Camellia de ghiveci/container

Viovett

Member
Vom posta aici experientele noastre in cresterea camelliei in ghiveci.

Atentie, desi poate fi crescuta fara probleme in ghiveci Camellia nu supravietuieste la mai mult de 10 grade pe timp de iarna. Interior inseamna in cazul acestei plante 5 - maximum 10 grade si umiditate de 50/60%.

Pentru noii posesori si viitori crescatori de camellii in ghiveci ar fi util sa citeasca atat fisa plantei cat si postarile mai vechi din topicul Camelia.
 
D

dyayzh

Guest
Am mai scris despre tristele mele experiente cu camelii. Durata lor de viata, la ghiveci, a fost foarte scurta. Le aduceam acasa mari si frumoase. Le puneamintr-un loc cu lumina buna dar farasa le bata soarele si udare ca la plantele normale. In foarte scurt timp, frunzele de maroneau si uscau, cazand una dupa alta, si astfel in maxim 2 zile ramaneau chele. Asta nu m-a descurajat, gandeam ca vor da frunzulite noi pe tulpina sanatoasa. Vise desarte...in timp si tulpina se "scofalcea" (alt termen mai adecvat nu gassesc), si murea. Acuma, nici eu nu stiu care sa fie cauza, deoarece mi se pare un timp prea scurt ca sa spun ca i-am putrezit radacinile. Boala, nu cred sa fie, caci erau mari si verzi la cumparare. Eu cred ca e inadaptibilitate.
De anul trecut cresc 3 camelii cumparate mici, mici. Pe acestea am reusit sa le adaptez, insa nu cresc asa cum mi-as dori. De fapt cred ca au crescut 5 cm intr-un an. La sfatul Mihaelei am largit gaurele de scurgere a apei si le ud un pic mai des. Sa vedem daca aceasta miscare va aduce ceva schimbari pozitive in viata cameliilor mele :wink:
 

Viovett

Member
Dya, e foarte posibil ca multe din camelli sa fie infestate si de aceea mor la cateva zile dupa ce le aduci acasa - daca respecti cerintele plantelor, evident.
Daca au rezistat dar nu cresc tot nu-i bine.

Teoretic au nevoie de pamant bun, aer ventilat, temperatura adecvata + umiditate.

Victimele mele au avut clar "motive" - le-am identificat (planta infestata cu ciuperca, udat excesiv si prostia posesorului care le-a bagat la 14 grade, cum citise pe niste site-uri de doi lei :x ) N-a murit nici una asa ... de mofturoasa.
 

