Sinningia speciosa - Gloxinia

simonag

Member
Fisa realizata de Cereus.

Denumire ºtiinþificã:
Sinningia speciosa

Denumire popularã:
Gloxinia

Imagini:




Origine:

Brazilia

Gabarit:
Este o plantã de interior, se cultivã în ghiveci. Ajunge la o inaltime de 20-25cm.

Lumina ºi temperatura:
Are nevoie de multã luminã, dar indirectã, pentru a-ºi pãstra florile. E o plantã iubitoare de cãldurã. ce preferã temperaturi de 24 grade C, ziua ºi peste 18 grade C, noaptea.

Flori, frunze :
Frunzele sunt dispuse in rozeta. Acestea sunt catifelate, ovale, cu margini dintate. Culoarea lor este verde intens-verde inchis. Pot ajunge pana la 25cm. Sunt fragile, se rup uºor, mai ales la temperaturi joase.
Florile catifelate au formã de clopot, putând atinge 7.5 cm diametru. Gama de culori variazã de la alb la roz, roºu, albastru, grena. Existã ºi flori cu douã culori, cu mijlocul alb sau cu marginile albe. Existã flori simple ºi bãtute, cu petalele netede sau ondulate.

Înflorirea
Gloxiniile sunt foarte sensibile la mediu. Nu tolereazã stresul. Orice le limiteazã creºterea rãdãcinilor sau a frunzelor va avea ca rezultat reducerea atât a mãrimii plantei cât ºi a numãrului bobocilor. O singurã plantã poate produce peste 24 de flori. Dacã se ciupesc primele douã flori în faza de boboc, majoritatea celorlalþi boboci vor creºte uniform, înflorind spectaculos. Florile au o duratã lungã, uneori pânã la 2 luni.
Inflorirea are loc in perioada mai-august.

Solul: Gloxiniile cresc bine într-un amestec de 50% turbã, iar restul amestec de perlit, nisip de construcþii ºi puþin vermiculit. Solul trebuie sã aibã un pH între 5,5 - 6,5. Când plantaþi bulbul asiguraþi-vã cã partea adâncitã este deasupra ºi foarte aproape de suprafaþa solului. Practic bulbul trebuie îngropat doar trei sferturi.

Udarea:
Ghiveciul se udã bine prin aºezarea lui într-o farfurie cu apã cãlduþã timp de 10 minute, dupã care se scurge ºi se aºeazã la cãldurã ºi luminã indirectã. Atenþie, planta nu trebuie udatã niciodatã pe frunze. Pamantul nu trebuie sa se usuce niciodata, iar dupa terminarea perioadei de inflorire udarea se reduce treptat.

Aerul:
Are nevoie de umiditate in aer de aceea ghiveciul se poate aºeza pe un strat de granule de lut îmbibate în apã, pus în farfuria de la bazã. NU se pulverizeaza.

Ingrãºãminte:
Gloxiniilor li se aplicã cu moderaþie ingrasamintele, la fiecare udare. Perioada de aplicare a acestuia este aprilie-septembrie. Se va folosi un îngrãºãmânt echilibrat, cu formula 15-15-15, dar se vor evita îngrãºãmintele cu cifra mare de fosfor ºi azot.

Inmulþire:
Prin bulbi, seminþe, butaºi de frunze recoltati vara.

Condiþii de iernare:
Dupã trecerea florilor, planta va intra treptat în repaus. În aceastã perioadã se reduce udarea, apoi nu se mai udã deloc, lãsând frunzele sã se usuce urmand ca ele sa fie taiate. Lãsaþi bulbul sã se odihneascã între 2 ºi 4 luni în sol uscat. In momentul in care planta isi reia vegetatia se reia si procesul de udare. Neudat bulbul poate rezista pana la temperatura de -5 grade celsius.

Boli ºi dãunãtori:
Fiind o plantã de apartament, gloxinia nu are boli frecvente dar poate fi atacata de tripsi. Rãdãcinile pot putrezi datoritã udãrii în exces.

Îngrijire, particularitãþi:
Planta nu se udã pe frunze. Are nevoie de luminã indirectã ºi de umiditate în aer. Udarea în exces poate provoca putrezirea bulbului. Dupã udare prin farfurie, se înlãturã excesul de apã ºi se scurge bine ghiveciul.

Specii ºi varietãþi:
Sinningia speciosa are cateva sute de hibrizi.

Comentarii:
Nu agreaza soarele direct. Transplantarea se face cand rozeta de frunze este inca in dezvoltare - frunzele se rup repede.

Discutii despre gloxinia:
viewtopic.php?t=830
viewtopic.php?t=888
viewtopic.php?t=1697
viewtopic.php?t=1752
 
Sus