Aristolochia elegans - Luleaua olandezului

Tina

Active Member
Denumirea ºtiinþificã:
Aristolochia elegans sau Aristolochia littoralis

Denumire populara:
Luleaua olandezului

Imagini:

(sursa: Webshots.com)

Tipul plantei:
Este o planta cataratoare, cu o crestere rapida.

Gabarit:
Poate ajunge pana la 10 m inaltime.

Lumina ºi temperatura:
Poate fi asezata la soare sau umbrita pe jumatate, dar la adapost de vant. Vara poate fi asezata la caldura, intre 18 si 24° C, cu conditia sa aiba o buna ventilatie. Are nevoie de caldura si umiditate; poate fi stropita periodic. Iarna mentineti planta la minim 10° C si maximum de lumina.

Flori, frunze, fructe:
Inflorirea se produce vara (iulie-septembrie), printr-un peduncul lung, in forma de pipa. Florile au culoare purpurie striata cu alb si ajung pana la 7 cm in diametru. Ele nu dureaza foarte mult timp, dar se succed o lunga perioada. Dupa inflorire, apar fructele, care sunt alungite, in forma de fiola. Ele contin semintele care au un miros aparte. Este o planta tropicala cu frunze foarte decorative, de culoare verde deschis, persistente, asezate alternativ.

Solul:
Poate fi pusa intr-un amestec compus din 30% pamant de gradina, 50% pamant de flori si 20% nisip. Schimbarea ghiveciului se va face de preferinta in lunile martie-aprilie - esalonat ca dimensiune (adica nu o transplantati brusc intr-un ghiveci mult prea mare).

Udarea:
In timpul verii solul trebuie pastrat mereu reavan. Iarna se uda doar dupa ce pamantul de la suprafata se usuca putin.

Aerul:
Agreaza umiditatea ridicata in aer.

Ingrasaminte:
Din mai pana in septembrie ii puteti pune ingrasamant obisnuit, o data pe saptamina (diluat).

Inmultire:
Planta se inmulteste usor prin seminte sau lastari.
Lastari- prelevati lastari de 10 cm din ramurile laterale in mai-iunie. Introduceti baza in hormon de inradacinare, indepartand excedentul. Plantati-i in ghivece cu diametrul mic si acoperiti-i cu un pet transparent perforat. Pastrati compostul umed si asezati-i la temperaturi de 21-24 ° C pana la inradacinare. Imediat ce lastarii au peste 10 cm, repicati-i in ghivece individuale de 8 cm diametru, avand grija ca drenajul sa fie foarte bun si tratati-i ca pe plante mature.
Semintele trebuie inmuiate in apa calduta cu 48 ore inainte de a fi semanate la suprafata unui sol bogat. Acoperiti-le cu putin compost sau vermiculit. Pastrati solul umed, nu inmuiat. Puneti ghiveciul intr-o punga care se inchide etans, la intuneric, pana la germinare. Germinarea poate dura 1- 3 luni (nu va pierdeti rabdarea!). Imediat ce planta este destul de mare pentru a putea fi mutata, transplantati-o intr-un ghiveci mai mare, avand grija sa nu o asezati la soare direct.

Boli si daunatori:
Musculite albe si Paianjeni rosii. Pentru a-i evita, mariti umiditatea relativa. Frunzele se usuca si florile cad in caz de exces de apa sau de frig. Cresteti temperatura si udati mai rar, lasand compostul sa se usuce usor intre udari. Frunzele sunt pale, mai ales la extremitati atunci cand planta are nevoie de ingrasamant.

Ingrijire, particularitati:
Aristolochia este o planta interesanta pentru sera sau veranda, care poate acoperi rapid o suprafata mare. La nevoie poate fi limitata printr-o taiere severa primavara. Poate fi scoasa afara primavara si vara.

Bibliografie:
http://nature.jardin.free.fr/grimpante/ ... legans.htm
http://www.tropicaflore.com/boutique/en ... 518.462512
http://www.jardins-interieurs.com/v3/pl ... _plante=37
http://www.hydroflore.net/index1.html
 
Sus