Azaleea

Simina

Active Member
angela draganoiu
Trimis: Vin 28 Apr 2006
eu am avut o experienta destul de neplacuta cu prima azalee din nestiinta mea si era gata gata s-o pierd, a pierdut in schimb aproape toate florile pt ca am tinut-o in balcon la soare. asa ca am primit si dau cu bucurie sfaturile mai departe.
azaleea nu trebuie sa stea in soare direct. in timpul infloririi are nevoie de multa apa, e cam betiva. ii place o camera mai rece si luminoasa, eu am 2 si le-am asezat intr-o camera la rasarit unde acum e mai rece iar soare au doar 1-2 ore pe zi.
de udat am facut asa : intr-o galeata cu apa tinuta 2-3 zile le-am scufundat pina la 2-3 cm de tulpina, si le-am lasat in apa pina ce din pamint nu au mai iesit bule de aer apoi dupa ce apa in surplus s-a scurs le-am dus la locul lor, "baia" asta o fac la citeva zile cind vad ca pamintul la suprafata incepe sa fie putin spre uscat, altfel e rsicul sa putrezeasca radacinile.
una dintre ele, ultima achizitionata, are multe flori si din timp in timp inlatur florile uscate sau ofilite taindu-le imediat sub codita lor.
nu le stropesc pe frunze.
in ceea ce priveste pamintul am fost safuita sa il schimb anul viitor cu un pamint pt acidofile.
ca sa poata inflori trebuie ciupiti lastarii nou aparuti cam la 1 cm de la virf, iar lastarii "prost" plasati sa fie inlaturati.
daca inca nu te-ai lamurit mai intreaba si sigur vei primi un raspuns.
succes
am uitat sa spun ca dupa ce se adapteaza mediului din casa ta poti sa pui in apa de udat putin ingrasamint lichid.
ultima ciupire a lastarilor sa se faca in iunie.
 

Simina

Active Member
Aprilia
Trimis: Vin 28 Apr 2006
- si eu am 3 azalee, 2 mai mici de la Romstal si una mai mare de la o florarie de cartier
- sunt PLINE de flori si nu le-a cazut NICI O frunza sau floare (nici nu s-a uscat vreuna inca); pe cele de la Romstal le am de pe la inceputul lui martie
- inca de la inceput le-am udat cu apa fiarta si racita
- am pus ingrasamint lichid pt acidofile cam la 10 zile (am gasit la Romstal ; si pamint tot acolo au)
- 1 sta pe pervaz NE, pamintul nu i se usuca niciodata, dar eu o ud cam la 2-3 zile pe sus
- 1 sta pe o noptiera linga o fereastra E-SE sau o mai pun direct pe pervazul fereastrei E-SE, dar nu in soare direct; la fel - nu i se usuca pamintul niciodata, o ud la fel la 2-3 zile pe sus
- ultima are un pamint mai ciudat, mai "buretos" care la 2 zile e complet uscat, udata tot la 2 zile, pe sus; asta a fost lasata vreo 4 zile fara apa si am gasit-o cu florile toate ofilite, dar nici o frunza cazuta; am reanimat-o imediat, scufundind-o in farfuria plina cu apa (de fapt, au fost vreo 2-3 farfurii), iar pina dimineata si-a revenit, desi florile nu mai sunt chiar asa de frumoase ca la inceput, s-au ofilit putin pe margini; n-a cazut nici o frunza; am scos-o pe balcon, dar am incercat s-o feresc de soarele direct, pina acum s-a comportat bine si am inceput s-o ud prin farfurie

in concluzie:
- le feresc cit pot de soarele direct (cel putin soarele de la prinz si dupa-amiaza e EXCLUS)
- stau la lumina, dar nu f. multa (de ex.: pervaz NE si cam la 1m de pervaz E-SE)
- le ud cu apa fiarta si racita (cred ca merge si prin farfurie, nu numai pe sus), destul de des, pamintul sa fie umed mereu
- le pun ingrasamint special cam la 10 zile- 2 sapt
 

