Gratiosi

in ghivece suspendate


Achimenes nepretentios


Este o planta rizomatoasa larg raspandita la noi. Cele mai des intalnite sunt varietatile cu flori mov, dar gama cromatica este una variata. Florile pot fi albe, roze, galbene, portocalii, rosii, mov sau diverse nuante si combinatii intre culorile mentionate. Nu toate sunt la fel de viguroase si nu toate au acelasi tip de crestere.

In functie de varietatea pe care o aveti puteti sa folositi un ghiveci obisnuit pentru pervaz sau un ghiveci suspendat. Achimenesul nu este o planta voluminoasa deci nici macar la maturitate nu are nevoie de ghivece mari. Ghiveciul trebuie sa aiba gauri de scurgere a apei suplimentare care sa fie acoperite cu pietricele pentru un drenaj mai bun. Pamantul se recomanda a fi fertil dar sa nu retina prea multa apa pentru ca exista riscul ca rizomii sa putrezeasca. Planta are nevoie de lumina naturala cat mai multa insa vara cand este foarte cald se poate umbri partial pentru a evita deshidratarea. Udarea se face moderat, numai cand pamantul de la suprafata ghiveciului se usuca putin. In perioada de inflorire se evita socurile de udare, altfel exista riscul ca bobocii sa se usuce si sa cada fara sa mai aveti ocazia sa va bucurati de flori.

Florile trecute de indeparteaza pentru a face loc altora noi. Perioada de inflorire poate dura de primavara si pana toamna. Unele varietati infloresc abundent, ca o mare de flori, altele infloresc mai putin. In general hibrizii in culori rare fac si flori putine. Asadar, nu este un motiv de ingrijorare. Pentru a obtine o tufa compacta se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor tineri. Fiecare ciupire produce ramificari care la randu-le produc mai multe flori. Puteti sa folositi lastarii acestia pentru a obtine noi plante. Inradacinarea se poate face in pahare cu apa sau direct in pamant, in ghivece mici.

Pe masura ce se apropie toamna si temperaturile scad frunzisul se ingalbeneste si tulpinile se usuca. E un comportament normal: planta se pregateste de repaus. Puteti sa taiati portiunile uscate si sa rariti udarile. Rizomii pot ramane peste iarna in ghiveciul neudat, in spatii racoroase. Daca va este mai usor, puteti sa scoateti rizomii din ghiveci si sa-i pastrati intr-o punguta de hartie, la racoare. Din cand in cand mai verificati starea lor, dar in conditii optime de repaus ei se vor pastra carnosi si gata sa faca alti muguri in primavara. In martie-aprilie ii puteti replanta si astfel reluati ciclul vegetativ.




Autori:
Cornelia Constantin (text)
Simina Barlea (foto)













Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Achimenes
Fisa plantei Achimenes

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 31 iul. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.