt horticultura.
http://www.hort.cornell.edu/department/ ... ganic.html

Masterwind a scris :

Din punct de vedere fizic solul este alcatuit din particule mai mari sau mai mici. peste 0.2 mm se numesc nisip, intre 0.002 si 0.2 se numesc lut, iar sub 0,002 mm se numesc argila. Cele din urma sunt si cele mai interesante din punct de vedere chimic. La suprafatza acestor particule este legata apa, mineralele si alte substante organice. Complexul acestor diviziuni de sol care mentin apa si substantele se numeste Complex Adsorbtiv al Solului, pe scurt CAS.(adsorbtie = retentie la suprafata, si nu = cu absorbtie, care inseamna retinere in profunzime) Structura acestui CAS este cea care ne da mobilitatea anumitor elemente chimice. (retineti ideea). pH-ul este o marime care ne indica in ce fel este disociata o solutie apoasa ... (ea nu e intodeauna echilibrata) .. fie are mai multi ioni H+ sau mai multi OH-, respectiv pH mic = numar mare de ioni H+ si pH mare = mai multi ioni OH-. Revenim la CAS .. acesta retine substantele tot sub forma de ioni, poziivi sau negativi .. si atunci cand pH- ul are valori extreme imobilizeaza ionii respectivi .. care trec in forme neasimulabile de catre planta. Aceste forme sunt neasimilanile pentru ca membrana a radacinii poate transoprta in or out doar ioni. Mecanismul de transport al substantelor este unul electric => planta se poate hrani doar cu ioni (fie organici fie anorganici).

Acum .. diferentza intre ingrasamintele naturale si cele chimice. Primul lucru care trebuie stiut este faptul ca mecanismul de intrare al apei in plante este osmotic (in cea mai mare parte, mai exista si alte mecanisme .. dar asta e principalul), adica .. apa circula prin membrana celulara in sensul diluarii solutiei cu concentratie mai mare. Adica.. celula radacinii trimite apa mai sus si drept urmare incepe deshidratarea ei.. ceea ce face ca in celula sa creasca concentratia sarurilor ... ceea ce determina apa din exterior sa intre in celula .. ca sa egalizeze presiunea osmotica (data de diferentza de concentratie in saruri). Ingrasamintele chimice sunt defapt saruri concentrat ale diferitelor macroelemente sau microelemente.. N,P,K sunt cele mai cunoscute. Aceste saruri cand sunt folosite in exces duc in primul rand la o dreglare a metabolismului plantei ... si in al doilea rand la o marire considerabila a potentialului osmotic al solului => apa in loc sa circule dinspre pamant spre planta .. circula invers.. iese din planta. Acest fenomen se numeste "seceta fiziologica" .. si este bine sa-l evitam. Ingrasamintele naturale au o concentratie mare de elemente chimice .. insa in forme organice .. care modifica mult mai putin potentialul osmotic al plantei .. rezulta ca pentru ridicarea potentialuli osmotic cu 1 unitate putem da mai mult azot(de exemplu) organic sau mai putin azot anorganic. Cu toate astea .. plantele si-au adaptat structura pentru a face fatza acestor schimbari (in anumite limite bineinteles) ... adaptarea cea mai interesanta fiind vacuolele. Acestea sunt niste "mici celule" in interiorul celulei care au de regula o concentratie mai mare in saruri.. iar cand planta este in stres hidric ... isi arunca sarurile in citoplasma celulei.. si ii maresc potentialul osmotic => o mai buna capacitate de absorbtie a apei.

Sper sa gasiti interesante aceste mecanisme intime fara de care nu am vedea plante pe pamnatul asta.

La fiecare curs si laborator pe care l-am facut in facultate m-am minunat de cate un astfel mecanism .. iar dupa un timp am ajuns ca o concluzie foarte puternica ... Plantele nu sunt cu nimic inferioare animalelor, sunt doar diferite ... iar noi suntem acei ignoranti care credem ca le suntem superioare !
 

vatany

Member
re

am si eu o intrebare in legatura cu anumiti compoziti pt a crea un sol acid !!
pt azalee si rothodentoni..in tabelul anexat am observat in dreptul rothodendonilor..este trecuta BEREA!!!
berea ajuta la crearea solului acid?
din cate am mai gasit..pe net..referitor la continut sol acid..se mai afla..si acele de pin si turba
 

ester

New Member
Am si eu o mare problema....am cumparat un artar japonez cu frunze rosii anul trecut. La scurt timp dupa plantare a inceput sa se dezvolte bine dar spre surprinderea mea frunzisul din rosu a devenit verde. Am inteles de pe net ca are nevoie de un sol cu pH acid si am cumparat un sac mare de pamant pt conifere cu pH acid. In primavara aceasta eram nerabdatoare sa vad rezultatul.. a inmugurit rosu, a explodat de frunze rosii ca dupa 2 saptamani sa inceapa iar sa i se inverzeasca frunzele. Sunt foarte dezamagita. Ce am de facut?
 

Sash

Active Member
Vezi ca e o fisa in lucru despre artarul japonez si aici http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=6176 poate din cei care au acest minunat copacel poate stie cineva ce e de facut.

Despre sol acid eu am mai citit de otet sau suc de lamaie in apa de udat, dar era vorba de plante la ghiveci si oricum parerile sunt impartite.
 
Sus