Aparagus intretinere iarna

crysty

Active Member
AS DORI SA STIU CE FEL DE APARAGUS ESTE ACEASTA PLANTA FRUMOASA ...SI DACA STITI CUM SE PASTREAZA IARNA ...TEMPERATURA ..UMIDITATE
Aici gasiti sfaturi pentru ingrijirea asparagusului si niste poze cu cateva varietati :

si aici sunt niste specii doar dupa nume dar dati highlight la textul cu numele varietatii si dati dreapta click pentru Search for google . https://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/media/Html/asparagus_aethiopicus_sprengeri.htm

si aici http://www.thegardenhelper.com/asparagus_ferns.html

pentru ca sa puteti cauta pe internet fara sa gasiti rezultate de cautare confundate cu asparagusul care se mananca (in romaneste este sparanghel) scrieti la cautare "asparagus ferns" (in romaneste inseamna ferigile asparagus)

Varietatile diferite ale aceleiasi plante se ingrijesc de obicei la fel ca si varietatea cea mai populara dar trebuie tinut cont de mediul precedent adica cum a fost adaptata acolo , asta pana se adapteaza in noua casa. Daca nu se stie ce conditii a avut inainte atunci se apeleaza la conditiile de mediu natural unde creste pe glob.
Mai exista si rare exceptii in care varietatile diferite nu se ingrijersc la fel, cum e cazul busuiocului unde de exemplu busuiocul cu aroma de lamaie creste rapid doar la temperaturi mai mari decat ii trebuie busuiocului comun , si busuiocul african (african blue basil) https://en.wikipedia.org/wiki/African_blue_basil care este cea mai rara varietate de busuioc (rara si pentru faptul ca e mofturoasa) , nu se poate inmulti prin seminte ci doar prin lastari si creste mai multi ani deci nu moare dupa primul an dar aceasta varietate nu suporta deloc temperaturi mai scazute si foarte greu supravietuieste in apartamente. (Am experienta dobandita cu cresterea busuiocului deoarece am avut pana acum 8 specii de busuioc si anume : italian comun, lemon basil, cinnamon basil, lettuce basil, greek (dwarf) basil, purple basil, african blue.)
Dar chiar si asa diferenta de crestere intre varietatile de busuioc o consta in temperaturile ambientale necesare. Cu cat e mai rara varietatea cu atat ii trebuie temperaturi mari sa creasca normal , de asta varietatile comune de busuioc cresc si primavara fara probleme si altele mai rare (mediteraneene si tropicale) cresc cum trebuie doar vara la noi in tara .
Cel mai probabil si la asparagus e la fel, cu cat e mai rara varietatea adica mai tropicala ca sa spun asa , cu atat ii trebuie temperatura mai mare sa creasca bine.
Ne putem da seama oarecum de felul ingrijirii necesar si dupa tara de origine a plantei sau arealul unde planta raspandita natural. Conditiile de mediu in care este crescuta o planta li se imprima in codul genetic (o numesc adaptare) indiferent ca vorbim de o planta crescuta in sera sau de una originala adusa din Africa. De asta plantele din comert nu se pot adapta in casa omului pentru ca nu li se pot oferi conditiile anterioare de mediu si plantele luate din comert au risc crescut de a muri fata de plantele luate de la cineva ( vanzare pe olx sau la taraba in piete) care le-a crescut in casa .
 
Ultima editare:
Sus