Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

cornelia

Fondator
Membru staff
Cel mai des este întîlnită pe Fuchsia (cerceluşul) dar infestează şi alte plante. Acest dăunător este originar din regiunile tropicale şi subtropicale, motiv pentru care în zona temperată proliferează în sere.


Fluturele adult are lungimea de aproximativ 1-1,2 mm, ouăle sînt de aprox. 0,25 mm iar nimfele sînt de culoare verde-pal, seamănă cu păduchii de plante şi sînt de aprox. 0,8 mm. Atît nimfele cît şi adulţii se hrănesc cu sevă şi produc excremente lipicioase. Important: musculiţa albă de seră nu trăişte pe sol ci pe frunze. Ouăle de culoare galben-pal, se găsesc pe partea dorsală a frunzelor, în zona peţiolului şi sînt depuse circular. Înainte de eclozare ouăle devin închise la culoare.
Deoarece acest dăunător este foarte rezistent la insecticide, este mai eficientă prevenirea. Plantele proaspăt achiziţionate trebuie verificate atent, pentru a nu fi infestate. Musculiţa albă de seră poate fi adusă în casă şi prin intermediul roşiilor, ardeilor sau vinetelor cultivate în seră.

Tratament:
cu insecticid Confidor, cu rezultate parţiale;
tratament mecanic, prin capcane cu substanţe cleioase (gen hîrtie de muşte) pe suport de culoare galbenă.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Din pacate da, isi face de cap si acum. Cum creste un pic temperatura, incepe nebunia.
 

ghia_don

Active Member
Pai, draga Violeta eu iarna ma lupt mai tare cu ginganiile astea. Vara cit stau florile afara nu au nimic, dar cum le bag in casa incepe nebunia...trebuie sa stau cu ochii pe ele si sa le stropesc la doua saptamini.
 
A

Anonymous

Guest
Musculita de sera se combate usor cu scotch portocaliu.
 
A

Anonymous

Guest
Musculita alba de sera e atrasa de culoarea portocaliuDe aceea,lecati portiuni de scoth pe tulpina,cu lipiciul in afara,sau daca nu aceti,faceti fasii de hartie colorata portocaliu cu un lipici de tipul gumei arabice,care se usuca greu sau ramane lipicios,Musculita va fi pur si simlu atras ca de un magnet.Eu am folsit si hartii de muste pe care,pe o parte,am lipit patrate portocalii.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cred ca am sa incerc si eu metoda, poate reusesc sa scap de pacatoasele astea de musculite.
 

mirelush

Member
Am o amarata de fucsie care se lupta cu musculitele asta ! daca reusesc sa le vin de hac , poate imi fac o colectie ...ca tare-mi plac :)
 

lili

Member
Tratamentul trebuie continuat si dupa ce scapati de ele. Pe dosul frunzelor vor ramane larve in stare latenta si care se pot dezvolta in conditii favorabile (caldura, umezeala, spatiu inchis).
Cand dati cu solutia respectiva insistati pe intreaga planta si in special pe dosul frunzelor. Trebuie avuta grija mare la concentratia solutie. Daca are o concentratie mai mare risti sa omori planta... Eu prefer o solutie usor mai slaba dar pe care sa o folosesc mai des, o data pe saptamana pana dispar mustele si la 10-14 dupa . :wink:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Daca acea concentratie este simtitor mai mica este posibil ca zburatoarele sa dezvolte rezistenta si sa nu mai reusim sa scapam de ele in veci. :?
 

bibacj

Member
Eu cred ca frigul le-a nimicit pe ale mele. Nu mai am. Sunt sanse sa reapara la primavara? Trebuie sa le stropesc preventiv?
 

roxy

Member
m-au innebunit musculitele astea, hibi din camera sunt plini iar pe balcon s-au mutat de la cercelusi la rasadurile de vineteale tatalui meu :eek:. mospilanul nu are nici un efect :(
 

Roxana

Active Member
Eu am avut musculite albe la Fucsia, l-am tratat cu Mospilan si dupa un timp a murit. Nu stiu daca era din cauza Mospilanului sau nu.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Incearca sa dai alternativ cu un alt insecticid. Poate Decis.

Si eu m-am luptat azi cu colonii intregi de musculite albe asezate pe frunzele hibiscusilor. Ba chiar si pe un leandru. Am curatat fiecare frunza in parte, le-am facut dus si apoi dupa ce s-au mai zvantat am dat cu mospilan.
Sa vedem.
 

roxy

Member
in ce cantitate de apa trebuie dizolvat?( la decis ma refer). pe fiola scrie doar pentru legume si vita de vie. as vrea sa stropesc astazi ca m-au adus la disperare. musculitele astea.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu scrie pe fiola? De obicei se dizolva in 10L dar nu stiu daca si in cazul de fata. Sau poate in cazul tau trebuie obtinuta o concentratie ceva mai mare.

Vad ca nici la mine n-au disparut musculitele! :x
 
Sus