Simina

Active Member
Teo

1.Fereastra nord -est sau est
2.Schimba ghiveciul cu unul mai mare,o transvazezi fara ai afecta radacinile-extrem de fine ,cu tot cu balotul de pamint si completezi cu turba acida-de preferat in lipsant pentru acidofile.
3.Daca o tii intr-o camera cu umiditate sub 60%(daca nu ai un higrometru vezi ca se gasesc "chinezarii"-ceasuri de camera care au inglobat si un higrometru)trebuie stropita pe frunze
4. Se uda NUMAI pe sus fara a se lasa apa in farfuriuta-risc de asfixiere(din aceasi cauza recomand mai sus completarea cu turba acida pentru a avea un substrat cit mai aerat)
5.Daca nu ai posibilitatea de a aduna apa de ploaie,foloseste apa plata acidifiata cu turba acida-la un bidon de 5l o mina de turba este suficienta

Poate pare cam complicat dar....... "nu e loc de intors" frumusetea "costa"!
Succes ,
teo
 

Simina

Active Member
Mflorian:
Calcarul din apa este o sare ca oricare alta (carbonat de calciu). Daca acesta s-ar putea elimina prin fierbere, atunci si apa de mare, prin simpla fierbere, ar deveni apa dulce. De asemenea, supa s-ar de-sara prin fierbere etc.
 

Simina

Active Member
mflorian a spus:
moana a spus:
...dar, cand fiebi apa de robinet (cel putin aia de bucuresti) ramane pe fundul oalei respective un precipitat alb care nu pot fi alcatuit decat din niste saruri care nu mai sunt solubile.
Explicatia este legata de solutiile saturate. Pentru simplificare voi folosi un exemplu fictiv.
Presupunem ca avem 1 litru de apa in care am dizolvat 1 gram de sare si am obtinut o solutie staurata (nu se mai poate dizolva o cantitate suplimentara de sare). Fierbem acea solutie si prin fierbere se evapora 5% din apa. Dupa ce solutia s-a racit, 5% din sare precipita, deoarece a scazut cantitatea de apa, dar cantitatea de sare a ramas aceeasi si solutia a depasit concentratia maxima.
Acesta este motivul pentru care se depune calcarul pe vase, prin fierbere.
 

Simina

Active Member
angela draganoiu
Trimis: Joi 04 Mai 2006 8:50 am
In revista practic idei 5/2006 este un articol in care se spune ca azaleele trebuie udate zilnic, ca apa nu trebuie sa stagneze in tavita, ca le place temperatura de 22-25 grade C, ca nu trebuie tinute in curent, ca au nevoie de umiditate ridicata si ca trebuie fertilizate periodic
 

Simina

Active Member
mflorian
Trimis: Joi 04 Mai 2006 9:26 am

Partea cu temperatura de 22-25 grade C este discutabila. Eu am tinut-o din ianuarie pina in aprilie la 10-15 grade si a facut flori non-stop. Pe perioada verii am sa o pun in cel mai racoros loc din casa.
 

Simina

Active Member
Aprilia
Trimis: Joi 04 Mai 2006 10:55 am

In legatura cu udatul la azalee:
cred ca depinde si de cum este obisnuita planta:
- eu ud cu apa fiarta si racita, asa am apucat, desi fac apa de turba pt gardenie - sunt super OK
- am vazut udate cu apa de la robinet statuta citeva zile - la fel, sunt f. frumoase
- altii uda cu apa de turba si nu e nimic in neregula sau cu apa cu otet
 

Simina

Active Member
mflorian
Trimis: Joi 04 Mai 2006 11:05 am

As vrea sa puctez citeva aspecte:
-plantele acidofile nu pot fi obisnuite cu pH bazic (nici macar cu cel neutru).
-depinde de cit de dura este apa de la robinet. In anumite zone ale tarii apa este mai dura (cu mai mult calcar dizolvat) decit in alte zone.
-depinde de cit timp beneficiaza azalea de acest regim de udare. In citeva luni nu se observa nimic, deoarece schimbarea de pH se face lent. Insa dupa un interval de timp mai mic sau mai mare de udare cu apa netratata se impune schimbarea solului (operatie traumatizanta pentru plantele cu retea fina de radacini).
 

