bulboase

angela draganoiu

Active Member
voi ce parere aveti.
simbata m-am contrazis cu cineva care zicea ca plantele bulboase, narcise, lalele, zmbile, muscari etc e mai bine sa le plantezi cind sint in vegetatie (asa vezi si ce culori sint, nu ca mine care am plantat bulbi de lalele culori diferite si mi-au iesit ............ o singura culoare) iar eu o tineam una si buna ca de toamna. pai voi ce parere aveti ?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Se pot planta si toamna si primavara, dar toamna e mai usor pt bulbi pt ca au timp sa isi faca radacini pina se apuca sa dea in vegetatie. In legatura cu crinii, se pot planta si cind au inceput sa intre in vegetatie fara probleme dar primul an vor fi mai firavi. Atita vreme cit bulbul e ferm si nu prezinta pete inchise la culoare sau zone uscate e ok, daca e uscat sa nue ferm e cu cu probleme...
 

isabella

Active Member
Am inteles ca bulbii trebuie despartiti. Am cumparat si primit anul acesta mai multi bulbi de zambile si lalele si au iesiti puiuti pe langa ei insa sunt destul de mici si iasa din acelasi bulb...va rog sa imi spuneti ce sa fac , e primul an in care am flori de primavara ...:? Am atasat cate poze
,,,,,,
 

angela draganoiu

Active Member
eu as uda in continuare bulbii, le-as pune ingrsaamint si dupa ce se vor vesteji frunzele i-as pune undeva la racoare si i-as planta in toamna in curte.
am scris cam eliptic. cind ii bagi la loc racoros ii scoti din pamint, ii scuturi bine de pamint si ii duci undeva la loc racoros si uscat. ca la toti bulbii.
 

IZA

Active Member
isabella a spus:
IZA, multumesc. In ce luna infloresc ?
Am plantat bujorii in aceeasi zi in care i-ai adus , sper sa se prinda.
Sigur se vor prinde iar daca vreunul face figuri vei mai primi . Crinul va inflori prin luna mai, cei pe care i-ai cumparat tu.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Azi am plantat ixia,sparaxisul si tigridia.O ceapa maaaaaaaare de ceapa :rofl: si niste crini.Astept cu nerabdare (desi dureaza :( ) fiindca i-am plantat exact dupa instructiunile video de pe site :D
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
carmenn a spus:
in gradina de bulboase merg si trandafirii ?
ma gandesc sa reorganizez spatiul verde-colorat de pe langa casa...si trebuie sa ma gandesc de pe acum...
am plantat deja lalelele, crocusii , niste narcise, putinele, si vreo 2-3 crini...
am pe laterul gradinitei un trandafir catarator, superb dealtfel...si unul pitic prin mijlocul gradinii...
ce ziceti pot pune trandafiri pe o linie si "sub" ei bulboase ? ( vizual vorbind, aranjarea : un rand trandafiri : inalti, pitici etc ), randul 2 bulboase...)
sau se incurca reciproc ??

Nu se incurca reciproc... merge. Florile mici merg bine cu trandafirii... daca crinii sint mari pune-i un pic mai departe pt ca daca bate vintul cind sint in vegetatie sa nu atinga tufa de trandafiri pt ca se pot rani.
 
Zambilele mele au inflorit foarte frumos, le-am taiat apoi tijele si astept sa se usuce. Insa nu stiu daca se usuca pe cale naturala sau se usuca din cauza faptului ca nu ii convine ceva.Arata cam asa :
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Amintesc si eu aici muscarii,mai pe romaneste zambile japoneze cu un miros deosebit.
 

mirela06

Active Member
Anul trecut am pus in grdina zambile si lalele, f. mari, cumparate la ghiveci mic. Acum au iesit cite 3, 4 puiuti si acestia la rindul lor vad ca infloresc.Lafel au facut pui si lalelele.
 

lelia

Well-Known Member
Simt nevoia sa intervin si sa va sfatuiesc ,nu ca specialist ,ci din experienta celor ctiva zeci de ani de cand ma cunosc eu cu doamnele bulboase .Angela ,ai fost perfect indreptatita sa-ti sustii pozitia ,pt ca asa este ,bulboasele nu se planteaza in vegetatie .Cei care fac acest lucru ,n-au nici-o treba cu dragostea pt plante.Daca spre exemplu vezi un strat de zambile galbene si vrei neaparat sa ai si tu ,rezista tentatiei si tine minte pana la sfarsitul lui august ,spt oct si chiar nov ,cand poti sa iei bulbii care iti vor inflori cu siguranta in primavara urmatoare ,lucru care nu se intampla daca ii plantezi in vegetatie.Pentru a obtine flori sanatoase ,bulbi tre plantati in toamna ,sunt plante rezistente si au nevoie de perioada rece,daca nu doresti, nu e musai sa-i scoti in august si apoi sa-i plantezi in oct. Eu fac acest lucru la 2-3 ani pentru a le inmulti .
Va rog sa ma iertati daca am''vorbit'' prea mult dar cred ca este nevoie ca din experienta noastra sa spunem si celorlalti :D
 

mirela06

Active Member
Vai Lelia si eu nu am stiut pt. ca primind de la vecina linga cea care ne-am cumparat casa, bulbi de lalele, in vara, eu le-am plantat si drept sa va spun astea nu au facut flori :(
 

fixpix

Active Member
io cu greu m-am abtinut. o tanti vindea in piatza un manunchi de bulbi cu planta si floare de muscari... aratau biiiineee....dar erau cam vestede.... bulbi destul de multi... dar ce sanse au aia?
mai bine iau la toamna bulbi!
 
Sus