Amarillys (Hippeastrum)

Dupa cata vreme v-a reinflorit hippeastrum-ul?

  • Dupa fix 1 an de la inflorirea initiala

    Votes: 0 0,0%
  • Dupa mai mult de 1 an, ca n-am stiut ce sa-i fac

    Votes: 0 0,0%
  • Nici nu mai stiu dupa cata vreme

    Votes: 0 0,0%
  • N-a mai inflorit si m-am suparat pe el

    Votes: 0 0,0%
  • Altele - detaliaza in topic

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    0
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Vin 13 Oct 2006 9:53 am

Amaryllis reacţionează bine la îngrăşăminte (Baby-bio), atât înainte cât mai ales după ce s-au trecut florile. Planta nu are nevoie de repaus peste iarnă. Cu cât stă mai mult la lumină şi căldură şi este udată normal, cu atât va înflori mai repede. Bulbii păstraţi la întuneric şi răcoare pornesc în înflorire primăvara devreme, când sunt aduşi la lumină, dar această metodă se numeşte forţare şi în timp slăbeşte planta, bulbul scade în dimensiune.
Este o plantă tropicală, nu cred că bulbii ţinuţi în frigider vor rezista.
Frunzele îndoite şi pleoştite sunt semn că planta nu are suficientă lumină/soare sau nutrienţi în sol. Nu cred că tăierea vârfului frunzei ajută la înflorire. N-am încercat această metodă "dură", pentru că planta e decorativă şi prin frunze.
Ghiveciul nu trebuie să fie prea mare. Cam la 2-3 ani e bine să se schimbe pământul, ocazie cu care lungimea rădăcinilor poate fi redusă cu 2/3.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Denumirea corecta este Hippeastrum, dar in magazine e vandut drept Amarillys. Insa, Amarillys var. belladonna se gaseste doar la colectionari.
Hippeastrum este crin de camera. Tot crin de camera mai este si Clivia.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu am avut 5 bulbi. Cei mai mari au inflorit, cei mai mici nu. Intr-un tarziu niciunul n-a mai vrut sa infloreasca si au ajuns niste piperniciti. Am observat insa ca e foarte important sa fie indopati cu ingrasaminte. Dupa fiecare inflorire bulbul scade in dimensiuni. Fara ingrasamant in perioada de crestere, in sezonul urmator nici nu va inflori. Au fost cazuri cand plante tinute la lumina dar fara repaus au facut flori frumoase. Au fost si cazuri cu repaus drastic care au dus la flori de invidiat. Asa ca parerile sunt impartite in privinta repausului (deci si in privinta udatului), cert este ca bulbul are mare nevoie de ingrasaminte.
 

cereus

New Member
Crinul albastru este extrem de rar, se pare că în Brazilia există singura colonie din lume de astfel de crini, care au supravieţuit pe acel munte, inaccesibil din cauza pantei foarte abrupte. Nu deţin alte detalii, afară de un preţ exorbitant, între 80 şi 300 dolari bulbul, în funcţie de mărime. Dar şi aşa tot nu se găseşte la vânzare. Dacă mai aflu ceva vă ţin la curent.
Agapanthus e relativ uşor de găsit şi oricum nu are florile atât de mari ca Amaryllis.
 
A

Anonymous

Guest
Ai procedat ok. poti sa-i schimbi pamintul si ghiveciul,dar noul ghiveci trebuie sa fie cu foarte putin mai mare decit bulbul, fiindca altfel el va munci sa umple ghiveciul cu radacini si nu va inflori. Cind il plantezi,il pui asa cum e acum,cu o portiune de bulb afara; adica nu-l ingropi,nu-l acoperi cu pamint!
Vei avea flori de la el!!! Succes!
 

Dani

Member
Lasa frunzele sa creasca.Abia cand vei observa ca incep sa se ingalbeneasca le poti taia.
 

