Infrumuseteaza

pervazul ferestrei tale


Begonia - infloreste tot anul


Begonia este una dintre cele mai iubite plante la noi in tara. Acest lucru se datoreaza nenumaratelor sale varietati. Unii cultivatori amatori considera begonia ca fiind o planta pretentioasa si sunt descurajati. Altii insa obtin rezultate uimitoare: flori mari si stralucitoare care ii incanta o lunga perioada din an. Dificultatea in cazul ingrijirii Begoniei consta in a identifica exact ce varietate aveti. Pentru ca unele varietati rezista la temperaturi scazute, altele nu. Unele suporta bine uscaciunea si in anumite cazuri umiditatea ridicata, altora le putrezesc bulbii si la suprafata ghiveciului apare un soi de mucegai.

O prima clasificare a begoniilor le imparte in doua tipuri: decorative prin flori si decorative prin frunze. O alta clasificare s-a realizat in functie de tipul radacinilor: bulb, rizom sau radacina ramificata. In interiorul grupei de begonii decorative prin flori a aparut o noua clasificare: cu floare simpla (in general cu 4 petale si mijloc proeminent) sau de tip "camelia". Fireste, cele mai apreciate sunt cele cu flori de tip "camelia" dar foarte populare sunt cele care nu solicita ingrijiri speciale. Puteti intalni begonii in rondurile cu flori din parcuri (varietatea rezistenta la temperaturi mai scazute), in ghivece mari scoase pe terase si sprijinite de tutori sub forma de scara de lemn si, desigur, in ghivece mai mici sprijinite de betisoare de bambus in spatii interioare. Frunzele imita forma unui plaman, motiv pentru care planta a fost numita asa in limbaj popular.

Lumina este un factor important in dezvoltarea corespunzatoare a unei begonii. Daca ea va fi in cantitate insuficienta nu va avea flori, sau daca ii vor da cativa boboci ei vor fi decolorati si in final vor cadea fara sa ajunga la maturitate. Daca va fi prea multa - adica soare direct - frunzisul va prezenta urme de arsuri iar florile, in cazul exceptional in care vor exista, nu vor rezista decat foarte putin pe tulpina. Pentru a gasi solutia optima de iluminare trebuie sa observati cu grija numarul de ore de soare direct si de umbra de la fereastra casei dumneavoastra. Nu puneti o begonia la o fereastra cu soare direct dupa amiaza, pentru ca intensitatea lui o va ucide. In cazul begoniilor cu radacini tuberizate moartea e sigura intr-o astfel de situatie. Begonia elatior (cu flori simple si radacini ramificate) rezista dar are si ea frunzisul partial afectat. Cel mai bun loc in care puteti plasa un ghiveci cu begonia este unul umbrit sau unul in care soarele este filtrat indiferent de ora din zi.

Begonia nu este una dintre acele plante care sa necesite udari abundente si isi revine destul de bine dupa 1-2 zile de uscaciune (dar nu mai mult). Ghivecele in care se planteaza nu trebuie sa fie foarte mari. In general, unul cu diametru de 12-15 cm este suficient, pentru ca radacinile sale nu sunt foarte dezvoltate. In cazul in care aveti o begonia cu rizomi sau tuberculi in pamant trebuie sa aveti mare grija la udare. Pentru a preveni aparitia mucegaiului si a umezelii statute care putrezeste tuberculii este mai bine sa udati putin la suprafata. La urmatoarea intentie de udare incercati pamantul cu mana. Daca senzatia de umezeala pe care o simtiti este una suficient de puternica renuntati sa mai udati. Daca pamantul este doar putin umezit planificati udarea plantei pentru ziua urmatoare. Udati imediat doar daca uscaciunea este evidenta. Pamantul utilizat trebuie sa fie bine drenat si bogat in substante minerale. Begonia creste foarte bine in turba amestecata cu mranita dar si in pamant de gradina (atentie la rame!). Se recomanda ca anual sa schimbati pamantul cu unul nou sau macar cel de la suprafata.

Begonia creste frumos si cu o rata de ramificare foarte buna chiar daca nu i se administreaza ingrasaminte. Dar, in cazul in care va decideti sa folositi unul (indiferent de concentratia NPK a ingrasamantului) rezultatele vor fi excelente. La scurt timp dupa administrarea ingrasamantului o sa observati nenumarate frunze tinere, de un verde - roscat placut si stralucitor, iar florile care se vor dezvolta ulterior vor fi mai mari si mai rezistente. Ca si in cazul altor plante, ingrasarea la begonii se face in intervalul martie - septembrie, de doua ori pe luna, de preferat cu substante lichide (diluate in apa de udat). Desi in lucrarile de specialitate fainarea este indicata ca fiind cea mai frecventa afectiune a begoniilor, experienta personala spune altceva: mucegaiurile de la suprafata ghivecelor sunt frecvente si atacul purecilor de frunze. Mai rar si in conditii de ventilatie deficitara apare si fainarea.

In general Begonia se inmulteste usor: este suficient un butas de 5-7 cm si 2-3 frunze la unele varietati. La altele butasul trebuie sa includa si cativa centimetri din tulpina. Dificultatea consta in a inmulti o begonia tuberoza. In mod firesc, in cazul ei se folosesc bulbii, dar conteaza foarte mult conditiile in care au fost pastrati si plantati. Nu tolereaza prea multa umiditate (putrezesc cu usurinta) si soarele poate ucide rapid mugurii mici care apar pe bulb.

Begonia este foarte sensibila la curentii de aer rece. Daca in sezonul rece observati caderi bruste ale florilor acesta este motivul. Temperatura minima la care begonia (cea mai raspandita in magazinele de specialitate este Begonia elatior) se poate dezvolta este de 16 grade. Temperatura apei de udare trebuie sa fie ca si cea a spatiului in care o tineti. Daca apa este mai rece (apa luata direct de la robinet nu se recomanda pentru udare decat dupa ce a fost fiarta si racita) planta se va comporta ca si in cazul curentilor de aer rece. Gradinarii amatori care locuiesc la bloc se confrunta pe timp de iarna cu o problema spinoasa: caloriferul este amplasat foarte aproape de fereastra la care au fost asezate plantele. O begonia afectata de caldura care vine de la calorifer si care este asezata intr-o camera in care umiditatea relativa este foarte mica va reactiona ca si in cazul arsurilor solare. Planta are nevoie de lumina naturala neaparat pentru ca infloreste intr-o prima faza incepand chiar din decembrie. In conditii necorespunzatoare inflorirea va fi compromisa. Solutii exista dar ele depind de inventivitatea fiecaruia si de resursele financiare disponibile.



Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 3 feb. 2008.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.