Simina

Active Member
mflorian
Trimis: Joi 04 Mai 2006 11:36 am
In citeva luni nu se observa modificari prin folosirea apei de robinet, aceasta va afecta planta lent, dupa 8 luni - un an, functie de duritate (numai ca afectarea poate fi iremediabila).
Repet variantele in ordinea eficientei: apa de ploaie sau daca nu, apa de turba sau daca nu, apa cu otet, sau daca nu, trebuie schimbat solul la 6 luni sau daca nu, alta planta, proaspata, de la florarie, sau daca nu, renuntati la plante acidofile.

Este aproape imposibil sa primesti indicatii care sa aiba acuratete maxima, deoarece sint foarte multi factori necunoscuti (vigoarea plantei, varietatea exacta, conditiile de mediu in care este tinuta etc etc).
Avind datele preliminare (semiumbra, umezeala, racoare, sol acid) ai tot ce iti trebuie, mai departe, restul este pe incercate.
Ca o paranteza, la rubrica "pe incercate" as adauga faptul ca plantele reactioneaza destul de lent, efectele unor remedii, sau ale imbunatatirii unor factori de mediu pot sa apara abia peste luni de zile (de exemplu cine nu are rabdare si muta planta de la o zi la alta, mai la umbra, mai la soare, sau ii reduce udarea citeva zile si apoi o uda abundent, de fapt o streseaza).
 

Simina

Active Member
Hariclea
Trimis: Lun 07 Aug 2006 4:21 pm

Sa va spun ce am patit eu cu o azalee!
O am cam de vreo 2 ani si anul acesta nu a mai vrut sa infloreasca si m-am gandit ca trebuie sa-i fac ceva... asadar am scos-o afara la inceputul verii cand era mai racoare iar noaptea erau vreo 18 grade, cam asa iar la un moment dat am primit sfat pe forum pt o planta, ca sa o fac sa infloreasca sa ii pun un mar copt si sa-i pun punga in cap. Asa am facut cu planta respectiva (cu care nu mi-a iesit, apropo) si m-am gandit ca as putea incerca si cu azaleea! marea surpriza a fost sa vad ca azaleea face boboci dupa vreo luna, ce-i drept nu e plina de boboci dar are vreo 3-4! acum vine partea cea mai tare! In loc sa infloreasca roz cum trebuia, a facut flori albe cu roz pe margini, o frumusete!!! Pacat ca nu am aparatul acum de fotografiat!
asa arata inainte de tratamentul cu marul:
http://s58.photobucket.com/albums/g266/ ... ction=view¤t=Poza082.jpg&refPage=20&imgAnch=imgAnch40
dupa:
http://s58.photobucket.com/albums/g266/ ... ction=view¤t=Poza124.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch1
aici e pozat bobocul, dar se vede clar ca nu mai e roz simplu!

cred ca am sa mai incerc si cu alte plante chestia asta... ca cine stie ce varietati se pot obtine?
 

Simina

Active Member
Simina
Trimis: Mie 06 Sep 2006 6:09 am
Bilutele de argila se aseaza pe fundul vasului masca (eu folosesc o farfurie mai adanca - tip castronel) si se uda periodic. (sa ramana mereu umede)
De asemenea pulverizez azaleea macar de 2 ori pe saptamana. Nu o tin in soare direct.
Am schimbat pamantul la azalee in primavara, pentru ca cel din florarii era plin de radacini. Am folosit Florimo-pt plante acidofile. Cam atat.
 

Simina

Active Member
angela draganoiu
Trimis: Vin 20 Oct 2006 2:25 pm

Eu ud toate plantele cu apa de turba, intr-o galeata pun 2-3 pumni de turba adaug apa si las totul citeva zile inainte de a uda plantete. am observat ca le merge bine la toate.
azaleele mele sint acum pline de boboci si le-am dat in balcon unde e mult mai rece decit in apartament, nu ca acolo ar fi prea cald dar oricum in balcon am cam 12-15 grade.
 

