Callisia repens - Barfa babelor

ghia_don

Active Member
Denumire stiintifica:
Callisia repens, Tradescantia minima

Denumire populara:
Barfa babelor

Imagini:

Sursa imagini: webshots.com

Tipul plantei:
Perena, planta ierboasa, curgatoare.

Gabarit:
15-30 cm inaltime, poate forma tulpini de 60-90 cm.

Lumina si temperatura:
Pentru o dezvoltare armonioasa este bine sa fie plasata intr-un loc cu cateva ore de soare pe zi. Vara are nevoie de minim 15 grade C pe timp de noapte.

Flori, frunze, fructe:
Callisia este o planta cu crestere rapida, cu tulpini taratoare, care pot fi si lemnoase la baza, cu noduri proeminente. Frunzele lanceolate sunt asezate alternativ sau in spirala pe tulpinile lungi. Sunt mici, lucioase, de culoare verde, roz sau crem. Florile nesemnificative, albe, apar la axilele frunzelor si spre varful tulpinilor. Perioada de inflorire este din aprilie pana la sfarsitul lui august.

Solul:
Are nevoie de un sol acid, cu un pH 4,5 - 6, foarte bine drenat.

Udarea:
Are nevoie de apa, de aceea se uda regulat. In multe cazuri, in afara perioadei de vegetatie, planta isi pierde partea aeriana, timp in care trebuie udata numai o data la doua saptamani. Primavara cand planta incepe sa se dezvolte din nou sa reiau udarile in asa fel incat pamantul sa fie permanent umed.

Aerul:
Nu are pretentii deosebite.

Ingrasaminte:
Se fertilizeaza de primavara pana toamna cu un ingrasamint usor pentru plante cu flori, la fiecare 20-25 de zile.

Inmultire:
Se inmulteste extrem de usor prin butasi plantati in pamant. Se uda regulat si in citeva zile formeaza radacini si incep sa creasca noi frunzulite.

Conditii de iernare:
Poate fi pastrata in vegetatie, caz in care se uda regulat fara intrerupere, sau poate fi trecuta la temperaturi de 14-15 grade iar planta intra in repaus pierzandu-si partea aeriana. In acest caz se umezeste pamantul la doua saptamani.

Boli si daunatori:
Primavara, diferentele de temperatura dintre zi si noapte si ploile frecvente (daca este plasata in aer liber), pot favoriza aparitia ciupercilor. Este bine sa se trateze preventiv cu un fungicid sistemic inainte ca planta sa se indeseasca excesiv. Se va folosi la sfirsitul iernii si un insecticid pentru a preveni atacul afidelor si cosenilelor.

Ingrijire, particularitati:
Callisia este o planta foarte usor de cultivat si se preteaza excelent la conditiile de apartament. Este frecvent folosita pentru a acoperi vasele plantelor inalte, formand un desis luxuriant de frunze verzi si purpurii la baza lor. Arata foarte bine atarnand peste marginile vasului si se comporta ca un mulci acoperind pamantul din vas. Este de asemenea excelenta pentru cosuri suspendate.

Specii si varietati:
Callisia repens "Bianca"- cu frunze variegate.

Surse bibliografice:
http://www.gardening.eu/plants/Perennia ... pens/1796/
http://zipcodezoo.com/Plants/C/Callisia_repens.asp
http://onaleeseeds.bizhosting.com/boliv ... _leaf.html
 
Sus