Alocasia macrorrhiza

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata initial de catre:
schlucky
Trimis: Dum Apr 30, 2006 10:30 am Titlul subiectului: Alocasia macrorrhiza
_________

Denumire ºtiinþificã:
Alocasia macrorrhiza

Denumire popularã:
Ureche de elefant;

Imagini:
http://magdas.sunphoto.ro/plante_de_int ... KAMUGSCHRK
http://flower.sunphoto.ro/Plantele_mele ... r/19003249Gabarit:
Daca i se ofera conditii optime de dezvoltare poate atinge cu usurinta inaltimea unui om. Dar in genere 120cm si frunze cu diam. de 1m in apartament (in sera se spune ca pot atinge inaltimi de 5 m)

Lumina ºi temperatura:
Are nevoie de umbra, caldura si umiditate ridicata pe toata perioada anului; locul ideal este o sera sau in fereastra.
Temperatura: 18 -20°C

Flori, frunze, fructe:
Este planta decorativa prin frunze, face foarte rar flori, are nevoie de mult spatiu pentru a se desfasura, de aceea este considerata o planta solitara, poate atinge inaltimea unui om cu usurinta ca planta de apartament, iar ca planta de sera, si mai mare. Frunzele pot atinge un diametru de 1m, daca i se asigura un ghiveci mare. Cresterea ii este stopata daca va fi tinuta intr-un ghiveci mic (varianta pentru apatament)

Solul:
Are nevoie de un sol drenat, in timpul perioadei de crestere sa fie mereu umed.

Udarea:
Pe perioada de iarna va fi numai atat de mult udata, incat frunzele sa nu se usuce. Din mai pana in octombrie va primi tot la 14 zile ingrasamant.

Aerul:
Are nevoie de caldura, in iarna nu mai putin de 18°C, de umiditate. Aerul uscat duce la aparitia daunatorilor pe frunze. Umiditate de cel putin 60%.

Inmulþire:
Cea mai usoara metoda de inmultire este prin divizarea radacinii, asta se face atunci cand planta se va replanta intr-un ghiveci mai mare. Are nevoie de replantare tot la 2-3 ani. Radacinile se curata cu grija de pamant si daca exista pui acestia se despart de planta mama, daca nu se taie o parte din radacina de baza cu un cutit foarte ascutit si curat in mai multe bucati, acestea se aseaza perfect pe verticala in pamant bine drenat si bine umezit si se acopera cu o punga care va avea gaurele, intr-un loc cald, chiar indicat ar fi deasupra unui calorifer. La despartirea radacinii se va avea grja sa se taie numai acele radacini din care bat noi fire de radacina.
Cel mai bun timp pentru divizarea radacinii este iarna tarziu.

Condiþii de iernare:
Temperatura: minima in iarna de 18°C.

Boli ºi dãunãtori:
pãduchii lînosi apar din cand in cand tot datorita aerului uscat: cu un betigas de urechi inmuiat in alcool se curata zona afectata se lasa o ora dupa care planta/frunza se spala bine cu apa]

paianjenii rosii
apar atunci cand aerul este prea uscat, la inceput apar pete de uscaciune pe frunze, iar dupa un timp apar la axa frunzei �plasa de paianjen� � cand inbolnavirea nu este asa de putenica se poate curata cu o carpa umeda sau perie moale, daca imbolnavirea este foarte puternica atunci doar cu insecticide din magazine de specialitate.

Îngrijire, particularitãþi
:
Nu este o planta cu pretentii atat timp cat se incearca sa i se ofere aceleasi conditii ca si in zona de provenienta: nu suporta soarele direct, ci zonele umbroase, caldura si umiditate ridicata. Pamantul sa fie mereu umed exceptie facand perioada de iarna, si din mai pana in octombrie ingrasamant tot la 14 zile. In perioada de vara se poate planta in gradina in zonele umbroase.

Specii ºi varietãþi; generalitazi.
Inainte se considera ca apartinand familiei Colocasia, mai tarziu ii s-a infintat propria ei familie denumita �Alokasia /Alocasia
Cea mai cunoscuta specie de apartament este Alocasia sanderiana. Alte specii:
A. lowii,
A. cuprea (cu frunze violet inchis spre negru).
A. plumbea
in 1996 cea mai intalnita specie de alocasia in magazine era Alocasia x amazonica, ajungandu-se ca acum sa se cunoasca 9 specii din familia Alaocasia.
Alocasia apartine ca si: Anthurium, Dieffenbachia si Spathiphyllum din familia Araceae
Si-a primit numele de Alocasia de la botanistul :roll: austriac Heinrich Wilhelm Schott ( 1794 bis 1865 lebte).

Discutii despre Alocasia:
viewtopic.php?t=756
viewtopic.php?t=1226
 

Roxana

Active Member
Familia: Araceae

Origine: Asia

Observatii: Seva si fructele sunt toxice, de aceea se recomanda amplasarea ghivecelor in locuri inaccesibile copiilor
 
Sus