sicamin

Member
Am primit si eu 3 bulbi de Amaryllis cu pamant si ghivece.I-am plantat asa cum scria pe cutie la instructiuni dar nu am inteles daca trebuie sa-i tin la intuneric sau nu ,pana ies mugurii ? Nu am reusit niciodata sa am aceasta floare inflorita.Infloreste acum sau nu?Bulbii sant destul de mari. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa am grija de ei sa-mi faca si flori, nu numai frunze. Pun poza cu bulbii.
:arrow: http://i68.photobucket.com/albums/i9/mn ... 150272.jpg
:arrow: http://i68.photobucket.com/albums/i9/mn ... 150274.jpg
 

zamfira

Member
Sunt multe pareri pro si contra privind tinerea bulbilor la intuneric .
Eu , iarna trecuta i-am tinut la intuneric si racoare, in primavara le-am schimbat pamantul, toata vara au crescut bine mersi dar nici urma de flori . La sfatul lui Cereus, in toamna nu i-am bagat la rece , i-am lasat in casa .La 3 din 5 la un moment dat li s-au uscat frunzele si ma gandeam da ii pun acum la rece si intuneric dar surpriza :) , la trei dintre ei a aparut cate o tija florala
Asa ca .. eu cred ca ii pot itine in casa
Succes
 

mflorian

Member
La mine s-a intimplat in felul urmator:
dupa ce a inflorit, i-am taiat tija florala. Intre timp, au inceput sa-i creasca frunzele. Acestea s-au alungit, deoarece totul s-a petrecut prin februarie, cind nu era destula lumina. Prin mai l-am scos afara si acolo a stat pina prin august, cind au inceput sa i se ofileasca frunzele. Dupa ce s-au uscat toate frunzele, l-am scos din pamint si l-am tinut la racoare, invelit intr-un ziar. Prin decembrie l-am plantat din nou iar acum arata asa:
http://i52.photobucket.com/albums/g5/mf ... rylis3.jpg
Dupa ce i se ofilesc florile, am sa reiau ciclul de mai sus. Probabil, alte varietati au alte cerinte. Spun asta, deoarece mai am un Amaryllis caruia nu i se ofilesc frunzele niciodata si pe care nu l-am deranjat din ghiveci pina acum. Probabil la primavara il voi replanta, deoarece a facut o multime de bulbi mici, in lateral si acestia trebuie indepartati.
 

Aricica mica

New Member
vai e superb amaryllis-ul tau mflorian!!!
Eu am unul singur care nu a inflorit deloc pana acum. Mi l-a adus copilul de la scoala acum 2 ani, si era doar un bulb mic cat o "maslina Aspis giant" :) si cu doua frunze subtiri ca niste sabiute si lungi de 30 cm...
Am inteles ca e doar un pui si ca abia dupa 3-4 ani va inflori... a crescut ceva in 2 ani, dar tot nu a inflorit. Acum din moment ce i-a dat mai intai o frunza, nu cred ca am sanse sa-l vad inflorit anul acesta...
...auzisem, sau citisem undeva ca daca ii tai frunzele imediat ce au iesit, sunt sanse sa dea tija florala... e posibil? stie cineva ceva despre acest lucru?
 

silvia

Member
Amarylis

Dragii mei,pentru a va lamuri la atatea intrebari referitoare la Amarylis va sfatuiesc sa cautati la Fisa plantei Hippeastrum,care este genul din care face parte specia Amaryllis.Va adaug eu aici cateva date referitoare la bulbi,pe care le am din cartea Plante de apartament a Elenei Selaru.
Bulbul de Amarylis este peren.Scoaterea din pamant si separarea bulbilor se face o data la 3-5 ani.Daca bulbii sunt mari, floriferi, au nevoie de repaus in fiecare an intre 1-5 luni (toamna si iarna).Bulbii mici apartinand plantelor tinere, nu au nevoie de repaus.Se mentin in vegetatie continua pentru a ajunge la aparitia mugurilor floriferi.
Am de multi ani aceasta planta si am observat ca dupa despartirea bulbilor nu mai infloreste cativa ani.Acum am 3 exemplare mari si mature ce stau la lumina,restrictie de apa si racoare.Frunzele trebuie sa se ingalbebeasca si sa se usuce.Intrarea in normal se face prin udare moderata corelata cu aparitia vegetatiei.
La plantare radacinile bulbilor sa se aseze indrepate in jos,sa nu se indoaie.Partea superioara a bulbului va ramane 1/3 afara neingropata.Udare moderata.
 

IoanaM

Member
Claudiu
Trimis: Mie Feb 01, 2006
E o smecherie care la ai mei tine: incep prin a nu-i mai uda pina i se usca toate frunzele(pe care la tai, sau rup), dupa care, tinut la umbra sau in alt loc unde temperatura este mai scazuta decit in locul de unde l-am luat, vreo 7 - 10 zile (practic uiti de el). Dupa care, incep sa-l ud moderat pina apare prima frunza sau prima tija florala. Urmatorul pas: la loc de unde l-am luat, si va inflori.
Inca ceva: atnci cind floarea (florile) incep sa paleasaca, le tai de pe tija florala, iar cind nu mai am nici o floare, tai tija florala, dupa care cel putin o luna ii las sa vegeteze normal.
 