michaela

Active Member
George a spus:
ste Trimis: Lun Nov 28, 2005 3:16 pm Titlul subiectului: sfat pentru o camelie
Am un pui de camelie cumparat in primavara, careia din momentul in care am adus-o acasa nu i-au mai dat frunze noi. Cand am cumparat-o varfurile crengutelor si primele frunze erau verde crud, semn ca abia crescusera, iar pana acum au devenit verde inchis ca si celelalte. Nu i-a cazut vreo frunza si in principiu pare sa-i mearga bine. Am pulverizat frunzele in fiecare zi si am pastrat turbat semiumeda. Singura nelamurire este de ce n-a mai crescut din primavara si nu i-au mai dat frunze noi. Poate aveti sugestii, gresesc eu cu ceva?
George a spus:
ste Trimis: Mar Nov 29, 2005 9:28 am
Cu ingrasamant de camelii, o data la 10 zile
George a spus:
iulia_co Trimis: Mar Nov 29, 2005 8:26 pm Titlul subiectului: sfat pentru o camelie
Camelia este o planta cu crestere f.f. lenta si de asemenea f. pretentioasa la conditiile de vegetatie.Camelia mea ,cumparata anul trecut , dupa ce
i-au cazut florile ,a facut cate 4 frunze noi pe fiecare lastar ,crescand cu cca.5-8 cm. Un semn ca plantei ii merge bine ar trebui sa fie aparitia bobocilor florali la varfurile lastarilor.Daca bobocii au aparut ,camelia nu are nici o problema
George a spus:
CAMELIA Trimis: Mie Dec 28, 2005 3:41 pm
Si eu am o camelia cu probleme. Am mai postat un help dar n-am primit niciun raspuns. Asa incit am facut ce-am crezut eu ca i-ar face bine adica i-am schimbat pamantul si ghiveciul(cu unul mai mare).
Se manifesta astfel:
frunzele de la capetele lastarilor se usuca pe margini frunza devenind maro iar cand e maronie complet cade. Tot procesul e foarte lent si ma gandesc ca poate cu ajutorul vostru sa-i gasesc un leac.
Anul trecut mi-a dar frunze noi , care anul asta au cazut. Anul asta in schimb in ciuda faptului ca e evident ca nu-i merge bine , are un boboc floricol.
Am citit la boli si daunatori si o cauza ar putea fii udarea insuficienta(cam o data pe sapt acum iarna) . O tin pe balcon unde sunt intre 5 si 10 grade iar cand e mai frig o bag inauntru(22-24 grade).
Nu stiu daca trebuie fertilizata si pulverizata si iarna.
Va rog mult sa ma ajutati imi pare tare rau s-o vad asa.
George a spus:
Cereus Trimis: Mie Dec 28, 2005 5:37 pm
Cameliile intră iarna în repaus. De obicei îmbobocesc toamna şi stau aşa până în primăvară, când se deschid bobocii şi apar frunze noi.
Camelia e foarte sensibilă la transplantare, frunzele devin maronii şi cad dacă îi deranjezi rădăcinile. Un alt motiv al scorojirii frunzelor este folosirea în exces a îngrăşămintelor.
Iarna nu se fertilizează, se udă foarte rar şi puţin şi se ţine la răcoare şi lumină.
Îi prieşte un pământ amestecat cu turbă. Se fertilizează rar, cam de 2 ori pe an, cu îngrăşământ de azalee care conţine şi fier. Fierul previne îngălbenirea frunzelor.
Are nevoie de ghiveci mare, deoarece dezvoltă rădăcini destul de viguroase.
Nu ştiu să-ţi spun mai mult, pentru că aici cameliile cresc în curte şi n-au nevoie de nimic. Lumea le plantează de obicei lângă zidul casei, unde este mai cald.

