Arborele de paine-Artocarpus odoratissimus

Aura

Member
Buna tuturor,
mi s-a casunat de ceva vreme ...pe arborele de paine.La noi este o planta f. rara, de fapt,inexistenta, dar pe continentul asiatic...e o minune..e painea lor cea de toate zilele ! :D
se poate prinde usor din seminte proaspete..asa ca as avea sanse... :D
Are cineva de pe aici?nu intreb cu scopul de a intra in posesia unor semincioare( ca la parte aceasta ma descurc eu)...ideea e sa stiu..daca a reusit cineva sa aiba pt mai mult timp un astfel de arbore...si cum a reusit sa-l adapteze la conditiile noastre climatice.
..in trecutul , cand am auzit de acest arbore...credeam ca in el cresc fructe asemanatoare painii...adica fie lunguiete(gen franzela)..fie asa mari, mari si cafenii..precum o paine pe vatra... :oops:
Aura
 

anyny

Member
Uite Aura poate iti e de folos:
Marang (Artocarpus odoratissimus). Este un copac veşnic verde din Insula Borneo din Indonezia. Cu toate acestea, este larg răspândit în pieţele locale ale ţările vecine, Malaezia, Thailanda, şi Filipine. Este cunoscut în limbile locale ca Atau, Keiran, Loloi, Madang, Marang, Pi-ien, Pingan, Tarap, Terap, şi Khanun Sampalor. Această specie este necunoscută în afara ţărilor menţionate. În sălbăticie, acesta trăieşte în sol nisipos, în păduri, la o altitudine de aproximativ 1000m deasupra nivelului mării.

Copacul Artocarpus odoratissimus creşte aproximativ până la 25 metri înalţime, iar frunzele sale au în jur de 16–50 cm lungime şi 11–28 cm lăţime.

Fiind monoică, o plantă este suficientă pentru producţia de fructe. Fructul acestor copaci este de culoare verde, formă ovală, 16 cm lungime si 13 cm lăţime, cântăreşte aproximativ 1 kg fiecare şi este consumat crud sau fiert. Seminţele ar trebui totuşi, să fie fierte înainte de a mânca.

Fructul Arborelui pâine este un produs vital în alimentaţia persoanelelor din Asia de Sud-Est. Interiorul fructului este o alb ca zăpada, în timp ce fructul în sine este foarte dulce, picant, aromatic, şi miroase a Durian (Durio, cele mai aromate fructe de pe pământ).

Cea mai bună metodă de răspândire a Marang-ului Artocarpus odoratissimus este prin seminţe. Seminţele proaspete germinează bine şi germenii apar într-o săptămână. Cu toate acestea, viabilitratea seminţelor devine mai scăzută după stocarea acestora pentru aproximativ trei săptămâni. Prin urmare, seminţele, ar trebui să fie semănate în sol bine drenat, nisipos, de îndată ce acestea sunt recoltate. Răspândirea vegetativă are un succes mai mic iar animalele şi bolile atacă rar aceşti copaci.

Arborele pâine nu este tolerant la ger. Datorită originii sale tropicale temperatura minimă nu trebuie să scadă de mai jos de 7°C. În zonele tropicale sau subtropicale Arborele pâine poate fi cultivat în grădină, dar ar fi bine să fie păstrat în casă sau într-o seră în zonele în care apare ger.
 

Aura

Member
:) pai informatiile acestea...le-am citit si eu...eu vreau ceva din experiente proprii, nu generalitati..ma intereseaza daca are cineva din Romania...
Multumesc oricum de informatii.
Aura
 
Sus