Spathiphyllum wallisii - Crinul pacii

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Spathiphyllum wallisii

Denumire populara:
Crinul pacii

Etimologie:
Limba greaca: spath=teaca florala, phyllon=frunza

Origine:
America centrala si de Sud

Imagini:


Originea:
America Centrala, Columbia

Gabarit:
tufa densa de frunze cu inaltimea de 30 cm

Frunze, flori:
Frunze lanceolate, lucioase, arcuite, cu petiol lung.
Flori albe, usor parfumate, cu tulpina florala lunga, prezinta in varf un spadice alb, carnos. Infloreste de obicei primavara, dar inflorirea este neregulata, florile putand aparea si la sfarsitul verii. Durata florilor este de cateva saptamani.

Lumina si temperatura:
Prefera lumina, dar vara necesita semiumbra si se fereste de razele directe ale soarelui care provoaca arsuri pe frunze.
Temperatura moderata este ideala pe timpul verii.

Sol:
Prefera amestecul de pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita si nisip. Se mentinea reavan, dar fara ca excesul de apa sa se acumuleze.

Udarea:
Necesita multa apa, aceasta administrandu-se o data la 3-5 zile astfel incat pamantul sa nu fie niciodata uscat. Nu se lasa apa sa stagneze in farfuria ghiveciului. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei.

Aerul:
Prefera atmosfera umeda, de aceea pe timpul verii trebuie pulverizata cu apa. Aerul uscat produce caderea frunzelor.

Ingrasaminte:
Se aplica ingrasamant lichid pentru plante florifere o data la doua saptamani, din primavara pana toamna.

Inmultire:
Se inmulteste prin divizarea tufei, cu mare atentie pentru a nu rani rizomii, fiecare segment cu cate 3 frunze

Condiþii de iernare:
Iarna necesita multa lumina si minim 14-15 grade. Apa se administreaza in cantitati mai mici. Atmosfera se mentine umdea, planta avand vegetatie continua, iar fertilizarea se intrerupe.

Boli ºi dãunãtori:
Cosenile, paduchi

Îngrijire, particularitãþi:
Toate partile plantei sunt otravitoare. Se preteaza foarte bine la atmosfera din baie, unde lumina este mai difuza si umiditatea ridicata. Nu agreaza mutarile. Se fereste de curentii reci de aer, care produc brunificarea varfurilor frunzelor.

Specii si varietati:
Spatiphyllum floribundum, Spatiphyllum hybridum

Comentarii:
"Ca sa n-o muti in alt ghiveci, poti sa-i schimbi numai stratul de pamint de la suprafata. [...] este o planta care ocupa imediat spatiul oferit de ghiveci si atunci vei fi nevoita sa schimbi ghiveciul in fiecare an. Asta n-ar fi nimic dar gindeste-te la spatiul din ce in ce mai mare pe care il va ocupa." angela draganoiu

"Ghiveciul nu trebuie sa fie prea mare.Ii place inghesuiala.Daca ghiveciul este mare radacinile isi fac loc si cresc in detrimentul frunzelor si a tijelor florale.Eu am pus fiecare pui in cite un ghiveci minuscul si de atunci infloresc incontinuu." Gabiuta

Discutii despre crinul pacii:

viewtopic.php?t=2008
 
Sus