Butia capitata in gradina iarna

Hihu

New Member
Salut! Stau in Bucuresti in zona Colentina. Am 2 trachicarpus plantati acum un an care au stat iarna trecuta neprotejati si au trecut amandoi fara probleme perioada rece. Acum sunt bine-mercy, le-au dat cate 4 crengi noi pana acuma. La sfarsitul lui februarie mi-am cumparat o Butia Capitata si am plantat-o in gradina. E destul de mare, trunchiul are vreo 60 cm inaltime si 40 cm in diametru si crengile ajung pana la 3 metri. II merge foarte bine, ii cresc si alte crengi. Problema e urmatoarea. Eu stiu ca Butia Capitata rezista pana la -15 grade. Are cineva vreo idee despre ce ar trebui sa fac sa il protejez la iarna in afara de clasica folie de plastic? Ma gandeam la o cusca de policarbonat. Totusi astept vreo sugestie. Mai are cineva pamieri in gradina ?
P.S. Mai am si o Dracaena mare(are vreo 2,5 metri).
 

Yanquapin

Member
Salut!
Cred ca va fi cazul si de incalzire, nu va suporta ingheturile prelungite de la noi- iarna asta nu a fost ger serios, dar a fost persistent, vreo 40 de zile consecutiv!
Cusca de policarbonat (macar 3 metri cubi de aer) si ceva de incalzire- sa ridice la 15-20 la fiecare cateva zile, si sa nu permita inghetul solului. Tu parca erai intre case- Butia nu e ca Trachy, sa tolereze umbra. Plus ca -15 inseamna defoliere totala si declin energetic (daca nu moartea plantei), deci sa eviti pierderea oricarei frunze!
De unde ai luat monstrul?
 

Hihu

New Member
Butia Capitata in gradina iarna.

Da, asa ma gandeam si eu. Trachy nu se defoliaza deloc. Cel putin ai mei. Cel putin iarna trecuta. Butia nu am idee la ce temperatura se defoliaza dar in nici un caz nu am de gand sa il las sa ajunga la -15 grade, nici la -12 macar ca am dat o galagie de bani pe el - 12 milioane, si la cat e de mare mi s-a parut ieftin. L-am luat de la DecoFlora din Voluntari, sunt aia care au si la Gradina Icoanei o gradina. Au si Trachy mari de 2,5 metri si vor 19 milioane pe ei. Asa, sa revin la subiect. Treaba e ca nu stiu cum sa ii fac incalzirea in cusca de policarbonat ca sa fie o caldura uniforma ca sa nu afecteze copacu'. Ai vreo idee? Mi-e cam greu sa trag teava de la centrala din casa. Ma gandeam la un fir electric sa il leg la o rezistenta de 1000 W. Ce crezi? Ai alta idee? Acelasi lucru ma gandesc sa fac si la Dracaena. Si mai am si un leandru da' p-asta cred ca il infofolesc in folie si gata.
 

Yanquapin

Member
Rezistenta pune-o pe un BCA- resoul traditional improvizat :rofl: . Un ventilator mic sa bata spre resou -> perete policarbonat cred ca ar fi perfect. 1000W zic si eu ca e de ajuns.
 

daniel

New Member
Sau inloc de rezistenta poti folosi un calorifer electric. In plus pentru ca nu ai nevoie sa faci 20 de grade cred ca 5 - 15 grade sunt suficiente poti face un circuit cu termostat care sa porneasca circuitul electric atunci cand temperatura scade la 5 - 6 grade si sa il opreasca cand ajunge la 15 grade si in acest fel faci economie la electricitate.
 
Sus