Hippeastrum spp. (in lucru)

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de catre
schlucky
Trimis: Mar Oct 18, 2005 12:55 pm
----------

Denumire stiintifica:
Hippeastrum spp.

Denumire populara:
Crin de camera

Imagini:




Tipul plantei:
Perena

Gabarit:
Cand este inflorita poate atinge o inaltime de 20-70cm.

Lumina si temperatura:
In iarna, in perioada de inflorire, e suficienta o camera cu lumina moderata. In perioada de crestere necesita insa un loc luminos chiar si soare in aer liber.

Flori, frunze, fructe:
Florile, cu petale simple sau duble, au forma de stea, de aceea se mai cunoaste si sub denumirea de "steaua cavalerului". Numele Amarrylis deriva din grecescul "ammaryso" (trad. "a straluci")
La temperaturi optime de inflorire (18-20 grade Celsius) bobocii se deschid pe rand in aproximativ 24 de ore si rezista pana la 7 zile fiecare. Astfel, durata de inflorire a unui bulb sanatos poate dura chiar si 8-10 saptamani, insumate pe toate cele trei tije, a cate cinci boboci fiecare.
Popularitatea acestei plante este datorata si varietatii mari de culori si nuante sub care poate inflori: alb, roz, rosu, portocaliu si chiar verde crud.
Varietatea Hippeastrum Spp. Jewel e chiar usor parfumata: un miros subtil proaspat, ierbos.
Frunzele, lunguiete sub forma de sabie, sunt de un verde mai inchis.

Solul:
Nefiind o planta pretentioasa, se multumeste cu un pamant normal de flori. Partea superioara a bulbului (cam 1/3 din inaltime) trebuie sa ramana afara, neingropata. Ghiveciul nu trebuie sa fie prea mare, e suficienta o distanta de 3-4 cm latime pana la buza ghiveciului. Cam la 2-3 ani e bine sa se schimbe pamântul, ocazie cu care radacinile se pot scurta cu 2/3.

Udarea:
Ca orice planta cu bulb, Amaryllis nu are nevoie de multa apa, caci prea multa apa duce la putrezirea bulbului. Planta are nevoie de o perioada de repaus total pentru a inflori, perioada in care nu va fi udata deloc.

Aerul:
Pentru perioada de "incoltire" din bulb....temperatura camerei este ideala. Pe perioada infloririi, pentru a prelungi durata de viata a florilor, are nevoie de o temperatura intre 15 - 20°C. Apoi dupa ce floarea s-a trecut o temperatura moderata dar nu mai putin de 10°C.

Ingrasaminte:
Doar in perioada de crestere, din primavara pana in vara, ar trebui o data pe saptamana sa i se administreze ingrasamint, de preferinta pentru plante ornamentale prin flori. Ingrasamantul trebuie sa contina o cantitate mai mare de fosfor si potasiu (raportul NPK=1:3:4).

Inmultire:
Prin bulbi. Cand bulbului mama ii apar pe lateral bulbi-pui mici, acestia pot fi indepartati si plantati in ghivece. Au nevoie de cca. 3 ani pentru a face prima floare. In functie de marime, bulbul poate face si 2 flori odata.

Îngrijire, particularitati:
Frunzele îndoite si pleostite sunt semn ca planta nu are suficienta lumina/soare sau nutrienti în sol.

Hippeastrum este o planta de camera, provinde din sudul Americii si apartine familie Amaryllidaceae. Si pentru a incurca si mai tare lucrurile, adevarata Amaryllis, care apartine aceleiasi familii, i se spune popular "Belladonnalilie". Hippeastrum provine din sudul Americii dintr-o zona secetoasa, pe cand Amaryllis belladonna din sudul Africii.
Planta face pana la 2-3 codite cu flori, fiecare avand maxim 4 flori.

Varietati.
Amaryllis belladonna, adevaratul Amaryllis, la care spre deosebire de Hippeastrum, apar prima data frunzele si apoi codita florii.

Comentarii:
"... la hippeastrum poate fi controlata perioada de inflorire care poate fi dirijata intr-o anume perioada calendaristica prin tehnicile de cultura si temperatura la care sunt tinuti bulbii in timpul pastrarii. Inflorirea poate sa se desfasoare in decembrie-mai, dar poate avea loc si pe parcursul verii. Pentru ca are tendinta sa vegeteze permanent, incepand cu luna august poate intrerupe fertilizarea si rari udarea pt a ajuta planta sa intre in repaus(trebuie sa-si piarda frunzele prin ingalbenire si uscare si se scade temperatura." mihaela tamas

"Amaryllis reactioneaza bine la îngrasaminte, atât înainte cât mai ales dupa ce s-au trecut florile. Planta nu are nevoie de repaus peste iarna. Cu cât sta mai mult la lumina si caldura si este udata normal, cu atât va înflori mai repede. Bulbii pastrati la întuneric si racoare pornesc în înflorire primavara devreme, când sunt adusi la lumina, dar aceasta metoda se numeste fortare ai în timp slabeste planta, bulbul scade în dimensiune." cereus

Discutii despre Hippeastrum:
viewtopic.php?t=1274


Albume:
http://home-and-garden.webshots.com/alb ... 2916USKrbX
http://home-and-garden.webshots.com/alb ... 3777efqobx
 
Sus