Camellia de ghiveci/container

A

Anonymous

Guest
[io zic ca ar trebi sa le cautzi la radacina au radacinile invelite intr-un fel de pasla (de la pastila aia cu hormoni) si sunt fortzate sa creasca rapid si sa infloreasca cand le aduci acasa le uzi ,ca tzi se pare ca sunt uscate .
 

Viovett

Member
Elf_a a spus:
io am 7 din care 4 au cam 5-6 ani 3 sunt din primavara asta acu sunt ingropate in "bazin " cu pamant de rododendroni sunt camelii umblatoare! iarna stau in balcon dar fiecare din ele a fost cautata si descotorosita de pasla de la radacina
Ce soiuri sunt cele de 6 ani ? Am inteles bine, in fiecare an le trasplantezi din ghiveci in gradina si apoi din nou in ghiveci ???

Asteptam neaparat si fotografii :wink:
 

michaela

Active Member
Elf_a a spus:
dyayzh a spus:
Am mai scris despre tristele mele experiente cu camelii. Durata lor de viata, la ghiveci, a fost foarte scurta. Le aduceam acasa mari si frumoase. Le puneamintr-un loc cu lumina buna dar farasa le bata soarele si udare ca la plantele normale. In foarte scurt timp, frunzele de maroneau si uscau, cazand una dupa alta, si astfel in maxim 2 zile ramaneau chele.
io zic ca ar trebi sa le cautzi la radacina au radacinile invelite intr-un fel de pasla (de la pastila aia cu hormoni) si sunt fortzate sa creasca rapid si sa infloreasca cand le aduci acasa le uzi ,ca tzi se pare ca sunt uscate .pasla aia tzine umezeala si in plus sufoca radacinile(marea majoritate a plantelor olandeze au aceea pasla si de aceea mor) uneori o vezi la suprafatza,cam la 1,5-2 cm de la tulpina,alte ori sunt mult mai inadanc si zici ca n-are fa o "scotoceala" discreta la radacina cameliilor si sa vezi ca le eliberezi radacinile" nu stiu ce orientare are balconul tau,dar ar fi de preferat sa fie spre nord si sa le pui jos pe ciment(de multe ori si aerul cald nu le prieste)
Este a doua oara cand iti exprimi parerea referitor la acea "pasla"...... vrei sa zici panza de la pastila de turba?.... :? - deci: nu are cum sa dauneze acea panza.... este infim de mica ca si cantitate iar de degradat ....radacinile o spulbera pur si simplu....
daca te referi la ghiveciul de fibra de cocos, iarasi nu dauneaza pt ca este biodegradabil la randul sau....de-asta sunt folosite.. buna aerare la nivelul radacinilor si a materialului bio.
chiar este recomandata fibra de cocos in marea majoritate a substraturilor tocmai pentru ca nu inmagazineaza apa ci mentin umiditatea dar totodata o buna aerare..... nu vb de cocopeat- care este fibra tocata, maruntita, ci de fibra de cocos cu o granulatie mai mare cocohusk
 

schiopugabi

New Member
Am si eu o problema cu o camelie. Am cumparat-o prin luna februarie si dupa ce am adus-o acasa i-au cazut bobocii si unele frunze. Deoarece nu eram documentata despre cresterea acestei flori i-am schimbat si ghiveciul. Dupa aceasta miscare a mea au inceput sa ii cada frunzele dar de vreo 2 luni vad ca au inceput sa ii iasa alte frunzulite, dar se dezvolta destul de greu, nu i-au mai cazut frunze dar am impresia ca parca sta pe loc, o ud numai cu apa fiarta si racita. Am citit si despre faptul ca aceasta floare are nevoie de repaus, acest repaus este obligatoriu iarna, sau oare florica mea a intrat de acum in repaus pt ca nu mai cere asa de multa apa? ce ziceti
 

michaela

Active Member
Deci..... caderea bobocilor s-a datorat in mare masura schimbarii mediului, adusa in apartament, aer uscat, prea cald. Ulterior....... parerea mea caderea frunzelor s-a datorat faptului ca i-ai schimbat substratul si ai suparat-o la nivelul radacinilor.... depinde si ce substrat ai folosit, si unde ai instalat-o.... sunt multi factori, insa daca zici ca incepe sa lastareasca radacinutele incep sa se refaca, cu siguranta va vegeta frumos.
Repaus vegetativ are iarna... acum trebuie sa porneasca cu lastari noi. :D
 