Numai bine
George a spus:
iulia_co Trimis: Mie Dec 28, 2005 8:44 pm Titlul subiectului: sfat pentru o camelie
Iata ce am gasit in revista"Ingrijirea plantelor de interior nr.5". Problema este acumularea sarurilor (calciu , sodiu ,etc.) .Acest lucru este vizibil la suprafata solului , care devine albicios.Totodata, planta incepe sa sufere :incepem sa vedem asta dupa marginile frunzelor care devin maronii .Cand solul este saturat de saruri , planta incepe sa intre intr-un declin atat de pronuntat , incat in final frunzele cad, nemairamanand decat cele din varf , care sunt mai rezistente.
Solutia . Planta trebuie asezata intr-un vas f. mare sau in cada si udata din belsug , de 5-6 ori la rand , la intervale de o jumatate de ora.Cantitatea de apa pe care o turnam peste pamantul plantei ar trebui sa fie dubla cat capacitatea in litri a ghiveciului .Acest lucru face ca pamantul plantei sa elimine toate sarurile . Bineinteles acest fel de filtrare a sarurilor se face cu apa de ploaie , apa distilata sau apa de robinet fiarta si racita si apoi tratata cu otet (o lingura de otet la 1 litru de apa lasata 24 de ore) .
Daca este udata doar cu apa fara calciu , acumularea de saruri este evitata in mare masura.
De asemenea , si substantele fertilizatoare au ca efect acumularea de saruri in pamant .
George a spus:
Cereus Trimis: Mie Dec 28, 2005 11:00 pm
Cartea are dreptate, dar nu cred că este o operaţiune care trebuie făcută iarna, când planta este în repaus. La cameliile de aici am observat că dau frunze noi numai primăvara spre vară. Culoarea verde crud se transformă în verde închis. Alte frunze nu mai apar până în primăvara următoare. Planta creşte încet dar sigur, ajungând în timp la înălţimea de 2m. De multe ori înfloresc primăvara devreme, păcălite de sorele înşelător. Arată superb, dar florile sunt în curând arse de ultimele geruri.
Am avut o camelie pe care am ţinut-o într-un ghiveci foarte adânc, câţiva ani. I-a mers foarte bine, dar când m-am hotărât s-o plantez în grădină a suferit vreo 2 ani din cauză că i-am deranjat rădăcinile. Tot aşa, frunzele începuseră să devină maronii, multe au căzut, creşterea a stagnat, înflorirea nu a mai fost abundentă, făcea flori puţine şi mici. Abia după doi ani şi-a revenit.
Părerea mea este că operaţinea descrisă în carte trebuie făcută primăvara.
George a spus:
CAMELIA Trimis: Joi Dec 29, 2005 4:35 pm
Multumesc de raspunsuri.
In concluzie e Ok daca o tin pe balcon (lumina din plin, racoare: 5-10 C) si o ud mai rar ( o data pe saptamana)?
George a spus:
iulia_co Trimis: Joi Dec 29, 2005 5:21 pm Titlul subiectului: sfat pentru o camelie
Conditiile in care este tinuta camelia sunt Ok. Din ce am scris mai sus am vrut sa reiasa ca foarte importanta este apa cu care o uzi . Sunt de acord ca operatia de filtrare a sarurilor ar trebui facuta la primavara , dar cate un pic de apa cu otet , care sa mai reduca ph-ul , tot i-as pune . Nu ai spus nimic despre apa cu care o uzi .
George a spus:
Camelia Trimis: Vin Dec 30, 2005 2:52 pm
O ud dupa caz fie cu apa de robinet tinuta la temp ambianta fie cu apa de fantana. Cit de des sa-i pun apa cu otet?
George a spus:
iulia_co Trimis: Vin Dec 30, 2005 3:23 pm Titlul subiectului: sfat pentru o camelie
Camelia este o planta calcifuga , adica nu suporta sub nici o forma calciul .Daca ai udat-o cu apa de robinet , calciul din apa s-a acumulat treptat, determinand cresterea ph-ului . Trebuie sa o uzi numai cu apa de ploaie .Apa cu otet poti sa o pui de cate ori trebuie sa uzi camelia (in loc de apa de ploaie),nu o data pe saptamana ,ci cand se usuca pamantul la suprafata .Cred ca are nevoie de cateva udari cu apa cu otet pentru ai stopa declinul.
George a spus:
Camelia_V Trimis: Mar Iul 04, 2006 10:38 am
Cu ce ingrasamant fertilizati cameliile??? Eu am incercat cu Vitaflora si ii merge foarte rau. A inceput sa se faca maronie.
George a spus:
vivi23ro Trimis: Mie Mai 10, 2006 11:33 am
In principiu un butas de camelie se prinde greu?cu metoda sub sticla? sau merge si in aer liber fara ,,caciula''?
mihaela tamas a spus:
[/b] Trimis: Mie Mai 10, 2006 11:42 am
Teoretic,nu se prinde greu,dar de multe ori ni se intampla sa avem un esec acolo unde nu ne asteptam.
Butasirea e bine sa aiba loc primavara sau in august-septembrie si trebuie sa alegi un butas cu cel putin 2 noduri,il pui in pamint si ii pui o sticla in cap.Trebuie sa inradacineze in 6-8 saptamini,daca ii asiguri o temp. de 20-22 grade C si o umiditate relativ ridicata.
cornelia a spus:
Probabil din cauza unei dereglari de udare. Si eu am patit la fel.
 

michaela

Active Member
adrianam a spus:
Cornelia, ce mai fac cameliile?
Am inteles ca esti mai multumita de ele decat de azalee.
Poate ne mai impartasesti din experienta ta.
M-ar tenta si pe mine, dar cand citesc cate probleme creeaza la altii, imi vine sa renunt.
Eu am ca plante acidofile:
-o azalee (cumparata primavara trecuta) care era plina de boboci in toamna dar din care a deschis doar doi iar acum este cam scheletica.
-si un rhododendron de gradina, cumparat pe 1 iunie anul trecut, care a trecut cu bine iarna dar caruia nu i se vad bobocii florali- probabil ca nu l-am udat suficient (de frica gerurilor).

