Ulm marcotat

vali

Active Member
Moderator
E vorba despre un ulm luat dintr-un centru de gradinarit cu ceva timp in urma, dar care nu a reusit sa ma convinga sa-l las asa cum era el conceput. In consecinta, am decis sa-l fac pe din doua.
Cam asa arata cand l-am luat http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... _parvi.jpg Destul de ciufulit si neingrijit...
Asta ii era structura (trunchi si ramuri) http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... AG0060.jpg Un foarte suparator "S" care n-avea niciun viitor.
Dupa ce s-a acomodat cu mine (si eu cu el), dupa ce si-a dat seama ca si-n balconul meu se simte (cel putin) la fel de bine ca pe raftul de pe care l-am luat, am zis ca e momentul sa trecem la treaba.
Am inceput prin a inlatura ramurile ce nu mai serveau scopurilor noastre http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/7281.jpg Apoi, s-a trecut la marcotare efectiv, mai precis la inlaturarea scoartei pe o zona a trunchiului http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/da9e.jpg Mai clar se vede aici http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/5b97.jpg A urmat montarea unui vas de plastic, ce urma sa gazduiasca eventualele noi radacini http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/62d6.jpg Mai departe, acesta a fost umplut cu un amestec destul de organic dar si cu drenaj bun. La final, totul arata cam asa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/4f26.jpg
La finalul marcotajului... pentru ca ulmul nu a fost lasat in pace...
Dupa ceva timp, dupa ce a dat semne ca nu-l intereseaza catusi de putin de vechea radacina si ca e hotarat sa inceapa o viata noua dar cu vreo 10 cm mai sus, m-am hotarat sa umplu un gol existent in coroana. Am procedat la o grefare de ramura prin strapungere. In mare e vorba de o gaura ce se da in trunchiul copacului, gaura prin care se strecoara o ramura (de fapt, ramurica) existenta deja intr-o zona accesibila, astfel incat aceasta sa stea fix in canalul din trunchi. Se sigileaza bine atat intrarea cat si iesirea, iar restul face planta. In momentul in care grefa da semne ca a prins, se elimina partea de dinainte de intrarea in trunchi.
Imagini, aici:
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/6101.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/8ebe.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m/53f7.jpg

Dupa ce marcota a dat semne ca s-a plictisit in ghiveciul acela decupat, a urmat separarea http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000843.jpg Evident, ca la marea majoritate a marcotarilor, radacinile au aparut unilateral... asta-i marele neajuns al procedeului... Dar in timp, se rezolva si asta.
Cam asa arata locul separarii http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000844.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000845.jpg
Iar asa arata partea superioara dupa ce a fost replantata
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000850.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000849.jpg In imagini se poate vedea si ramura grefata (chiar daca fara frunze pe ea, deoarece a fost scurtata).
Partea inferioara a ajuns sa arate asa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000851.jpg
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000852.jpg
Asta imediat dupa separare, pentru ca dupa cateva luni, vreo 2-3 tunderi si o legare cu sarma, a ajuns sa arate asa http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... ji0218.jpg
Aceasta baza a ulmului (fost) o vad ca un viitor shohin cam dolofan. Partea superioara nu m-am hotarat inca daca va ramane un "inclinat" solitar, sau va face parte dintr-o plantare in grup.
Ramane de vazut...

EDIT: evolutia ulmului in discutie poate fi vazuta aici http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... =slideshow
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Recunosc ca sunt adevarate opere de arta..............iar rabdarea rasplatita.Foarte,foarte frumos :D

Pe mine nu m-au ales bonsaii :rofl: dar ii admir!
 

carmenn

Member
complicat procedeul...dar reusit
mie imi pare rau de bucla aia, caci arata bine asa cu bucla :(
dar fiecare cu gustul lui...
intrebari: cand l-ai luat ti-au venit ideile cam ce-ai putea sa faci din el?
cat timp a durat intreg procedeul?
ce varsta crezi ca a avut cand l-ai cumparat?
 

vali

Active Member
Moderator
Multumesc...

@ Gabiuta - :) Rabdarea este, intr-adevar rasplatita cand reusesti, in cele din urma, sa te adaptezi la felul in care trebuie privit timpul, atunci cand te ocupi de bonsai. Daca vezi in cele doua "bucati" de ulm :) opere de arta, te asigur ca meritul este in intregime al celor ce s-au ocupat de el inainte sa-mi incapa mie pe mana. Mari transformari nu a suferit de cand il am, cu exceptia acestei separari.

