Bulbi de primăvară forțați

veretregn

Active Member
Forțarea bulbilor de primăvară este o tradiție olandeză. Pentru Crăciun alături de Hippeastrum, au fost forțați aproape toți bulbii de primăvară comerciali, însă nu toate varietățile. Muscarii, narcisele

Mai întâi se face o cultură specială de bulbi pentru forțare. Lalelele timpurii cu tulpină scurtă sunt pentru forțat. Cele cu tulpină lungă vor forma tije mult prea lungi și se vor prăbuși, la fel în cazul narciselor. Muscarii nu pun astfel de probleme, de asemenea nici crocus (brândușe), nici iris reticulata și nici zambilele.

În cazul narciselor și lalelelor se taie bobocii florali, în cazul zambilelelor se înlătură doar florile, românând tija. Dacă se taie tija la zambile planta va intra mai repede în repaus și nu va putea să își înmagazineze energie. Bulbii destinați forțării și cei destinați multiplicării sunt mereu plantați mai adânc decât scrie pe ambalajele comerciale (12-15 cm pentru lale), 20 cm pentru narcise. O plantare mai adâncă duce la o formare mai bună de bulbi mari, o plantare mai superficială duce la o formare mai numeroasă de bulbili. În cazul narciselor și al lalelor trebuie să aibă loc o dublare a numărului de bulbi.

Pentru zambile treaba este mai complicată: se face o incizie la baza bulbilor pentru a forma noi bulbili mai ușor și acei bulbili vor fi floriferi abia după 3 sezoane. Muscari și crocus se multiplică fără probleme.

Bulbi trebuie ținuți în vegetație (foliaj verde) cât mai mult timp posibil, de aceea crescătorii irigă serios parcelele și le oferă un program strict de nutrienți. Odată ce foliajul s-a uscat de la sine, urmează recoltarea, sortarea, împachetarea.

Apoi urmează tratamentul la rece. Pentru a înflori un bulb are nevoie de substrat și apă. Un bulb trebuie să facă rădăcini și să absorabă apă. Toată energia de care un bulb are nevoie pentru a înflori se află înmagazinată în el și a fost clădită pe parcursul sezonului trecut. Însă fără substrat și apă nu se poate. Exepții fac Hippeastrum și zambilele care pot fi cultivate fără substrat însă au nevoie de apă.

Bulbii sunt puși la suprafață doar din considerente practice ți economice. Vasele sunt de obicei mici, substratul este puțin și întotdeauna sărac în nutrienți însă bine drenabil. Practic, bulbi sunt așezați pe substrat.

Apoi urmează forțarea propriu-zisă care constă într-o perioadă (între 8 și 10 săptămâni, în funcție) de întuneric, temperaturi scăzute (5 -9 grade) și umiditate medie, timp în care bulbii for forma rădăcinile și apoi o perioadă (2-3 săptămâni) de lumină umiditate crescută și temperatură ridicată (14 - 20 de grade). După această perioadă scurtă bulbi vor începe să înflorească și vor fi găsiți în supermarketuri și florării.

În această perioadă rezervele de energie ale bulbului se consumă. În primul rând bulbul consumă energie pentru a forma rădăcini într-un substrat sărac, apoi va consuma apă și energie pentru a înflori. Apa nu conține nutrienți, lumina din încăperi nu este suficientă, șocurile de temperatură, mecanice (transport) duc la epuizarea bulbului. Bulbii aflați pe masa din sufragerie vor avea nevoie de foarte multă apă, uneori de se udă de 2-3 ori pe zi, însă grijă să nu rămână apă stagnantă.

Ce se întâmplă cu bulbi forțați după înflorire? În majoritatea cazurilor se compostează. Este trist însă așa se procedează.

Doriți să salvați bulbi? Atunci, imediat după înflorire se taie inflorescența narciselor și lalelelor însă nu tija, în cazul muscari și zambile nu se taie nimic se înlătură doar florile. Fiind multe eu prin tija de la bază între degetul arătător și mijlociu și trag în sus cu grijă pentru a nu rupe tija. Apoi urmează transplantarea într-un loc ferit, departe de soarele direct, de vânt sau îngheț. Plantele acestea nu au fost aclimatizate și nu vor avea deloc rezistența celor cultivate în grădină. A scoate afară aceste plante, în grădină, primăvara, când mai există încă riscul înghețului este similar cu a scoate un copil anemic în pantaloni scurți și tricou...

Se transplantează cu grijă pentru a nu disturba prea tare rădăcinile. de obicei ghiveciul este plin de rădăcini și cu grijă se vor elibera rădăcinile exterioare însă fără a produce prea multe pagube. Rădăcinile bulboaselor sunt foarte sensibile și se rup foarte ușor. Se mută într-un ghiveci cu diametrul 3x diametrul vasului inițial. Nu încercați să separați bulbii...

Narcisele, zambilele și muscari pot rămâne mai mulți ani în pământ (în grădină). Dacă se plantează în ghiveci, bulbi se vor îngropa la nivel cu solul, să nu rămână nimic din bulb afară, însă nu se vor îngropa frunzele. Dacă se plantează în grădină și nu doriți să îi mai mutați de acolo atunci faceți o groabă de 15 cm + înălțimea vasului în care au fost și puneți bulbi acolo și acoperți, doar bulbii... foliajul trebuie să rămână neîngropat. Ulterior, după ce foliajul se usucă, puteți umple groapa.

