Plante longevive

pentru gradina si terasa


Aquilegia, caldarusa gratioasa


Este una dintre cele mai elegante plante de gradina si prezinta interes de primavara devreme pana toamna tarziu. Primavara florile atrag atentia in mod invariabil, vara frunzisul compact acopera solul si asigura umbra partiala unor plante mai sensibile iar toamna devine de un ruginiu foarte placut care se pastreaza pana la primele zapezi. Este indragita si de fluturii si pasarile din gradina. Florile sale se folosesc si pentru decorul buchetelor si al aranjametelor pentru interioare.

In mod frecvent se inmulteste prin seminte. Sunt accesibile primavara devreme in magazinele cu seminte si alte articole de gradinarit. Sau puteti sa scurtati drumul pana la primele flori cumparand o planta matura la ghiveci pe care doar sa o mutati in gradina. Sau puteti sa cumparati rasaduri de diverse dimensiuni si sa economisiti un an pana la inflorire. Depinde de cat doriti sa investiti in aceasta planta si de cat sunteti dispusi sa asteptati pana la splendorile multicolore. Asadar, cu exceptia achizitiei unei plante mature, nici o alta plantuta nu va produce flori din primul an de la plantare. Insa, dupa ce ajunge la momentul optim va face flori frumoase an de an. Daca in timp planta devine foarte voluminoasa si considerati ca nu se aeriseste suficient frunzisul, puteti s-o separati toamna cand temperatura este moderata. E posibil ca deranjul radacinilor sa duca la decalarea infloririi sau la absenta ei, dar nu va faceti probleme. Situatia este doar temporara.

Cele mai multe Aquilegii sunt tufoase cu inaltimi de pana la 1 m. Mai sunt si cateva varietati mai scunde, de aproximativ 30 cm cu florile orientate in jos ca niste clopotei. Odata stabilizata planta la locul ales de dumneavoastra are nevoie de destul de putina apa. Sistemul sau radicular este unul solid si ofera plantei suficiente rezerve. Amplasamentul e bine sa fie partial umbrit dar planta se va descurca bine si in zone cu soare direct (in aceste conditii are nevoie de ceva mai multa apa). Ajunsa la maturitate planta se autoinsamanteaza numai ca viitoarele plante nu vor inflori precum plantele mama. Daca nu doriti sa se autoinsamanteze atunci tundeti planta toamna tarziu. Noile cresteri vor aparea in primavara fara probleme si veti putea sa-i controlati raspandirea.

Daunatorul predilect al Aquilegiei este musca miniera. Va veti da repede seama cand s-a declansat atacul pentru ca veti vedea gauri in frunzele plantei. Taiati portiunile afectate si planta va continua sa creasca frumos. Resturile vegetale bolnave se ard pentru a preveni raspandirea problemei.



Autori:
Cornelia Constantin (text & foto)
Morguefile (foto)












Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Aquilegia
Fisa in lucru pentru Aquilegia

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 31 iul. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.