Achimenes -partea I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

George

Member
dorinas Trimis: Mar Nov 22, 2005 9:28 pm Titlul subiectului: achimenes
Sunt din Brasov si citesc de mult forumul dar pana acum nu am indraznit sa scriu desi am o colectie destul de mare de flori.Imi doresc foarte mult rizomi de achimenes de mai multe culori daca are cineva (la schimb cu alte flori sau contra cost). Am una violet.
 

George

Member
lili Trimis: Mie Nov 23, 2005 8:10 am
Sansa de-a achizitiona achimenes din tara este minima , putem opta ptr.magazinele online din strainatate.Asta se poate doar la primavara, deoarece in aceasta perioada sunt inchise sau nu vind decit din februarie -martie.

Am gasit pe un link german , achimenes rosu, roz si alb, pachete de 10 rizomi cu 3-4 euro si 50 rizomi cu 9 euro, pret mai mult decat rezonabil.
 

George

Member
Corina Trimis: Mie Nov 23, 2005 1:56 pm
La mine s-a intamplat un lucru foarte ciudat. Am cumparat din Metro 3 bulbi de achimenes alb si i-am pus in acelasi ghiveci cu cei pe care-i aveam (mov) si cu inca 2-3 de culoare roz pe care i-am primit de la cineva. Cand a inflorit toate florile au fost de aceeasi culoare, adica mov.
Am incercat, binenteles, sa aflu cauza si un raspuns a fost: "culoarea depinde de aciditatea solului". Voi ce credeti?
 

George

Member
Alla Trimis: Mie Nov 23, 2005 5:32 pm
Cei de achimenes roz, primiti, intr-adevar au avut un comportament ciudat (daca culoarea era verificata, si daca au rasarit cu adevarat). Ceilalti... Vreau sa spun ca nu intotdeauna florile cumparate de la supermarket, sub forma de seminte, bulbi, rizomi etc. sunt identice cu poza de pe plic.
Sau exista posibilitatea ca niciunul din noii rizomi sa nu fi rasarit, sa fi iesit doar cei mov.
Motivatia cu variatia de culoare in functie de aciditatea solului nu stiu de ce nu ma convinge, in cazul asta. (Daca nu uit pana la primavara, o sa fac experimentul cu rizomi de achimenes mov si 2 feluri de pamant, cu aciditati mult diferite). Sunt de acord ca apar variatii de nuanta, chiar ma uitam la achimenesul meu, care bate putin in cyclam in comparatie cu cel al unei cunostinte careia eu i l-am dat, din planta mea. Dar de la alb sau roz la mov!?!

Astept cu nerabdare primavara, pt. ca si eu m-am gandit sa comandam de la un producator serios din strainatate.

Pana atunci insa...am o mare, MARE problema cu cel mov, care nu vrea nici mort sa intre in repaos, si asta dupa ce anul trecut s-a "culcat" din septembrie. I-am redus drastic udarea, l-am pus mai la racoare, dar nu l-am impresionat
Sugestii?
 

George

Member
alic Trimis: Sam Iul 22, 2006 9:09 am
am o nelamurure cu privire la achimenes: pentru stimularea infloririi continue, ar trebui indepartate de pe tulpina florile vestejite sau e mai bine sa cada de la sine?
 

George

Member
Simina Trimis: Sam Iul 22, 2006 9:27 am
Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta n-am rarit plantutele de achimenes, le-am lasat sa creasca asa din rizomii de anul trecut si constat ca infloresc mai greu.
Anul trecut aveam mai multe ghivece cu achimenes si erau mai inflorite. Acum am unul foarte bogat si de-abia mi-a facut flori.
Poate asta ar fi o explicatie.
 

George

Member
mihaela tamas Trimis: Sam Iul 22, 2006 12:30 pm
Alic,nu stiu daca indepartarea florilor uscate ajuta la o mai bogata inflorire,dar la aspect (estetica) sigur va ajuta.Eu intotdeauna cum se ofileste un pic floarea,cum sunt cu foarfeca pe ea.Dar dau mereu alte si alte flori
 

George

Member
Cereus Trimis: Mar Aug 08, 2006 9:05 am
Dragă Dorina şi toţi doritorii de achimenes,

Eu am cumpărat din SUA de la o tanti care are colecţie serioasă de achimenes. Cu greu a acceptat să trimită rizomi pentru prima dată în Anglia. Întâmplător am aflat de ea de la un canadian care are şi el o mică colecţie.
Nu cred că acum e o perioadă bună de trimis rizomi, dar eu vă dau adresa numai ca să vă faceţi o idee.

http://www.lauray.com/contents/gesneriads.htm

După ce mi-am făcut o listă cu ce vreau şi i-am transmis-o, mi-a spus că unele varietăţi nu le are, aşa că am ales şi eu din ce avea disponibil. Oricum e pe ghicite, că nu dă poze, ci doar descrierea şi preţul.