Lalelele trebuie să fie scoase odată ce foliajul s-a uscat.
Regula aceasta se aplică la orice lalele. Chiar și la cele cultivate în grădină. Se usucă la umbră (nu soare, nu semiumbră) uscată (nu soare, nu semiumbră) la aprox 20 de grade și apoi se selctează bulbii după mărime. Se aruncă putreziciunile imediat... Și se păstrează în pungi până la începutul noului an școlar.

În ambele cazuri se udă. Apoi odată la două săptămâni se fertilizează cu un fertlizator lichid bogat în potasiu (pt. tomate, ardei etc.)

Deoarece necesită multă muncă și grijă, această metodă de salvare nu se aplică în mod curent. În principiu anul următor ar trebui să vă bucurați de o nouă înflorire, într-adevăr nu atât de opulentă , însă în orice caz decentă.
 

nico9079

Member
Cu zambilele mi-a iesit, am reusit sa le salvez. Anul trecut am cumparat din Kaufland niste lalele mici, mici, mici, galbene, si narcise tot pitice, le-am plantat si astept rezultatul.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Horea , foarte interesant :clap:
si eu am ceva zambile cumparate in anii trecuti si pe urma planatati in gradina ,dar niciodata nu au mai reinflorit asa bogat ca atunci cand i-am cumparat .
 

veretregn

Active Member
sannamaria a spus:
Horea , foarte interesant :clap:
si eu am ceva zambile cumparate in anii trecuti si pe urma planatati in gradina ,dar niciodata nu au mai reinflorit asa bogat ca atunci cand i-am cumparat .
Tratează-i ca pe lalele (plantat - scos - divizat - plantat toamna) și vei vedea că înfloritul nu va merge înapoi așa de tare.
 

sicora fabian

Active Member
Dintre toate bulboasele de primavara, zambilele se refac cel mai greu dupa fortare. Pe langa sfatul dat de Horea (dar cu plantareaplantarea la inceputul toamnei, nu la sfarsit), behefica este si taierea inflorescentei inainte de a inflori in primul an dupa plantarea afara, deoarece bulboasele acumuleaza substantele hranitoare concomitent cu inflorirea.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Faza cu fortarea o stiam dar chestia cu scosul din sol nu , e o mare corvoada insa dupa cum se vede sa plantezi-replantezi in fiecare an , tehnic eu sunt multumit de cum imi infloresc lalele din stratul de bulboase, de ce as face asa ceva daca ele se comporta normal si florile sunt ca cele descrise la momentul achizitionarii :incapatanat:

Felicitari pentru topic!
 

veretregn

Active Member
danero2004 a spus:
Faza cu fortarea o stiam dar chestia cu scosul din sol nu , e o mare corvoada insa dupa cum se vede sa plantezi-replantezi in fiecare an , tehnic eu sunt multumit de cum imi infloresc lalele din stratul de bulboase, de ce as face asa ceva daca ele se comporta normal si florile sunt ca cele descrise la momentul achizitionarii :incapatanat:

Felicitari pentru topic!
Am rămas fără cuvinte. Spune-mi secretul.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
pai care secret , eu am inteles in prima faza ca dupa ce fortezi ....tra la la tot tacamul sa scoti apoi in fiecare an sa replantezi ... mie mi se pare prea mult :giggle: :incapatanat:
 

sicora fabian

Active Member
Pentru cine are timp, este benefic sa scoata anual bulbii sau macar la doi ani!
Anul acesta trebuia sa scot narcisele (si poeticus si incomparabilis) obligat, au 5 ani de la ultima transplantare si deja se cunoaste, si-au redus inflorirea la jumatate, anul acesta probabil vor face si mai putine, desi le ingras in fiecare toamna cu mranita si o incorporez . . .
Lalelele au patru ani insa le-am plantat in grupuri (nu in sirturi ca narcisele) si mai au loc.
Zambilele (unele dintre ele) sunt in anul 4 de la fortare: cele carora le-am taiat in primii ani tija florifera inainte de inflorire, anul trecut au inflorit frumos, celelalte abia au inceput sa-si revina.
Muscarii, brandusele si irisii s-au pierdut dupa unu-doi ani (vorbesc de plantele din bulbi olandezi).
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
poate ai ceva la tine , la mine Muscari a fost in locul ala de 4 ani cred , a fost mancat de gaini cand le aveam , a fost uitat de la apa de multe ori si totusi e acolo an de an cu aceiasi inflorire :incapatanat:
 

veretregn

Active Member
Narcisele le despart abia la 4-5 ani, zambilele nici nu mă ocup de ele, oricum prefer hyacinthoides și hyacinthus multiflora, în defavafoarea lui orientalis. Muscarii se multiplică, iar crocușii îi pierd mereu din cauza animalelor și păsărilor care le mănâncă.

Lalele în schimb le scot în fiecare an. Acum este drept că am încercut un experiment anul trecut, cu o parte dintre ele. Deasupra lor am pus fasole oloagă și altele legume din lipsă de spațiu. Deci nu am scos majoritatea. Nu mai este mult și văd care a fost rezultatul gestului meu.

Majoritatea bulbilor sunt plantați în noiembrie, deci nu sunt forțați. Oricum anul acesta am alte planuri vreau să elimin toți hibrizii de lalele și să încerc specii botanice.
 
Sus