Gradina ta

plina de culoare


Clematita pasionala in gradina

Clematita este una dintre acele plante care starnesc pasiuni, asa ca daca v-ati achizitionat una, sigur vor urma si altele. Ele pot fi adevarate vedete in gradina daca sunt corespunzator puse in valoare sau pot forma duete fermecatoare cu trandafirii cataratori. Cea mai raspandita clematita de la noi este hibridul cu floare mare mov, care creste in voie prin multe gradini sau se intinde pe garduri expuse la soare unde infloreste abundent. Intrebarea este cum se face ca unora le merge atat de bine fara vreo ingrijire speciala iar altele nu se comporta deloc asa cum si-ar dori cultivatorii?

Daca ar fi sa definim in numai cateva cuvinte ingrijirea clematitei ele ar fi : soare, drenaj, baza umbrita. Acum sa vedem ce vrea sa insemne. Planta are nevoie de cateva ore de soare direct pentru o inflorire abundenta. Se descurca bine si la umbra partiala insa numarul de flori va fi mai mic, la fel si dimensiunea lor. Drenajul este un factor important pentru ca in general plantelor nu le place ca apa sa balteaza la baza tulpinii sau la radacina. Riscul este ca ele sa putrezeasca. Baza umbrita este secretul unei bune dezvoltari. Daca ati urmarit felul cum creste clematita ati observat ca la inceput de martie tulpina ei pare uscata si extrem de subtire. Si totusi, in 2-3 saptamani nu o mai recunoasteti : ii dau ploaie de muguri care cresc atat de repede incat va surprinde. Toti acesti lastari noi si vigurosi au nevoie de sustinerea tulpinii amintite. Daca ea este expusa la soare direct se deshidrateaza si toate cresterile noi ale plantei mor sau sunt afectate intr-o masura oarecare. De aici rezulta o concluzie : amplasamentul clematiei ii asigura succesul. Daca o doriti in gradina alegeti-i un loc in asa fel incat baza tulpinii sa fie acoperita de vegetatie (iarba, alte flori usor taratoare sau scunde).

Pe masura ce lastarii cresc veti vedea ca planta are nevoie de sustinere. Fie o dirijati in jurul unui tutore, fie ii construiti un spalier, o plasa pe care sa se intinda sau un tripod. Varianta tutore poate deveni incomoda pe masura ce lastarii plantei ating si cativa metri. Spalierul poate sa puna planta in valoare asa incat sa atraga atentia de primavara devreme si pana toamna tarziu. O plasa (sfoara impletita sau sarma) poate fi o varianta comoda pana la un punct insa tunderea plantei va fi dificila. Tripodul se foloseste intensiv in tarile europene, la fel si arcadele. Puteti alege orice varianta va este la indemana.

Tunderile se aplica plantelor pentru corectarea cresterii dar si pentru stimularea ramificarii. Cu cat aveti o planta mai frumos ramificata cu atat creste si numarul de flori pe care il va avea intr-un sezon. Sunt multi hibrizi de clematite cu flori mari, frumos colorate in diverse nuante de roz, mov, grena dar si alb imaculat. Varietati precum Madame Le Coultre se pot asocia cu trandafiri cataratori roz si formeaza astfel un duet delicat si atractiv. Daca suntetia adeptii tufelor de trandafiri atunci dirijati clematitele pe tripod si astfel veti obtine un punct de atractie in gradina.

Amplasamentul clematitelor e bine sa fie relativ protejat de vant asa incat o furtuna sa nu va distruga plantele dragi. Majoritatea hibrizilor sunt rezistenti la ger, dar sunt si exceptii. Inainte sa le lasati afara peste iarna, aflati care este temperatura minima la care plantele nu sunt afectate si gasiti variante de protectie. Primavara devreme nu va grabiti sa tundeti acele crengute care vi se par uscate pentru ca e posibil sa aveti surprize. De asemenea, in anii secetosi e posibil sa fie nevoie sa udati plantele daca vreti sa nu le pierdeti. Nu le lasati mereu in grija Mamei Naturi. Cei care doresc sa cultive clematite in balcon sau pe terasa in lipsa unei gradini adecvate o pot face. Se folosesc ghivece de dimensiuni mai mari (de la 25 cm diametru in sus) si spaliere. Pe masura ce plantele cresc va deveni dificil convietuirea cu ele, pentru ca sunt expansive. Vor trebui mereu disciplinate si supravegheate cu grija.

Este putin probabil ca plantele sa sufere de boli sau daunatori, dar daca sunt in compania trandafirilor e posibil ca paianjenii rosii si puricii de frunze sa ajunga si la ele. Se administreaza aceleasi tratamente ca si in cazul altor plante. De asemenea, merita sa retineti ca atunci cand dirijati crengutele pe diverse suporturi exista riscul sa se franga. Deci procedati cu grija. Daca se rupe accidental vreuna, n-o aruncati. Incercati s-o inradacinati - chiar daca este dificil – macar asa de dragul experimentului.



Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 4 apr. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.