Gradina ta,

mereu frumoasa


Crizantema, floare de aur in gradinile tarzii de toamna


Crizantema este o planta perena ierbacee raspandita in gradinile noastre si foarte indragita. Ea se planteaza primavara asa incat pana la venirea iernii sa isi poata dezvolta sistemul radicular. Insa, nu toate rezista la fel de bine peste iarna cand temperaturile pot varia destul de mult de la o zona la alta. De obicei se aduc in magazine varietati adaptate zonei climaterice de la noi insa nu trebuie confundate crizantemele de gradina cu crizantemele de ghiveci din florarii – cele care sunt comercializate toamna. Nu toate sunt rezistente la inghet dar daca vreti sa le plantati in gradina trebuie ca acest lucru sa se intample cu 2 luni inainte de posibilele geruri. Crizantemele sunt probabil atat de indragite datorita faptului ca exista foarte multe varietati, talii, culori si forme ale florilor.

Locul potrivit
Ca loc de plantare alegeti un spatiu cu expunere la soare si cu drenaj bun. Cele mai multe varietati nu-s deloc pretentioase in privinta solului insa daca il veti imbunatati rezultatele vor fi pe masura. Crizantemele sunt sensibile la fotoperiodism. Acest lucru inseamna ca florile apar atunci cand durata zilei scade. Daca aveti in gradina instalatie de iluminare, evitati sa amplasati crizantemele in preajma luminilor. Intregul ciclu vegetativ poate fi dat peste cap din cauza sensibilitatii la lumina. De asemenea, nu le plantati aglomerate pentru ca slaba circulatie a aerului printre tufe poate sa duca la aparitia unor boli. De obicei, o data la 3 ani se separa tufele pentru intinerire si mentinerea sanatatii. Fertilizarea se face o data pe luna pana in iulie asa incat toate cresterile sa fie viguroase si sa suporte temperaturile de peste iarna. Cresterile de toamna sunt sensibile si probabil ca vor degera. Pentru a evita deteriorarea masiva a plantelor puteti sa aplicati mulci la baza tufelor (ingropare usoara peste care se adauga frunze sau paie) care ajuta la crearea unui microclimat.

Tufe compacte
Nu va grabiti sa tundeti crizantemele indata ce s-au trecut florile pentru ca acele crengi considerate de dumneavoastra inutile protejeaza planta de frig. Tundeti atent in primavara dupa ce a trecut pericolul inghetului. Planta va avea timp suficient sa creasca si sa faca flori la momentul potrivit. Plantele tinere sau cu tulpini mai inalte decat le doriti se pot ciupi. In acest fel este stimulata ramificarea si cresterile vor avea aspect compact. Plantarea crizantemelor se face grupat pe o suprafata relativ mare – doar asa se obtine un efect decorativ in gradina. Insa atentie, nu le ingramaditi.



Autor:
Cornelia Constantin (text si foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 20 dec. 2007.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.