@ gabi_gabriela - Nu! Este o adevarata minune felul in care raspunde planta la ceea ce ii cerem... Acum, nu-i mai putin adevarat ca nici nu-i poti cere chiar orice...
Durata transformarii... cred ca un sezon de crestere si jumatate (poate doua)... Cam de prin mai-iunie pana in iulie-august anul urmator... sincer, nu-mi mai aduc perfect aminte (si am si prostul obicei sa nu-mi datez intotdeauna pozele).

@ carmenn - Nu este deloc complicat procedeul... Este una dintre cele mai simple metode de inmultire a plantelor si (cred ca) cea mai folosita in bonsai, pentru ca se poate aplica cu succes si pe arbori sau arbusti cu trunchiuri de grosimi considerabile.
Intr-adevar, tine de gustul fiecaruia... DAR: problema acestor "bucle", "S"-uri, "curbe accentuate", sau cum au mai fost numite de-a lungul timpului, este una extrem de dezbatuta in lumea bonsai. Toti sunt de acord ca trebuie evitate, dar prea putini spun si de ce.
Cred ca ai observat ca majoritatea copaceilor vanduti prin florarii au asemenea trunchiuri "ondulate"... Asta se intampla nu pentru ca le-ar sta foarte bine asa, nu pentru ca ar fi "un stil", nu pentru ca ar pune in valoare intreaga compozitie (ma refer la planta cu tot cu vas), ci pentru unicul motiv ca este cea mai simpla (si marsava) modalitate de a trage coroana copacelului in jos, creand astfel (in mult mai scurt timp, max. 1-2 ani) iluzia unui copacel in miniatura. Este o "tehnica industriala" daca vrei, de a forma bonsai mai repede si de a-i arunca pe piata. In alta ordine de idei, formarea unui bonsai presupune realizarea unei replici la scara (cat mai fidel posibil) a speciei in cauza. Nu stiu ce pondere ar putea avea in natura ulmii cu un astfel de trunchi (in S), dar sunt convins ca nu putem spune ca e caracteristic speciei. Apoi mai sunt si aspecte legate de estetica... Asemenea trunchiuri contorsionate si neasistate de alte elemente care sa intareasca mesajul in restul spatiului (vas, nebari, ramuri, frunzis), nu dau voie ochiului "sa curga" pe intreaga compozitie... intrerup fluiditatea, daca vrei... sau strica echilibrul. Omul se uita saracu'... dar nu prea intelege ce vrea sa zica... :)
Da, cand l-am luat am vazut in el si posibilitatea unei separari ca cea pe care deja a suferit-o. Nu era singura varianta, dar se pare ca a fost cea mai veridica.
Nu stiu ce varsta a avut si nici nu ma intereseaza. Un copacel de 2 ani poate arata la fel de bine ca unul de 50 de ani. Depinde ce vrei sa exprime.

@ ste - :) si eu ma admir pentru rabdarea mea... Sunt atatea activitati cotidiene care-mi pun rabdarea la incercare... Noroc cu bonsaii, ma refugiez in ei si uit de ele.
 

carmenn

Member
experienta ta isi spune cuvantul...eu credeam ca tocmai bucla e greu de realizat :oops:
sper sa ajung si eu sa pot vorbi asa din experienta despre viitorii mei bonsai, actuali pui de copac ( ca sa ma laud...prevad un viitor bonsai leandru foarte reusit, caci imi tolereaza tunderile foarte usor, si ramifica rapid...dc si infloreste , va fi super )
felicitari pt bonsai...
si spune toate sfaturile pe care le detii...sa stim si noi, novicii :wink:
 

vali

Active Member
Moderator
Eh... a venit vremea sa ma ocup putin si de "baza" acestui ulm.
A fost replantat, ocazie cu care am eliminat mai mult de 50% din vechea radacina, asta incluzand ramificatiile fine, alungite si care "dadeau ocol vasului" pe interior :) , dar si unele ramificatii groase de cam 2-2,5 cm, care aveau pozitii total aiurea.
Inca de cand am luat acest ulm (si dupa ce am scotocit nitel :) pe sub nivelul solului), am stiut ca la un moment dat voi fi nevoit sa schimb complet structura radacinilor vizibile (nebari). Asta pentru ca "micul chinez" care s-a ocupat de el pana sa ajunga pe tejghea, a avut grija sa lege vartos radacina cu o fibra sintetica (n-are moarte! :evil: ), in asa fel incat aceasta sa incapa in vasul bonsai in care trebuia comercializat. Rezultatul: niste "genunghi" de toata frumusetea la baza unui trunchi ingrosat substantial, dar nicio ramificatie a radacinii, potential vizibila.
In concluzie, a trebuit sa iau totul de la zero: grefe de radacina, la nivelul solului.
Am optat pentru varianta "prin alipire"; aveam rasaduri (butasi din ramurile aceluiasi ulm) de anul trecut, care deja inradacinasera.
Am practicat niste canale in scoarta trunchiului, astfel incat sa expun stratul de cambium, am introdus rasadurile in canale, le-am fixat cu niste cleme (facute din bolduri :rofl: , romanul e inventiv) si am acoperit totul cu pasta pentru rani.
La sfarsitul replantarii si a "ingineriei" descrise mai sus, totul a ajuns sa arate asa:
Ulmul din fata http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... _front.jpg
Din spate http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... m_back.jpg
Detaliu cu radacina grefata in fata http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... _front.jpg
Detaliu cu radacinile grefate in spate http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... t_back.jpg
O alta radacina grefat in lateral (cea din stanga) http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... l_back.jpg
Dupa ce grefele "vor prinde", partea superioara, cea cu frunze, va fi inlaturata.