Eu zic să facem listele prin februarie şi s-o contactez eu, că acum mă cunoaşte şi nu se mai codeşte să trimită în Anglia.
 

George

Member
dorinas Trimis: Mar Aug 08, 2006 6:04 pm
Pai vezi la asta ma refeream si eu.Daca tu ai avut probleme, n-a vrut sa trimita in Anglia, ce sa mai zicem noi ca americanii multi nici nu au auzit de Romania.Trist dar adevarat. Eu sunt de acord cu propunerea ta de a face comanda prin februarie prin intermediul tau, sper sa mai fie de acord si alte persoane.
 

George

Member
gabi_gabriella Trimis: Joi Sep 21, 2006 8:55 pm
Achimenes peste iarna isi pierde frunzele , si eu il tin in beci la racoare , sa faca o pauza .
 

George

Member
myosotis Trimis: Joi Sep 21, 2006 10:56 pm
Asa este, prin noiembrie intra la repaos si nu se mai uda deloc pana prin martie. Ghiveciul se tine la loc racoros si intunecos.
 

George

Member
Cereus Trimis: Vin Sep 22, 2006 10:39 pm
Peste iarnă, eu am ţinut rizomii de achimenes într-o cutie cu turbă, la temperatura camerei şi nu i-am udat deloc până în primăvară, când au dat frunze. Atunci am început să-i ud gradat şi i-am pus la fereastră, să aibă lumină, dar nu soare direct, că se ard frunzele. În primăvară este momentul să fie separaţi în ghivece individuale, nu prea mari, câte 2-5 rizomi într-un ghiveci, cam la 1,5-2cm adâncime. Un amestec de turbă cu compost de calitate şi puţin nisip pare să le priască. Trebuie acordată atenţie ca pământul să nu se usuce prea tare între două udări, planta fiind sensibilă la lipsa de apă.
La al treilea sau al patrulea rând de frunze se ciupeşte vârful plăntuţelor viguroase, pentru a obţine o coroană mai bogată. La mine au înflorit după luna iulie şi mai sunt înfloriţi şi acum.
 

lili

Member
Pentru a nu fi nevoita sa-mi ocup sursele de caldura (acum sunt ocupate de o puzderie de seminte) acesti rizomi ii pastrez in pungulite cu sistem de inchidere , la intuneric si temp. de 18-20 C. Intr-un timp relativ scurt pornesc in vegetatie. Abia atunci ii plantez.... in 2-3 zile rasar :D . Acesta metoda o folosesc la multe plante care dezvolta radacini rizomatoase sau bulboase......se poate spune ca le fortez...dar ma ingrijesc de calitatea pamantului si apoi in functie de faza in care se afla planta le aplic ingrasamantul.
 

ikim

New Member
Ai grija anamaria sa nu ii uiti pe calorifer sa ii coci, nu dispera ca eu am crezut vara trecuta ca i-am pierdut, da au dat in iulie, oricum vad ca esti din Bucuresti si daca nu reusesti sa ii prinzi iti dau eu din ai mei. Sunt mov. maine pun poze cu ei ca acum sunt la munca.BAFTA
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
bv

Chestia alba e planta :rofl: tu poti s-o pui si in jos,daca vrei.... :oops:
Oricum planta e desteapta si iese ea la lumina!
 

ikim

New Member
multumesc pentru informatie, imi pare rau , sincer, ca am vazut ca am mesaj decat azi dimineata, dar ma bucur ca anamaria a reusit sa prinda plantuta, asa am patit si eu vara trecuta, parerea mea este sa-i lase in pozitia in care i-a gasit, dar este numai parerea mea, am mai avut 2 polemici pe forum si sincer imi e nu stiu cum sa mai zic.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Si la mine s-au trezit:



Vreau sa-i pun pe toti intr-un ghiveci suspendat, dupa ce se fac mai mari. Sa vedem ce iese din experimentul asta.
 

manuela

Member
achi

Daca imi permiteti...sa ma bag si eu ca musca in lapte :rofl: , nu toti achimenesii pot fi curgatori, unii sunt de la mama lor, altii sunt de tip "bat", ca sa ma exprim asa. Deci nu spera ca ii vei face curgatori, decat daca asta le e felul.
 
Din cele citite,inteleg ca este normal sa rasara mai greu .Eu am tinut peste iarna ,ghiveciul in balconul inchis cu temperatura de 10-12 grade si acum constat ca nu rasare nimic .La o verificare anterioara am gasit niste ;bilute;de un roz-pal ceea ce mi-a dat sperante dar deocamdata nimic,nimic
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus