arbore de ceai-camellia sinensis

Aura

Member
Azi mi-am cumparat arbore de ceai -camellia sinensis.Am patru firisoare cam plapande...dar le am si ma bucura :D
http://libellule.sunphoto.ro/arbore_de_ceai/16671482
M-a costat 17.00 Ron.

Mie imi place mult ceaiul...apoi mai aveam eu in cap o idee..o triada :bumbacelul..arborii de cafea...si acum arborii de ceai...
..o plantatie cu arbori de ceai....immm, ce frumos...foarte pitoresc din exterior dar sa fii in ipostaza sa culegi ....nu-i asa placut... :wink: chiar zilele trecute vedeam un reportaj despre culesul ceaiului..foarte obositor...si numai oameni amarati...trageau din greu pe plantatii.....
...acum stiu macar o treaba :mrgreen: nu mai stau cu grija si asteptand mult si bine sa imi rodeasca plantuta...sa faca flori, sa se polenizeze..tot arsenalul....aici ..toata "smecheria " e in frunze, in mugurasi .
imi e drag . :D
Aura


Thea sinensis (sin. Camellia sinensis) – Arborele de ceai





Cultivarea ceaiului


Planta de ceai este o plantă perenă aparţinând familiei Camellia originara din China, Tibet şi nordul Indiei. Exista două varietăţi principale ale plante de ceai. Varietatea cu frunza mică, cunoscută ca şi Camellia sinensis, se dezvoltă bine în regiunile muntoase înalte şi reci ale Chinei şi Japoniei. Cea mai răspândită varietate de frunze, cunoscută drept Camellia assamica, creşte cel mai bine în climatul tropical, umed, din Nord-estul Indiei şi în provinciile Szechuan şi Yunnan din China. Planta are frunze lucioase, verde închis şi flori mici, albe.

unt numeroşi hibrizi care îşi au originea în aceste două specii, care s-au dezvoltat pentru a face faţă unor condiţii diferite.

Potrivit unei vechi zicale chinezesti, ‘ceaiul superior vine din munţii înalţi'. Altitudinea şi ceaţa din munţi creează o protecţie împotriva prea multor raze de soare şi furnizează temperatura şi umiditatea necesara pentru a permite frunzelor să se dezvolte încet şi să rămână delicate. Ca şi în cazul vinului, calitatea şi gustul particular al ceaiului sunt influenţate atât de conditiile de mediu (sol, climă, altitudine) cât şi de producătorul de ceai (care decide când şi cum este frunza culeasă şi cum este procesată).

Majoritatea plantelor de ceai au o perioadă de creştere şi una de repaus de obicei în timpul iernii. Frunzele sunt culese atunci când răsar noile mlădiţe. În climatele calde, planta are mai multe recolte ce pot fi culese de-a lungul anului. În condiţii reci la nivele înalte, perioada de recoltare este diferită. Frunzele din recolta timpurie, de obicei în primăvară, conferă ceaiului cea mai bună calitate.

Sunt patru tipuri principale de ceai: ceai verde, ceai negru, ceai oolong şi ceai alb. Toate tipurile de ceai provin din aceeaşi plantă. Varietatea specifică de plante de ceai şi modul cum sunt procesate frunzele după ce au fost culese determină tipul de ceai obţinut.

Cultivarea

Ceaiul creşte în principal între tropicele Racului şi Capricornului, necesitând până la 1.000-1.250 mm de precipitaţii pe an, cât şi o temperatură ideală între 10° şi 30 °C. Se dezvoltă de la nivelul mării până la 2.400 metri altitudine.

Grădina de ceai (cultura de ceai) este acolo unde potenţialul pentru aroma ceaiului va fi generat şi astfel se asigură cu mare grijă şi atenţie cele mai bune condiţii de creştere. Aceasta înseamnă, în unele cazuri, plantarea arborilor pentru a genera umbră sau pentru protecţie împotriva vânturile puternice, în special în câmpiile din Assam.

