Tomatele cu crestere nedeterminata, mai ales soiurile viguroase, cresc intr-adevar cat le permite vremea calduroasa, dar eu le carnesc cand au 1,8-2 metri si le tin sub control copilii sa nu faca ce vor ele (plantele). Oricum ar fi condusul tomateleor pe spalier este "the best of the best"', atat pentru plante cat si pentru mine, dupa parerea mea.geodezia a spus:Bunicutz am vazut rosiile conduse pe palier ..asa ceva am incercat si eu si pian la urma s-au pleostit pe jos ..as ca de 2 ani le las in voia lor pe pamint si fac la rosii multe multe ... bine cred ca si soiul ala al meu e de vina .. anu asta incerc soiurile achizitionate in iarna plus rezerva mea ca sa fiu sigura de recolta
da chair te mainnca palmele ..ma bucur cind vad un om harnic ...
Intrebare: In cazul unei veri ca cea de anul trecut, cu temperaturi extrem de ridicate, nu este mai buna varianta cu legatul pe tarus? Ma gandesc ca pe spalier bietele rosii sunt rastignite in bataia soarelui pe fiecare centimetru, pe cand legate de araci se mai creeaza ceva umbra in tufa, nu? :?bunicutz32 a spus:Oricum ar fi condusul tomateleor pe spalier este "the best of the best"', atat pentru plante cat si pentru mine, dupa parerea mea.
Inainte de semanat este recomandat ca semintele sa fie tinute 30 min in apa la 50 grade C, asta fiind o metoda de dezinfectare, daca nu doriti o prafuire cu un fungicid.alqaida a spus:trebuia neaparat sa tin semintele in apa, pana germineza, si pe urma sa le pun in ghiveci?
auza:
ghia_don a spus:Inainte de semanat este recomandat ca semintele sa fie tinute 30 min in apa la 50 grade C, asta fiind o metoda de dezinfectare, daca nu doriti o prafuire cu un fungicid.alqaida a spus:trebuia neaparat sa tin semintele in apa, pana germineza, si pe urma sa le pun in ghiveci?
auza:
Eu le pun in saculeti din dresuri si le tin intr-un ibric cu apa fierbinte controlata cu termometrul, si nu las sa scada temperatura sub 50 de grade punind din cind in cind ibricul pe foc. Acest tratament da un impuls si germinarii care porneste mai repede.
Eu cresc ardei pe balcon de cativa ani si am multe soiuri .Florile cad din lipsa polenizarii si eu am patit dar acum le polenizez eu si nu mai probleme. La varietatile mari trebuie si ghiveci mare ,eu am plante de anul trecut si de peste 1 m inaltime.Silvi0 a spus:In primul rand va salut pe toti, acesta este prima mea postare pe acest forum.
Printre multele hobby-uri pe care le am se numara si gradinaritul, pe care il fac dupa posibilitati.....pe balcon.
Marturisesc ca nu sunt strain de gradinarit, parintii mei au pus gradina pentru piata pe toata durata copilariei mele.
Anul asta aveam nevoie de o noua provocare si am renuntat la flori ornamentale, capsuni, ierburi aromate, (am pastrat doar cimbru si oregano) si am continuat cu tomate si ardei iute, toate in ghivece.
Ca specii de tomate am:
Tiny Tim
Patio F Hybrid
Riesentraube
Baxter's Early Bush
Elfin
Tumbling Tom Hybrid
Green Zebra
Harmony F1
Orange Queen
Sweet 100
Sweet Baby Girl
Black Cherry
Ca specii de ardei iute:
Bird Pepper
Satan Kiss
Bhut Jolokia Chocolate
Jalapeno Orange
Romanian Hot
Cayene
Jamaican Hot Yellow
Fatalii Yellow
Big Bomb Hybrid
Jalafuego Hybrid
Serrano Chili
Trinidad Perfume
Aji Dulce
Bulgarian Carrot
Hungarian Wax
Thai Hot
Ardei gras:
Cute stuff red
Orange Blaze
Romanian Rainbow
In momentul de fata rosiile mi-au umplut tot balconul, si mai am 7 ghivece cu ardei iute. Restul ardeilor sunt la nivel de rasad, am semanat semintele de 2 saptamani, am luat in calcul ca trebuie sa se termine tomatele ca sa am spatiu pentru ardei.
Ardeiul mi-a rezistat foarte bine peste iarna, doar ca nu a mai produs nimic pana cand temperaturile nu au fost iar propice.
Cea mai mare provocare a fost Bhut Jolokia Chocholate de la care nu am reusit sa recoltez decat un ardei pana acum, desi a avut sute de flori. Florile cadeau si nu legau fruct.
Pentru cei care vor sa se apuce de gradinarit pe balcon sfatul meu este sa nu plantati niciodata mai mult de o planta intr-un ghiveci.
La ardei vor produce 2-3 fire la fel de mult cat ar fi produs unul singur.
La rosii va fi competitie pentru nutrienti si spatiu la radacini si una dintre ele va muri sau va ramane in urma mult cu dezvoltarea.
O seara buna
Tomatelor le place soarele iar legatul pe spalier le asigura atat iluminarea cat si aerisirea si uscarea rapida a frunzelor dupa ploaie, dat fiind ca temperaturile ridicate si umiditatea atmosferica mare favorizeaza bolile foliare, mai ales mana dar nu numai. Eu plantez la o distanta intre randuri de 1,2 m si orientez randurile pe directia N-S (cu aproximatie) asa incat nu se umbresc.claude a spus:Intrebare: In cazul unei veri ca cea de anul trecut, cu temperaturi extrem de ridicate, nu este mai buna varianta cu legatul pe tarus? Ma gandesc ca pe spalier bietele rosii sunt rastignite in bataia soarelui pe fiecare centimetru, pe cand legate de araci se mai creeaza ceva umbra in tufa, nu? :?bunicutz32 a spus:Oricum ar fi condusul tomateleor pe spalier este "the best of the best"', atat pentru plante cat si pentru mine, dupa parerea mea.