Asa ca sunt cam nedumerita cu acidofilele.
gabriela jalba a spus:
Incerc si eu sa explorez segmentul"camelii". Ieri am pus la inradacinat doi butasi f mici (cu numai un nod in pamint). Sint fiecare in minisera lui,formata din 2 pahar de plastic de unica folosinta transparente ,puse gura la gura si lipite cu schot. Am pus butasii in pastile de turba. Am sa va tin la curent cu ce noutati apar....peste 8 saptamini...?? inca ar fi bine!!!
Tineti-mi pumnii !!!!
liliana.f a spus:
abia asteptam vesti draga Gabi.si iti tinem pumnii sa fie cu noroc :D
cornelia a spus:
Eu am renuntat la azalee pentru ca le merge bine cat e racoare si cand vin caldurile alea ucigatoare mor pe capete.

Cameliile rezista si la perioadele astea. Am 4 camelii mari dar din pacate am ratat sezonul de inflorire. Asta toamna cand eram cu serviciul pana noaptea tarziu nu mai apucam sa le ud la timp si intr-o prima faza le-au cazut frunzele si apoi bobocii. In plus, accidental am si rupt un boboc frumos si mi-e ciuda de mor. Cameliile noi in colectie au fost cumparate cu boboci dar nu i-au tinut din cauza ca erau plantate in ghivece prea mici si cu pamant cam prost. Una saraca avea la baza o masa de radacini. Eu le-am transplantat, le-am udat mai rar cat a fost frig in balcon si acum isi revin. Au mugurasi si frunze noi, asa ca astept noul sezon cu interes.

Am pus la inradacinat 3 lastari de camelie dar nu-mi fac mari sperante pentru ca sunt dificil de inradacinat. Acum, sa vedem...
liliana.f a spus:
multumesc mult .a mea face mereu boboci chiar daca a ramas mai cheluta.dar pana se si deschid.....trece o vesnicie
cornelia a spus:
N-as putea sa spun. Eu ma chinui de vreo 5 luni sa inradacinez un lastar si pana acum nici o veste buna.
IULIA a spus:
aaa.....raportez, si eu m-am chinuit vreo 4-6 luni si tot degeaba. am avut sperante la un moment dat, dar atit. acum s-au spulberat cu desavirsire. s-a uscat complet si mucegait lastarul pus la prins. si este al doilea. am incercat si primavara -vara si toamna- iarna. nu vor.
SPOR LA VOI.
IULIA
vernil a spus:
Daca au iesit frunze, este foarte bine. Iar daca ai udat-o cu apa normala si i-a mers bine, pentru ce vrei sa faci experiente? Eu zic sa faci exact cum ai facut pana acum.
Dani a spus:
Am scos afara camelia acum o saptamana.Zilele trecute am observat ca nu mai este asa de vioaie ca la inceput,frunzele parca sunt mai pleostite.Am urmat sfatul tau myosotis am udat-o cu apa cu otet si apa de turba,nu stiu ce altceva sa-i fac.Sa fie de vina diferenta de temperatura,se acomodeaza mai greu???Imi este tare teama sa nu o pierd!! :?
Gabiuta a spus:
Tii camelia afara?????? :shock:
Banuiesc ca mai la umbra,nu???
Oare s-o dau si eu?Are bobocei mici si parca am avut o teama......

Dani a spus:
Da,tin camelia afara dar la loc umbrit nu in soare! :wink:
Dani a spus:
Iata camelia mea!
liliana.f a spus:
va rog sa-mi spuneti si mie cam cat dureaza sa se deschida bobocii?astept deja de 2 luni si nimic parca au incremenit.
http://s114.photobucket.com/albums/n272 ... IM1332.jpg
simonag a spus:
Cele mai multe camelii infloresc iarna, dar sunt si camelii care infloresc toamna sau primavara.
dyayzh a spus:
S.O.S camelia mea:( au inceput sa-i apara pe frunze pete maronii si sa se usuce...e la lumina fara soare direct...o ud normal...nu e prea cald caci e in casa si cu aer conditionat..ce sa conditii sa-i mai ofer sa-i placa?????
nu mai stiu ce sa le fac:( dupa miltonia e a doua care da semne de "duca":(
 