IoanaM

Member
angela draganoiu
azaleea iubeste lumina dar nu soarele direct eu era sa omor una in felul asta noroc cu prietenii de pe forum. mut-o mai la racoare. ai grija ca acum fiind in plina inflorire ii treuie mai multa apa insa vezi sa nu fie in exces. eu le ud astfel : cele la care n-am schimbat pamintul le scufund in apa pina nu se mai aude apa bolborocind, le las sa se scurga bine apoi le pun la locul lor, pe cele la care am schimbat pamintul le ud tinindu-le deasupra galetii pina se scurge bine apa si apoi le pun la loc. ale mele sint in balconul inchis dar nu este bine etanseizat, au cam 15-18 grade si umiditate de la rufe si le merge foarte bine au explodat in flori.
de curind am cuparat una alba care cam scutura frunzele dar am pus asta pe seama faptului ca i-am schimbat mediul, sper sa nu aibe ceva rau.
 

IoanaM

Member
cornelia
Cumpara-ti un pulverizator. Costa in jur de 10-15RON. Pune in el apa dedurizata si mai stropeste planta din cand in cand. Sa ai grija ca daca are flori pulverizarea trebuie s-o faci pe langa ele, doar pe frunze. Apa pe flori duce la maronire si trecere prematura.
 

IoanaM

Member
angela draganoiu
Patrick eu ud azaleele si toate celelalte plante cu apa de turba adica apa in care am pus 2-3 punmi de turba, o las citeva zile si apoi ud plantele.
 

IoanaM

Member
Roxana
Ingrijire:
- necesita udare abundenta, dar cu apa lipsita de clor;
- pamantul nu trebuie sa se usuce niciodata, deoarece nu suporta temperaturi ridicate in sol;
- azaleea trece printr-o perioada de repaus toamna cand locurile de amplasare trebuie sa fie luminoase si racoroase.
- frunzele pot fi pulverizate (mai ales in zilele toride de vara) cu apa astfel incat florile sa nu se ude;
- pamantul trebuie sa fie foarte bine drenat;
- fertilizarea plantei trebuie facuta cu masura, pentru a nu cauza moartea plantei;
 

IoanaM

Member
Tina
Eu le ud cu apa cu otet (am auzit si varianta cu lamiie): o lingura de otet la 2 litri de apa..
 

silvia

Member
Azalee

Draga mea eu iti dau niste idei practice care s-ar putea sa fie bune.Mai intai fa-i o baie scurta plantei cu dusul cu apa calduta numai pe frunze tinand ghiveciul aplecat inspre vana.Pentru caldura care usuca aerul eu am procedat cu poinsetia,care are aceeasi problema, astfel.Am pus o craticioara cu apa,deasupra o scandurica,nu prea lata ca sa fie o parte neacoperita,apoi planta cu frunzele deasupra apei.Are nevoie de lumina.Uita-te atent pe spatele frunzelor.Daca apar pete cat de mici e semn ca apar daunatori.Atunci striga din nou SOS dar nu iti doresc desigur.
 

angela draganoiu

Active Member
Alisha azaleelelor le place o temperatura ceva mai scazuta asa cum a spus Myosotis, ele sint plante care vin din zonele muntoase si in apartament e mai greu pt ca aerul cald si uscat nu le prieste. daca nu ai schimbat-o din ghiveciul cu care ai cumparat-o te sfatuiesc s-o uzi prin scufundarea acestuia in apa, o tii acolo pina nu se mai aude iesind aerul(ai sa vezi ca se aude ca o bolboroseala), o lasi sa se scurga bine si o pui la locul ei. operatiunea asta se repeta destul de des pt ca in perioada asta ele infloresc si au nevoie de mai multa apa. incearca s-o muti undeva unde sa fie mai racoare.
 
Sus