Amorphophallus - FINAL

simonag

Member
Denumire ºtiinþificã:
Amorphophallus

Familia:

Araceae

Denumire popularã:
-

Imagini:
http://images.google.ca/images?svnum=10 ... rch+Images

Gabarit:


Planta poate fi mica sau uriasa,intr-o singura foaie,mai rar in doua

Lumina ºi temperatura:
Parte din ele aclimatizate la climat temperat dar majoritatea speciilor cer conditii tropicale
Expunere la lumina insa ferita de razele soarelui. Este bine sa fie ferit de razele soarelui in special in timpul temperaturilor caniculare pentru ca frunzele se ard.

Flori, frunze, fructe:
Evoluþia ei este uluitoare ºi bizarã. Amorphophallus are douã cicluri de vegetaþie. Unul vara iar celalalt iarna când înfloreºte. Floarea poate depãºi 1,60 m in înãlþime.
Are printre altele ºi efecte terapeutice fiind utilizat in medicina tradiþionalã japonezã.Foaia lujer in general cilindrica cu nuante de la verde spre mov sau patata.Fiind polenizate de albine sau musculite florile pot emite odoruri placut mirositoare sau respingatoare.

Solul:
Un sol care nu retine apa. Pãmântul cel mai bun este cel de pãdure, în amestec cu unul de la florãrie. Nu turbã simplã.

Udarea:
Atunci cand pamantul s-a uscat. Ca precautie, la prea multa umezeala planta va putrezi.

Aerul:
Poate sta in apartament dar si in gradina. Din experienta mea nu necesita stropiri vara.

Ingrãºãminte:
Nu necesita.

Inmulþire:

Se propaga prin seminte,bulbi sau divizarea tulpinitelor carnoase

Condiþii de iernare:
Ferit de inghet.

Boli ºi dãunãtori:

Îngrijire, particularitãþi:
Bulbul se replanteazã în luna februarie-martie-aprilie. (Ne va arata el când, mugurul începe sã creascã. Depinde la ce temperatura este pãstrat, daca temperatura este mai ridicata mugurul va creste mai repede).
Se acoperã bulbul cu 2-3 cm de pãmânt dupã care se udã. Dacã atunci când creºte va fi cazul, se mai pune pãmânt deasupra.

Toamna planta se va îngãlbeni, tulpina se va ingalbeni, va deveni mai moale ºi va cade. Se mai lasã câteva zile ºi atunci când tragem uºor, ea se va desprinde de bulb. Bulbul se scoate din pãmânt, se spalã pentru a îndepãrta pãmântul de pe el, se lasã sã se zvânte apoi se pãstreazã pânã in primãvara urmãtoare într-un loc ferit de îngheþ. (Se poate tine intr-un coºuleþ fiind foarte decorativ). Atenþie trebuie ferit de îngheþ. Operaþia se repetã în fiecare an.
Când ajunge la maturitate, la jumãtatea lui ianuarie (sau mai devreme depinde la ce temperatura este þinut) începe sã creascã mugurul ºi va face floarea. Floarea va dura 3-4 sãptãmâni. Bulbul nu se udã, se þine pur ºi simplu pe coºuleþul sau pe o farfurioarã, floarea hrãnindu-se numai din bulb.
Dupã ce floarea se usuca, la fel ca ºi planta, se va ingalbeni, tija se îndepãrteazã de pe bulb ºi apoi se pune în ghiveciul cu pãmânt când va face din nou �umbreluþa�.
De acum va înflori în fiecare an.
Am povestit destul de mult despre plantã.
Poate vi se va pãrea complicat, dar nu este. Deci toamna se va scoate bulbul din pãmânt se va curãþa, se va þine la o temperatura normalã ferit de îngheþ ºi primãvara se va replanta, într-un ghiveci mai mare.
Operaþiunile se vor repeta în fiecare an.
Succes.

Specii ºi varietãþi:
In jur de 170 de specii preponderent in regiunile tropicale din Vestul Africii spre Polynesia.
A.bulbifer-0.9m inaltime ,1.5m pe orizontala,originar India,Bangladesh,Bhutan,Nepal.Bulb de 15 cm diam.una sau doua foi frunze carnoase verde inchis cu puncte roz in exterior.in interior roz inchis .
A.konjac,sinonim cu A.rivieri sau Hydrosome rivieri-denumita popular
"Limba Dracului"sau "Palmierul Sarpelui"de la 90 pana in 1,3 m inaltime.Bulb de 30cm diam.Foaia de 0.9mde un roz murdar cu puncte verzulii .Spada pana in 110cm.Intalnita in S.S-E Chinei si Vietnam pna la alt de 3000m
A.lambii-90cm inaltime origine Borneo si Kalimantan inflorescente scurte ,spada carnoasa verde -mov.zone 11-12
A.titanum-sinonim cu A.selebicus-5-6 m inaltime o specie uriasa cu bulb cantarind si 75kg diam de 65cm .Intalnita si la 1200m altitudine in Sumatra.Zone10-12

Surse:
http://www.rarexoticseeds.com/Exotique/ ... Seeds.html

Discutii despre Amorphophallus:

http://egradini.ro/forum/viewtopic.php? ... phophallus
 
Sus