michaela

Active Member
roxy a spus:
dyayzh, cu ce apa o uzi? daca de la robinet s-ar putea ca asta sa fie problema. cat ingrasamant ii pui sau mai bine zis i-ai pus ingrasamant?
Gabiuta a spus:
Si a mea a patit acelasi lucru insa motivul a fost schimbarea ghiveciului.Nu-i place nici un fel de "miscare" fie ea numai dintr-un loc in altul.Cine mi-a dat-o (Stefana) m-a atentionat dar eu copil neascultator.... :D :oops: !!!!!
.Insa isi revine.Ii dau chiar frunze noi.
Asa arata dupa schimbare.
Si Dya.....incearca apa de turba.Angela Draganoiu este specialista.
dyayzh a spus:
i-am mutat locul numai cand am adus-o de la florarie. azi i-am schimbat si ghiveciul, daca e s-o trag sa o trag cu toate, apa de la robinet ca alta nu stiu sa am si am pus o sticla de 2 litri cu 2 lg de otet sa o am pt. ea.
ce sa mai fac??
angela draganoiu a spus:
Dya nu cred ca apa cu otel face bine la toate plantele eu prefer apa de turba, adica intr-o galeata de 10-15 l pun 2-3 pumni de turba de la florarie o las citeva zile apoi ud plantele. vezi ca o discutie a mai fost pe forum daca o gasesti citeste poate te lamuresti mai bine.
roxy a spus:
oana daca abia ai cumparat-o poate se comporta asa pana se obisnuieste in noul camin. dar nu cred ca trebuia sa ii mai schimbi si ghiveciul. sper sa isi revina.
angela draganoiu a spus:
mai laes pe caldurile astea se bucura si ele de un pic de racoare si se inlatura si praful care acopera porii iar planta face eforturi sa respire.
angela draganoiu a spus:
sa stii Dya ca perioada de acomodare dureaza chiar si o luna asa ca inarmeaza-te cu rabdare.
cornelia a spus:
Perioada asta extrem de calda e nefasta pentru camelii. La mine ma tem ca au murit doua. Adica una nu mai are frunze deloc, dar tulpina pare ok iar cealalta are toate frunzele pleostite. Sper totusi sa nu moara.
IULIA a spus:
si la mine s-au uscat 2 ramuri la cea roz cu alb.
sper, vorba Corneliei, sa supravietuiasca. cu toate ca la mine in balcon, ca si afara de altfel, sint acum 44 de grade - LA UMBRA si la etajul 10 !
asa ca...ce sa mai sper?
IULIA
cornelia a spus:
Din pacate nu stiu ce sanse de redresare a plantelor avem. Daca am renuntat la Fuchsia ma tem ca va trebui sa renunt si la Camelii. Din acelasi motiv.
cornelia a spus:
Radacinile nu se spala. Veti supune plantele la un efort suplimentar de "prindere de pamant" din nou.
Roxana a spus:
cornelia a spus:
Radacinile nu se spala. Veti supune plantele la un efort suplimentar de "prindere de pamant" din nou.
Cred ca am facut o greseala cand am spalat tulpina de la Hoya. Vroiam sa ma asigur ca nu mai are daunatori.
IULIA a spus:
nu voi umbla la radacini. e f periculos.
si mai ales cu boboci, la camelii? sa umbli? ah nu, dupa ce s-au chinuit atit?
orice mutare la camelii cu boboci, daramite schimbare de pamint, este super daunatoare.
ai avut inseamna ffff mare noroc, chiar nu imi explic cum, eu am pierdut una pe tema asta, deci vorbesc din proprie experienta.
poate la toamna transplantez.
IULIA :eek:
cornelia a spus:
Au inceput sa se coloreze bobocii la camelia luata anul trecut de la Violeta. N-am pozat-o ca sa n-o deranjez. Sper sa ajunga si la flori.

