Terasa ta

fabulos decorata


Bougainvillea – floarea de hartie


Cu totii am admirat Bougainvillea datorita aspectului florilor, care par decupaje din hartie creponata de diferite culori vesele: rosu, alb, roz, mov. Ea a ajuns la noi din America de Sud unde continua sa fie foarte raspandita dar decoreaza cu succes toate gradinile din tarile cu iesire la marea Mediterana. Este o planta cataratoare care in conditii bune poate ajunge si la 12 m inaltime. Climatul tarii noastre nu-i este prielnic pentru a o planta ca floare de gradina, dar ea este spectaculoasa cand impodobeste balcoane, ferestre sau interioare.

Ca planta de ghiveci este o adevarata desfatare deoarece infloreste de la inceputul verii pana toamna tarziu. Nu are cerinte deosebite si este un arbust rezistent, cu tulpina lemnoasa. Are nevoie de pamant usor nisipos pentru o foarte buna drenare a apei. Totodata, este o mare iubitoare de lumina si caldura si pentru inflorire la trebuie sa incercam sa-i asiguram in jur de 8 ore de expunere la soare. Este indicat sa o ferim de curentii de aer daca o tratam ca planta de interior. Pe toata perioada verii, mai ales la temperaturi caniculare, este bine sa udam abundent planta, dar fara a lasa vreodata apa sa balteasca in ghiveci sau tavita de scurgere. In acest fel ii poate fi afectata radacina, lucru care poate duce la putrezire si implicit la moartea plantei.

Iarna nu putem lasa planta la mai putin de 5-10 grade Celsius si trebuie expusa la lumina. Nu trebuie sa va speriati daca in acest anotimp ii cad frunzele. Este felul ei de a intra in repaus, iar noi, trebuie sa o udam foarte rar in aceasta perioada. Primavara e bine sa tundem planta, atat pentru a-i da forma dorita, cat si pentru a stimula noi lastari dupa care sa o scoatem pe balcon sau terasa. Bougainvillea este o planta careia ii place spatiul, de aceea, cam la doi ani trebuie sa o transplantam intr-un ghiveci mai mare.

”Floarea de hartie” cum mai este ea numita nu atrage daunatori, un lucru pozitiv pentru incepatorii in gradinarit si nici nu necesita ingrasamnat pentru o buna dezvoltare si inflorire. Inmultirea plantei este simpla dar de este un proces de lunga durata. Primavara punem lastari semilemnificati in pamant nisipos, apoi punem un pet deasupra pentru conservarea umiditatii. Din cand in cand e indicat sa aerisim “mini sera”. In momentul cand apar frunzulite noi putem crede ca ni s-a prins butasul si sa demaram procesul de acomodare cu mediul exterior petului. Pentru ca este o planta foarte rabdatoare la micile noastre omisiuni si pentru ca infloreste atat de frumos o recomand cu caldura.


Autori:
Oana Diana Vlad (text)
FD Marketing (foto)










Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Bougainvillea
Fisa plantei Bougainvillea

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 17 mar. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.