Plantele sunt aşezate în rânduri de aproximativ un metru depărtare. Tufişurile trebuiesc tăiate la patru sau cinci ani pentru a întineri şi pentru a le păstra la o înalţime convenabilă pentru culegători. Aceasta este cunoscută ca ‘suprafaţa de cules'.
Un tufiş poate produce ceai in jur de 50-70 ani, dar după 50 de ani recolta de ceai se reduce. În acest moment se consideră că vechile tufişuri pot fi înlocuite cu plante tinere crescute in pepiniere.
Recolta

Reprizele de culegere depind de tipul de climă; cele proaspat crescute pot fi culese la intervale de 7-12 zile în timpul sezonului de cules. Culesul ceaiului este obositor şi necesită o muncă intensă (pentru a produce un kilogram de ceai neprocesat sunt necesare între două şi trei mii de frunze de ceai) şi este o procedură ce necesită o îndemanare deosebită.

Culegătorii de ceai învaţă să recunoască momentul exact la care mlădiţele trebuie culese. Aceasta este important pentru a se asigura că cele mai firave frunze sunt culese spre a produce cel mai bun ceai.

După cules, frunzele sunt transportate la fabrică pentru a fi procesate. Câmpurile sunt de obicei în apropierea fabricii.



Bautura din arborele de ceai are o traditie de 5000 de ani si este foarte apreciata inca de pe vremea descoperitorilor ei. Nu stim cum au ajuns chinezii sa aprecieze aceasta licoare ca fiind miraculoasa, insa cercetarile stiintifice din zilele noastre ne dau suficiente motive sa le dam dreptate.


Proprietatile curative ale Camelliei Sinensis (arborele de ceai) se datoareaza compozitiei sale in substante foarte importante pentru sanatatea si echilibrul organismului uman. Frunza de ceai are cinci categorii de componente. Acestea sunt uleiurile esentiale (sursa aromei delicioase a ceaiului), polifenolii (antioxidanti ce ofera gustul intepator si multe beneficii pt sanatate), nutrientii (mici cantitati de vitamine, minerale si aminoacizi care includ Theanina-L ), enzimele si methylxanthine (familie a alkaloidelor, din care face parte si cafeina).



Ceaiul s-a dovedit a fi cea mai buna sursa de antioxidanti. Acestia au rolul de a preveni imbatranirea celulara si de a proteja organismul. Un studiu a comparat activitatea antioxidanta a ceaiului in stare uscata cu cea a 22 de fructe si legume. S-a descoperit ca ceaiul este alimentul care protejeaza cel mai bine organismul de radicalii liberi. Aceasta protectie este astfel de 2 ori mai ridicata ca cea adusa de spanac si strugurele rosu, de 3 ori mai ridicata decat cea a cepei, a ardeiului rosu si a berii si chiar de 5 pana la 6 ori mai ridicata ca cea a sosului de rosii, a cartofului si a usturoiului .



Pana la 85% din antioxidantii unui pliculet de ceai sunt degajati in primele 3 pana la 5 minute ale infuziei. Dupa consumarea unei singure cesti, corpul uman primeste o protectie antioxidanta importanta pentru cele 2-3 ore care urmeaza .


Intre ceaiul verde si cel negru, cel dintai are o eficacitate mult mai mare. Acesta, nefiind fermentat, isi pastreaza proprietatile antioxidante intacte si foarte puternice. Puterea ceaiului verde sta in polifenolii (antioxidanti) pe care ii contine, in special cel numit epigalocatechin galat (EGCG). Acesta este un antioxidant extrem de puternic. Nu numai ca incetineste cresterea tumorilor, ci omoara si celulele cancerigene fara sa dauneze tesutul sanatos.


Efectele benefice ale Camelliei se datoreaza si vitaminelor pe care le contine. In 100g de ceai verde uscat gasim: 15 mg beta-caroten (provitamina A), 11 mg vitamine ale grupei B, de la 0 la 250 mg vitamina C in functie de ceaiuri si 100 mg vitamina E.


S-au facut si o multime de studii care demonstreaza o serie de beneficii ale ceaiului asupra sanatatii fizice si a sistemului nervos central.