La vechea rana, cea ramasa in urma eliminarii partii superioare a ulmului, cea de aici http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... 000851.jpg
calusul a inceput sa apara. Pasta pentru rani a inceput sa se crape, dovada ca sub ea, ceva se intampla :) http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... _crack.jpg

Daca totul va merge bine, vor urma si alte grefe pe acest "ciot".
 

DracuMic

Member
Stai sa inteleg si eu grefarea de radacini... :? dupa ce au sa se ingroase si au sa se fixeze in canalele pe care le-ai facut in radacina ce vei face cu ce este deasupra de grefa?
O sa tai tulpinitele alea sau o sa le pastrezi?
 

vali

Active Member
Moderator
DM-ule, am spus aici:
Vali a spus:
Dupa ce grefele "vor prinde", partea superioara, cea cu frunze, va fi inlaturata.
Deci, dupa ce acei lastari de ulm introdusi in canalele practicate in scoarta trunchiului se vor prinde, adica se vor forma "traseele" de transport pentru nutrienti de la radacinile lor catre frunze (ale ulmului batran, nu ale lor!) si pentru hrana procesata de la frunze inapoi, acele varfuri ale lastarilor, vor disparea.
Partea superioara este lasata acum doar pentru a permite lastarilor sa se dezvolte in continuare, sa se ingroase si sa "preseze" in peretii interiori ai canalelor in care au fost introdusi si sa forteze fuzionarea.
Acum, ei inca se hranesc cu ajutorul frunzelor lor; dupa ce vor prinde, misiunea partii superioare (ceea ce este deasupra locului de contact cu ulmul batran) se va fi incheiat.
 

carla_ro_b

Member
Spune-mi te rog cand ai pus grefele zonele care vin in contact au fost curatate de coaja atat la ulmul batran cat si la lastari?
 

vali

Active Member
Moderator
Dap. :) Desi, e relativ... Lastarii nu au fost curatati de coaja pana la lemn... Au fost curatati astfel incat sa fie expus stratul de cambium, pe lateral (zona de contact cu ulmul batran).
 

carla_ro_b

Member
Am si eu nevoie de o mana de ajutor cum pot face ca o creanga cam cat degetul mare grosime taiata drept cu mult timp in urma sa o fac sa para rupta de vant. Exista ceva ustensile speciale sau e la libera imaginatie si dotare a fiecaruia? M-am chinuit vreo 2 ore si nu am reusit sa fac nimic. Nu stiu cu ce sa desprind si sa smulg fasii longitudinale.
 

vali

Active Member
Moderator
Primavara se screme (pardon de hiperbola :giggle: ), mugurii... fac cam acelasi lucru (promit ca nu mai zic :) ), deci suntem obligati sa ne tinem dupa toanele naturii. Ulmului ce face obiectul acestui topic i-a venit randul la ”coafat”.
In aceasta perioada se pot observa cel mai bine zonele cu maxim/minim de energie intr-un copacel. In functie de diferentele sesizate, putem incerca sa readucem echilibrul in coroana.
De exemplu Este evidenta dominanta la varf a acestei plante... Mugurii ”au explodat” practic in partea superioara, ramura stanga/baza ramanand pe planul doi. Pentru a-i atrage atentia ulmului ca nu e bine ce face :p , a se citi ”pentru a readuce energie in ramura de la baza” :) , am trecut la ciupirea tuturor mugurilor terminali de pe ramurile superioare Nu i-am eliminat total, ci am lasat doar 2-3 frunze fiind prima crestere a acestui an. Operatia e indicata, pentru ca are ca rezultat impuscarea a doi iepuri dintr-un singur foc: inafara de ”energizarea” primei ramuri (sau a ramurilor de la baza), se stimuleaza si activarea mugurilor intermediari din zona superioara (adica toti acei muguri - altii decat cei de varf - ce duc la aparitia unor ramificatii fine si la indesirea coroanei).
 
Sus