A

Anonymous

Guest
mihaela-pasla e de la pastilele de turba si de fiecare data cand n-am curatat-o ,mi-au murit plantele sau stateau sa moara pana sa o curatz
"pasla" aia sufoca radacinile,tzine umezeala prea mare la radacini
io vb din experienta mea,n-am spus ca e obigatoriu ca lumea sa faca ca mine
 
A

Anonymous

Guest
da le transpantez in fiecare an,in materie de soiuri imi ceri prea mult
stiu doar culorile,dar nu si soiurile
 

michaela

Active Member
Ok, Elf_a am inteles, si bine ai facut daca ai constatat asta, insa nu este o regula obligatorie.
- Intr-adevar retine multa apa, dar conteaza in mare masura substratul de umplutura in container, pentru ca se si usuca foarte repede, daca este intr-un substrat adecvat :wink: .
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Michaela ,in ultimele trei zile am bintuit pe ebay in cautare de camelii fiindca am citit ca tu ai achizitionat o "ciufulita" de acolo insa cautarile mele au fost zadarnice.Se pare ca apar rar sau de loc :cry: .Trebuie sa urmaresti cred destul de aprig aparitia uneia mai de soi :)
 

Viovett

Member
Gabiutz, nu e sezon de camellii - sunt f putine pe ebay in perioada aceasta. Vor incepe sa apara mai multe de prin toamna.
Pana atunci poate punem de-o "colectiva" .
Rabdare - si tiutiun :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Fara :x ca si asa am cite o pohta citeodata de imi vine sa sar direct in pachet :rofl:
Ok.Asteptam.Asteptam.
 

Viovett

Member
vivi23ro a spus:
care ar fi motivul pt care o camelie sa si scuture frunzele?am 2 tinute in aceleasi conditii si una si a lepadat aproape toate frunzele
iti raspund aici, caci nu-i legat de inmultire...

Daca au acelasi tip de sol ( le-ai schimbat ghiveciul) si sunt tinute in aceleasi conditii ( expozitie solara, umiditate ) singura explicatie ar fi un atac al unui daunator ( ciuperca- "ganganie").
Cad pur si simplu sau au aparut ceva bete brune pe frunze ?
Uita-te in fisa plantei sunt multe info acolo.

Atentie mare si la ingrasaminte, nu au nevoie decat de putina "stimulare" si multa lume le streseaza din dorinta de a le vedea crescand ca fat frumos :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Fiindca nu s-a mai scris de multisor pe aici hai sa va mai arat macar niste frunze noi :rofl:
 

Viovett

Member
Pai daca nu se scrie... e de bine, nu ? Inseamna ca "lumea creste" in pace, fara incidente. :D

Adevarul este ca la mine e dezastru .. sunt pline de polen de tei :( , trebuie sa le mai curat.
Chiar ma amuzam si ma intrebam ce-o fi in mintea lor agresate asa ba cu ciment, ba cu lipiceala galbena...sunt prea rezistente la cate li se intampla la mine-n curte, saracele...
 

lelia

Well-Known Member
Voi ce ingrasamant folositi si cum ?
Mie mi-e teama sa-i mai pun ,caci decesul precedentelor a survenit dupa o stimulare in combinatie cu aerul sufocant din ap.
Pana acum e ok ,dar va inflori fara stimulenti?
 

Viovett

Member
Eu nu le-am pus deloc pana acum.
Am unul granulat pt acidofile dar am stat in " mare cumpana" .
In general nu prea pun ingrasamant la plante - cu chiu cu vai cand e careva amarata rau, si cum au crescut f bine, au ramificat etc...nu m-am indurat sa le "chimizez". E drept ca nu a format nci una boboci - dar mai este timp. Deocamdata cresc si unele fac seminte, deci nu dau semne de suparare.
Cu ingrasamant am omorat una la inceputuri :( ... ei, aceasta e experienta mea, mai asteapta sa mai posteze si alti "camelisti" si apoi ia o decizie :) .
Oricum recomandarea crescatoarei cu care ma mai consult a fost ca ingrasamintele sa fie puse doar in perioada de vegetatie - dupa inflorire si pana prin august.
 

lelia

Well-Known Member
Decizia e luata ,daca ale tale au inflorit si nu le-ai pus nimic si eu sunt sigura ca cele 7 ale mele au murit si din cauza ingrasamantului ,pe ea o voi lasa in voie .Chiar daca nu va inflori cel putin sa traiasca .
Cum se numeste cel pt acitofile? as vrea pt gardenie
 
Sus