Ceaiul previne aparitia cancerului , avand si capacitatea de a incetini dezvoltarea lui. Aceste efecte inhibatoare ale ceaiului sunt rezultatul a cel putin 3 mecanisme care pot actiona separat sau impreuna:


* Ceaiul si polifenolii din ceai inhiba formarea compusilor cancerigeni blocand anumite reactii de oxidare.


* Ceaiul incetineste multiplicarea celulara , indeosebi cea a celulelor anormale care se regasesc in general la declansarea bolii , ceea ce indica , in consecinta , ca dezvoltarea cancerelor va fi inhibata . Astfel , ceaiul ar putea face parte din tratamentele auxiliare la debutul cancerului.


* In cele din urma , ceaiul schimba compozitia bacteriilor intestinale favorizand bacteriile folositoare si impiedica dezvoltarea bacteriilor care genereaza substante neprielnice. Anumite bacterii genereaza metabolite , precum amoniacul , care pot favoriza cancerul de intestin.


Persoanele care consuma ceai in fiecare zi pot diminua la jumatate riscul de infarct. Teina din ceai actioneaza la inima si la sistemul cardiovascular ca un stimulent linistitor si contribuie astfel la subtierea peretilor vaselor sanguine si la evitarea arterosclerozei. Deasemenea, se crede ca polifenolii din ceai pot impiedica absortia intestinala a colesterolului, precum si formarea cheagurilor sanguine.


Pentru cazurile de hipotensiune este foarte indicat ceaiul negru.


Aceasta bautura determina si cresterea metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Geneva in Elvetia, se pare ca ceaiul verde ajuta organismul sa arda calorii. El reduce eliberearea de carbohidrati in corp, prevenind cresterea accentuata a nivelului de zahar din sange. Se cunosc numeroase persoane care au slabit 10 kg dupa ce au baut timp de saptamani ceai verde in fiecare zi, fara vreo schimbare in dieta normala.


O alta proprietate a ceaiului este aceea ca duce la cresterea vigilentei si stimuleaza intelectului. Jurnalul American de Nutritie Clinica 2006 consemneaza ca bautorii de ceai verde japonez, trecuti de varsta de 70 ani, prezinta capacitati cerebrale mai bune decat consumatorii de cafea sau ceai negru. Consumand ceai verde, bogat in catehine suntem mai putin predispusi maladiilor neuro-degenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.


Datorita continutului de flor, ajuta la prevenirea cariilor dentare si distruge bacteriile care cauzeaza tartrul. Se pare ca incidenta aparitiei cariilor scade cu 50% in cazul unui consum regulat.


Vitamina B2, responsabila de producerea energiei necesare corpului, face ca ceaiul sa fie foarte eficient in invigorarea organismului, combaterea somnolentei si a oboselii. O ceasca de ceai verde sau negru, poate inlocui cu succes cafeaua.



Actiunea sa diuretica are un efect buna asupra rinichilor si reduce formarea calculilor renali.


Continutul de vitamina A si de antioxidanti are efecte foarte bune asupra regenerarii epidermei. Scade efectul de piele uscata, previne aparitia ridurilor si este un foarte bun profilactic in cazul cancerului de piele.



Desi am mentionat deja o multime de beneficii ale acestei bauturi, stiu sigur ca tot am mai scapat cateva. De aceea va invit pe voi sa experiemntati si sa decoperiti calitatile acestei plante pe pielea voastra. Si daca tot vorbim de piele, iata un remediu pentru riduri: dupa ce v-ati preparat bautura, masati-va usor fata cu pliculetele de ceai.
--------------------------------------------------------
Surse

http://www.food-info.net/ro/products/te ... vation.htm

http://arta-ceaiului.pasiunea.eu/compoz ... ol_41.html
 

LauraC

New Member
Multumesc frumos Aura!

Si o sa ma prezint cu placere Sarselia, numai sa gasesc putin timp pentru asta. :D
 

sentiklos

Member
Seminte de Gynostemma

Salutare. Am seminte de Gynostemma Pentaphyllum, productie de anul acesta. As fi foarte interesat sa le dau schimb cu plante gen Goji si Ceai verde (Camellia Sinensis), mature.
 
Sus