Plante atractive

pentru gradina si jardiniera


Dalia, printesa mexicana


Originara din America Centrala aceasta minunata floare poarta numele de Dalia, in cinstea naturalistului Andre Dahl.

Am indragit-o de mica fiind cea mai spectaculoasa floare din gradina bunicii mele alaturi de mixandre, craite, gura leului, etc. Desi e considerata o floare rustica, face fata cu brio alaturi de cele mai nobile si moderne plante iesind in evidenta prin portul semet, marimea florilor si multitudinea de nuante si culori. Plantata in orice loc din gradina atrage privirile prin multimea de flori ce se inalta deasupra frunzelor ca niste soldati la datorie.

Este o planta erbacee cu radacini tuberizate si tulpini usor lignificate ascunse de frunze mari de un verde inchis. Unele soiuri ajung la 2 m inaltime dar exista si soiuri pitice. Florile au o mare diversitate in cea ce priveste forma si coloritul. Datorita florilor batute si filate unele soiuri seamana cu crizantema, bujorul sau floarea de cactus. Nu este o planta dificil de ingrijit daca ii cunosti pretentiile. Se cultiva in locuri insorite si ferite de vant, in soluri fertile si bine drenate. Tuberculii de dalii se planteaza la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai, atunci cand pericolul de inghet sau bruma a trecut, la 10-15 cm adancime in asa fel ca sa fie acoperiti cu minim 5 cm de pamant iar distanta intre plante sa fie de 70 cm. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca sunt plante stufoase, a caror radacina tuberizata poate produce pana la 50-60 de flori, de aceea daliile au nevoie de spatiu si lumina pentru o dezvoltare corespunzatoare. Pentru o inflorire bogata in locul de plantare a tuberculilor puneti ingrasamant organic amestecat cu pamant iar daca udati groapa in care veti planta tuberculii ele vor porni mai repede in vegetatie.

Inflorirea incepe in luna iunie iar spectacolul floral dureaza pana cade bruma, moment in care frunzele si florile se "topesc" si tuberculii intra in repaus. Inainte de venirea inghetului la sol se taie tulpinile pana la 15-20 cm deasupra pamantului, se scot tuberculii din pamant cu harletul, se lasa sa se usuce pamantul dintre tuberculi si se depoziteaza intr-un loc racoros si uscat (beci sau camara) in ladite. Periodic in timpul iernii se urmaresc si se indeparteaza tuberculii care s-au stricat din diferite motive cu scopul de a-i proteja pe cei sanatosi. Inmultirea se face prin divizare avand grija ca fiecare diviziune sa contina si o parte din coletul principal cu mugurii necesari pentru un nou ciclu. Este bine ca tuberculii sa fie tinuti la lumina cam 2 saptamani inainte de plantare si pulverizati cu apa. In aceasta perioada ei incoltesc si va puteti orienta mai usor in despartirea si inmultirea daliilor in asa fel incat fiecare colet cu tuberculi sa contina macar un mugure.

Cu un minim de ingrijire te poti bucura de frumusetea daliilor din vara pana toamna. Unele soiuri pot creste foarte inalte, de aceea vor fi legate de araci, pentru a nu fi doborate ori rupte de vant sau furtuni. Pentru un aspect ingrijit si sanatos al plantei se indeparteaza florile ofilite si frunzele uscate sau ingalbenite. Daca doriti sa cumparati si sa aveti plante frumos dezvoltate, fiti foarte atenti la aspectul tuberculilor. Acestia trebuie sa fie sanatosi, hidratati (nu uscati) si sa se vada cel putin un muguras semn, ca planta intra din nou in vegetatie.



Autor:
Elena Flesariu (text si foto)
















Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dahlia in gradina
Dahlii pitice pe terasa
Pastrarea dahliilor

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 27 iul. 2011


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.