IoanaM

Member
angela draganoiu
Trimis: Mie Feb 01, 2006
draga Caludiu crinul are nevoie de circa 2 luni de rapaos la intuneric, la temperatura mai scazuta si fara apa.
eu il duc la "culcare" pe la sfirsitul lui oct. si il tin la intuneric, in camara, pina la sfirsitul lui ian. cind il scot si incep sa-l ud cite putin. va inflori in aprilie - mai.
 

IoanaM

Member
schlucky
Trimis: Joi Feb 16, 2006
cei care ii are mama acasa fac flori intr-o veselie de vre-o 4 ani fara perioada de repaus fara nica' .....
azi iarna cand am fost acasa era unul inflorit....o intreb ce e cu el de e inflorit si ce de nu sunt la "iernat" la care mama m-a privit icon_eek.gif si mi-a spus ce iernat, acum 4 ani am pus un bulb acum sunt o gramada si infloresc cand ii taie capul .....
mama habar nu avea de aia iernare la flori de repaus, de frig...na de tot tacamul .... si totusi crinii ei infloresc ..... acum pt. cat timp, ramane de vazut .... chiar i-am spus sa ii separe ca prea ingesuiti sunt saracii...dar a spus ca nu ii deranjeaza ca prea le merge bine
iar al meu pus la "dormitat" la sfarsitul lui octombire...tot mai are inca 2 frunze verzi....si eu astept sa se usce sa o pot lua incet cu udarea ....
 

IoanaM

Member
darisrose
Trimis: Joi Apr 06, 2006
Buna Myosotis. Da sint seminte.Sint coapte cind invelisul isi schimba culoarea (aspectul de uscat) si crapa singur. Trebuiesc puse la incoltit deoarece din proprie experienta puterea de germinare este scurta.
Sint inscrisa de curind pe acest forum ,dar va admir de aproape un an.
Felicitari pentru florile pe care le aveti.
 

IoanaM

Member
adrianam
Trimis: Lun Mai 15, 2006
Am citit si recitit cu atentie tot ce s-a scris dar tot nu ma hotarasc ce sa fac cu bulbul pe care l-am primit azi de la o prietena. Ea s-a saturat pentru ca nu i-a inflorit (il are de un an de zile). Ieri cand l-a scos din pamant avea doua frunze cam de 20 cm pe care le-a taiat.
L-a varful bulbului se mai vede un mugur de frunza.
Bulbul este tare, sanatos, acoperit cu o tunica maron si are si vre-o 10 radacinute cam de 5-7 mm diametru.
Am doua solutii:
-il las in repaus cateva sptamani la racoare, dupa care il pun in ghiveci si il scot pe balcon la lumina, udandu-l treptat.
-il pun de acum in ghiveci si il scot pe balcon la lumina.
Nu stiu pe care din ele sa o urmez.
Voi ce ma sfatuiti?
 

IoanaM

Member
myosotis
Trimis: Lun Mai 15, 2006
Parere: pune-l in pamant (1/3 afara), da-i ingrasaminte si tot ce trebuie si la primavara iti va face flori.
 

IoanaM

Member
mihaela tamas
Trimis: Lun Mai 15, 2006
Adriana,bulbii mici,respectiv plantele tinere nu au nevoie de repaus.(are 1 an?).acestia se mentin in vegetatie cointinua pt a creste si a atinge dimensiunile specifice declancarii procesului de formare a mugurilor floriferi.
Daca e mai 'batran" eu tot as opta sa-l pui in ghiveci si sa-l uzi moderat pana ce porneste in vegetatie si planta creste.Cum a spus Myosotis,neaparat partea superioara a bulbului sa ramana afra,neingropata.Foloseste un ingrasamant complex care sa contina in cantitate mai mare fosfor si potasiu (raport NPK=1:3:4).Aplica-l in concentratie de 0,2-0,3%,bilunar.Daca e sa infloreasca atunci durata de timp de la repunerea in vegetatie pana la inflorire este de 6-8 saptamani.Dupa aceea,pe la inceputul lui septembrie,intrerupe fertilizarea si rareste udarea,pt a ajuta planta sa intre in repaus.Bulbii mari,considerati floriferi,au nevoie in fiecare an de repaus pe o durata de 1-5 luni,ce se desfasoara cel mai adesea pe parcursul toamnei si iarna.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus