Infrumuseteaza

pervazul ferestrei tale.


Kohleria - clopotei gratiosi


Kohleria este la noi una dintre cele mai populare plante. Dar, desi raspandite, putini posesori stiu exact cum se numeste planta pe care o au. Pentru ca este o planta adaptabila si rezistenta a ajuns sa tolereze tot felul de conditii de mediu si feluri de ingriji asa incat oamenii sa nu-si mai faca probleme in privinta ei. Doua sunt varietatile care inunda ferestrele, balcoanele si gradinile pe timpul verii: rosu-portocaliu cu pete rosu inchis si crem-galbui cu pete rosii. Ambele provin, se pare, din hibrizii obtinuti de ucrainieni.

Originara din America Centrala si de Sud, Kohleria poate fi cultivata pendent in ghivece suspendate sau sub forma de tufa in ghivece obisnuite. Planta se poate intinde pe 30-40 cm patrati in functie de tipul de cultivare. Lumina este un factor important si in cazul Kohleriei ca si pentru toate celelalte membre ale familiei Gesneriaceelor. Daca in faza de inflorire planta nu primeste suficienta lumina numarul florilor va fi mic, tulpina se va alungi si va capata un aspect anemic. La lumina suficienta planta va inflori abundent, in unele cazuri avand in acelasi timp deschise si 25 de flori tubulare foarte interesante. In cazul in care planta este amplasata in soare direct va inflori la fel de mult dar frunzisul va avea o orientare concava, marginile frunzelor se pot brunifica iar florile se trec mai repede. In privinta temperaturii planta se adapteaza foarte bine la intervalul 15-35 de grade C. Temperatura optima este totusi cuprinsa insa 23-26 de grade.

Florile se aseamana cu florile gloxiniilor numai ca sunt mai mici si sunt orientate in jos. Ele apar sub axilele frunzelor si in partea de sus a tulpinilor florale. Au culori extrem de variate: de la alb verzui pana la rosu grena si roz violet, toate punctate. In intreaga lume exista nenumarati pasionat si cluburi care se ocupa atent de hibridizare si de obtinerea unor soiuri noi. Frunzele sunt paroase, cu margini aspre in general si de un verde inchis. Unele varietati au frunzis roscat iar altele verzui-argintiu. In conditiile de la noi din tara planta nu face seminte. Floare se vestejeste si dupa o perioada de timp in care mai ramen prinsa de tulpina se va usca de tot si va cadea. Nu se cunoaste inca daca exista vreun experiment la noi in tara de polenizare artificiala si de obtinere a unor soiuri noi.

Desi planta se adapteaza la tot felul de tipuri de sol, este evident ca solurile bine drenate sunt cele mai potrivite. Daca acesta se poate combina cu un sol bogat in substante nutritive, planta se va dezvolta excelent. In privinta udarii trebuie sa stiti ca in perioada de vara planta consuma destul de multa apa. Incercati pamantul inainte de udare si udati doar daca este necesar. In cazul in care udarea se produce prea des sau prea rar planta isi va pierde florile mai repede si pozitia concava a frunzelor se va accentua. Planta este foarte rezistenta pentru ca isi depoziteaza apa si minerale in rizomi, motiv pentru care ea poate rezista eroic la neglijenta posesorilor. Totusi, nu abuzati cu tratamentele extreme, pentru ca e o planta care va poate rasplati cu un curcubeu de flori.

Aerisirea este necesara ca in cazul fiecarei plante insa lipsa ei nu produce neaparat boli ca in cazul violetei africane. Daca e sa comparam rezistenta la fainare a celor doua tipuri de plante, Kohleria este din start invingatoare. Desi este o planta tropicala tolereaza si aerul uscat din casele noastre. Insa, daca este posibil ca umiditatea relativa sa creasca putin, planta va reactiona bine la schimbare. Kohleria este o mare consumatoare de substante nutritive, mai ales in perioada de crestere si inflorire. Daca solul este sarac si vreti sa aveti o planta sanatoasa pastrata in conditii bune, ii puteti administra ingrasaminte pentru plante cu flori in perioada martie-septembrie si uneori chiar si in lunile de toamna daca intentionati s-o pastrati in vegetatie continua.

Kohleria se inmulteste prin butasi de varfuri, portiuni de tulpina si prin rizomi sau portiuni de rizomi care sa aiba macar un mugure. Institutul Brazilian de Fiziologie a Plantelor a facut un experiment foarte interesant in privinta inmultirii acestei plante. Indiferent de metoda folosita pentru inmultire rezultatele au fost excelente. Diferentele au constat in cantitatea de lumina primita si in temperatura la care au fost pastrate plantele. O planta inradacinata la 15 grade a crescut mai viguros decat una la 30 de grade. O planta inradacinata la lumina a avut nevoie de mai multe zile decat una aflata la intuneric, lucru extrem de interesant. Cele mai bune rezultate s-au obtinut in cazul temperaturilor de 23-26 de grade si la cantitati potrivite de lumina. Toate aceste teste pot fi facute acasa de orice pasionat care doreste sa verifice rezultatele amintite mai sus.

Inmultirea plantei se poate face de preferat in perioada calda a anului dar si iarna daca ii puteti asigura tinerei plante temperaturi peste 15 grade. Kohleria reactioneaza bine si in cazul folosirii stimulatorilor de inradacinare. In mod normal, la temperaturi de 23 de grade, planta are radacini in 6-7 zile. Daca va decideti sa folositi rizomi sau portiuni de rizomi pentru inmultire in afara de varianta plantarii direct in pamant mai exista una: puneti o cantitate mica de pamant intr-o punguta cu inchidere ermetica si plasati rizomii inauntru. Lasati punguta la lumina si temperaturi de peste 15 grade si in scurt timp o sa vedeti ca mugurii vor incepe sa se transforme in mici plantute. Cand au deja 2-3 perechi de frunze, deja puteti sa puneti in ghivece micile plantute fara sa le desprindeti de rizomi. Daca rizomul este prea mare il puteti infasura ca pe un ghem lejer si-l puteti planta intr-un ghiveci ceva mai mare.

Pe perioada de iarna puteti pastra planta in vegetatie sau puteti s-o treceti printr-un usor repaus timp in care ea nu va mai inflori. Temperaturile in jur de 15 grade si udarea mai rara ii vor induce plantei acest repaus. Iarna caldura degajata de calorifere usuca atmosfera din camere si plantele sufera, asa ca aveti grija ca in limita posibilitatilor in aceasta perioada sa cresteti umiditatea relativa si sa aerisiti cat de des se poate. Nu se cunoaste inca felul in care reactioneaza planta la curentii reci sau la udarea cu apa rece pe timp de iarna.

In textele de specialitate la capitolul daunatori ai Kohleriei sunt amintiti paianjenii rosii. Ei apar in conditii de uscaciune, la radacina si in atmosfera. Dar daca pastrati planta in conditii bune de ingrijire este posibil ca ea sa ramana sanatoasa ani la rand, fara sa fie nevoie sa interveniti in vreun fel cu substante fitosanitare. In general plantele batrane se folosesc pentru a se obtine noi butasi si plante. O planta tanara arata mult mai bine decat una batrana, care in timp se poate degarnisi de frunzele bazale mai ales daca nu a avut lumina suficienta. Este foarte greu sa stim cate varietati de Kohleria exista, pentru ca pasionatii din intreaga lume obtin mereu noi si noi varietati, care de care mai atragatoare prin colorit si vigoare.



Autori:
Cornelia Constantin (text)
Luke Leung (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 21 dec. 2007.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.