Gradina ta

plina de culoare


Petuniile – culori vesele
in balcon si in gradina


De cum vine primavara ne gandim cum sa ne aranjam balcoanele, terasele si gradinile cu plante care sa ne creeze un decor vesel si placut. Pentru acest lucru numai bune sunt petuniile. Ele sunt foarte des intalnite si apreciate pentru veselia emanata de culorile florilor dar si pentru parfumul delicat (seara si dimineata). Petuniile sunt plante perene mari iubitoare de soare direct. Daca inlaturati regulat florile ofilite, plantele infloresc o lunga perioada: din mai pana toamna tarziu. Trebuie totusi sa stiti ca la unele varietati se reduce inflorirea catre sfirsitul lunii august pentru ca zilele se scurteaza.

Specialistii spun ca sunt plante care se adapteaza plantarii directe in gradina dar si in ghivece si cosulete suspendate. In ultimii ani au aparut si pe piara romaneasca varietati curgatoare foarte atractive. Atunci cind plantati petuniile trebuie sa stiti ca prefera un sol fertil si bine drenat. Vara trebuie udate zilnic sau chiar de doua ori pe zi pentru a mentine pamantul umed. Varietatile cu flori albastre si violet sunt cele mai parfumate. Din pacate pot fi rupte usor de un vant mai putenic. Petuniile rezista primului inghet daca este mai usor dar nu si urmatoarelor asa ca trebuie sa aduceti ghivecele in casa intr-un loc racoros.

Petuniile se pot inmulti usor prin seminte. Pentru asta aveti nevoie de pamant fertil si de o tava ceva mai inalta pentru a le semana. Fiind foarte mici trebuie doar sa presati semintele pentru a le fixa pe sol. Acesta trebuie mentinut umed pe toata durata germinarii (7 -10 zile, la o temperatura de 21 - 30 grade C). Semintele au nevoie de lumina si de aceea nu trebuie acoperite cu pamant. Plantele nou aparute trebuie repicate indata ce au ajuns destul de mari pentru a fi manipulate. Petuniile cu flori duble sunt greu de obtinut din seminte de aceea e mai bine sa cumparti rasaduri. Plantele se transplanteaza afara cand nu mai exista riscul inghetului. La o saptamana doua dupa transplantare se ciupeste varful pentru a stimula lastarirea laterala.

In piete exista o oferta bogata de rasaduri al caror pret variaza intre 1,5 si 3 ron. Rasadurile odata achizitionate si aduse acasa trebuie transplantate in gradina la locul ales sau in ghivecele pregatite dinainte. Desigur exista si varianta de a cumpara petunii in ghivece pe care doar sa le asezati la locul potrivit pentru a incinta privirile. Pretul acestora variaza intre 25 si 35 ron. Atunci cand achizitionati petunii trebuie sa aveti grija ca acestea sa aiba un colorit viu, caci aceasta reprezinta o garantie ca planta e sanatoasa. Alegeti plante cu tulpina groasa si cu frunze de un verde inchis.

Cat sunt mici, petuniile duble au doar un singur rand de petale. Pe masura ce cresc si au suficient de mult spatiu in ghiveci apare si al doilea rand de petale. Ele cresc la dimensiuni apreciabile si sunt incomod de plantat in ghivece suspendate. Petuniile curgatoare pot atinge pana la de 10 ori volumul celor traditionale iar tijele lor pot atinge 10 m lungime. Inflorirea este abundenta si aproape ca nu necesita intretinere, florile noi le acopera pe cele ofilite. Daca trebuie sa plecati in concediu si duceti grija plantelor procedati dupa cum urmeaza. Inainte de a pleca taiati petuniile la jumatate, udati abundent si fertilizati-le. La intoarcerea din concediu va va intampina o planta stufoasa cu multi boboci. Pentru a avea plante viguroase cu inflorire bogata trebuie fertilizate saptaminal cu ingrasamant solubil de tip NPK 15-30-15. Petuniile cu flori duble au cea mai mare nevoie de fertilizare.

Exista mai multe varietati. Grandiflorele sunt cele cu flori mari, dar sunt fragile si dupa fiecare ploaie trebuie inlaturate florile distruse. Floribundele infloresc abundent chiar si in august. Ele sunt cele mai tolerante la conditiile de mediu (vant, ploaie). Multiflora este o varietate cu aspect stufos remarcata printr-o abundenta de flori mici simple care apar toata vara. Varietatile curgatoare au flori simple sau duble de talie mica, medie sau mare. In functie de talia florilor infloresc mai mult sau mai putin abundent. Ele produc mai putine flori, dar sunt tolerante fata de umbra.


Autori:
Angela Draganoiu (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 20 mar. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.