Plante atractive

pentru ghivece si gradina


Narcise gratioase si parfumate


Printre cele mai iubite plante bulboase de primavara, narcisele ocupa spatii generoase in gradinile noastre dar se pot planta si in jardiniere si ghivece. Ele se achizitioneaza toamna sub forma de pachete de bulbi si se planteaza in gradina inainte de primele brume. E bine ca bulbii sa fie plantati cu 2-3 saptamani inainte sa scada temperaturile. Bulbii au nevoie de acest tratament asa incat in primavara sa infloreasca abundent. Plantati in ghivece in spatii protejate bulbii incoltesc si infloresc mai repede decat ceilalti. Ei se planteaza grupati pentru efect decorativ caz in care adancimea si distanta dintre bulbi scade la minim.

Fiecare varietate de narcisa are propriul comportament. Difera taliile la maturitate, difera capacitatea de inflorire, difera forma si culoarea florilor. Unele varietati sunt mai parfumate (in general cele cu flori albe) iar altele nu au parfum deloc. Asadar exista o gama variata din care puteti sa va alegeti exact ce va place mai mult sau ce se potriveste cu efectul decorativ dorit. Narcisele se asociaza cu ghioceii, zambilele, chinodoxa, scilla si alte plante bulboase de primavara. In aranjamente la ghiveci spatiile ramase intre bulbi se acopera cu muschi de padure sau cu crengute inradacinate de iedera.

Narcisele sunt plante tolerante la temperaturi scazute dar e posibil ca unii hibrizi sa fie mai sensibili si sa necesite protectie peste iarna. Protectia se rezuma la un strat de frunze sau de paie care sa tina locul stratului de zapada daca acesta lipseste. Ultimele ierni au fost moderat de reci dar zapada a lipsit in multe zone. Stratul de zapada estompeaza temperaturile scazute si plantele ies cu bine in primavara. Apa in exces este daunatoare pentru bulbi motiv pentru care drenajul trebuie sa fie unul eficient. Problemele bulbilor pot fi de natura fungica (mucegaiuri, putregaiuri) si se trateaza doar daca sunt afectati la suprafata.

Au nevoie de amplasamente insorite si soluri bine drenate cu amestec de nisip. Adancimea de plantare este de maxim 10 cm iar distanta variaza in functie de efectul dorit. Daca nu doriti decat sa aiba loc planta sa se dezvolte, atunci 10 cm intre bulbi ar trebui sa fie suficienti. Plantarea grupata face ca intretinerea bulbilor sa fie mai simpla de-a cursul anului dar in acest fel o anumita zona din gradina prezinta interes doar primavara. Grupajele cu efect de durata trebuie realizate dupa o atenta analiza a cerintelor de mediu si a perioadelor de inflorire. Puteti sa mai folositi narcisele pentru borduri ale straturilor mixte.





Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing, Morguefile (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 18 ian. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.