Din pacate cele cu probleme asta vara au murit: rosie si roza, ambele batute. Daca stiti ca aveti caldura mare vara mai bine renuntati la incercari pentru ca pierderile vor fi mari.
cornelia a spus:
dyayzh a spus:
Deci...e posibil. Foarte frumoasa! O sa mai incerc si eu cu una anul viitor :wink:

cornelia a spus:
Eu vreau sa le vad la treaba si pe celelalte inainte sa mai fac vreo achizitie.
cornelia a spus:
Stie cineva cat dureaza pana se deschide complet o floare? E o chestie care depinde de varietate sau de conditiile de mediu?
cornelia a spus:
M-am lamurit: a durat mai putin de 7 zile.

cornelia a spus:
Sa stii ca e problematica. Dereglarile de udare au efecte devastatoare asupra ei (cad frunzele, cad bobocii, se ofilesc florile). Daca esti un om ocupat si nu poti sa te ocupi sistematic de flori ... mai bine fara Camelii.
nicoleta a spus:
De cind o pindesc sa vad floricelele... ar trebui sa fie rosii. Am primit-o cadou de 8 martie, habar nu aveam ce floare este, cit este de pretentioasa pina n-am vazut-o la voi. M-am ambitionat, am ingrijit-o toata vara, am pulverizat-o cu apa pe frunze, iar la inceputul iernii am mutat-o pe balcon la 7-10 grade.
Ce ziceti, am facut bine, voi vedea floricelele?
cornelia a spus:
Pana nu infloreste sa n-o muti din loc pentru ca-i cad bobocii. Si sa uzi echilibrat.
nicoleta a spus:
Daca ai stii Cornelia de cite ori am mutat-o de colo colo pina sa vad la tine ca n-am voie... dar de cind am pus-o pe balcon acolo a intepenit, in aceeasi pozitie!
Si acum astept!
dyayzh a spus:
IoanaM a spus:
Cereus
MesajTrimis: Mie Dec 28, 2005 9:37 pm

Cameliile intr? iarna în repaus. De obicei îmbobocesc toamna ?i stau a?a pân? în prim?var?, când se deschid bobocii ?i apar frunze noi.
Camelia e foarte sensibil? la transplantare, frunzele devin maronii ?i cad dac? îi deranjezi r?d?cinile. Un alt motiv al scorojirii frunzelor este folosirea în exces a îngr???mintelor.
Iarna nu se fertilizeaz?, se ud? foarte rar ?i pu?in ?i se ?ine la r?coare ?i lumin?.
Îi prie?te un p?mânt amestecat cu turb?. Se fertilizeaz? rar, cam de 2 ori pe an, cu îngr???mânt de azalee care con?ine ?i fier. Fierul previne îng?lbenirea frunzelor.
Are nevoie de ghiveci mare, deoarece dezvolt? r?d?cini destul de viguroase.
Nu ?tiu s?-?i spun mai mult, pentru c? aici cameliile cresc în curte ?i n-au nevoie de nimic. Lumea le planteaz? de obicei lâng? zidul casei, unde este mai cald.
IoanaM a spus:
iulia_co
Membru de baza
MesajTrimis: Joi Dec 29, 2005 12:44 am

Iata ce am gasit in revista"Ingrijirea plantelor de interior nr.5". Problema este acumularea sarurilor (calciu , sodiu ,etc.) .Acest lucru este vizibil la suprafata solului , care devine albicios.Totodata, planta incepe sa sufere :incepem sa vedem asta dupa marginile frunzelor care devin maronii .Cand solul este saturat de saruri , planta incepe sa intre intr-un declin atat de pronuntat , incat in final frunzele cad, nemairamanand decat cele din varf , care sunt mai rezistente.
Solutia . Planta trebuie asezata intr-un vas f. mare sau in cada si udata din belsug , de 5-6 ori la rand , la intervale de o jumatate de ora.Cantitatea de apa pe care o turnam peste pamantul plantei ar trebui sa fie dubla cat capacitatea in litri a ghiveciului .Acest lucru face ca pamantul plantei sa elimine toate sarurile . Bineinteles acest fel de filtrare a sarurilor se face cu apa de ploaie , apa distilata sau apa de robinet fiarta si racita si apoi tratata cu otet (o lingura de otet la 1 litru de apa lasata 24 de ore) .
Daca este udata doar cu apa fara calciu , acumularea de saruri este evitata in mare masura.
De asemenea , si substantele fertilizatoare au ca efect acumularea de saruri in pamant .
IoanaM a spus:
Cereus
Moderator grup
MesajTrimis: Joi Dec 29, 2005 3:00 am

Cartea are dreptate, dar nu cred c? este o opera?iune care trebuie f?cut? iarna, când planta este în repaus. La cameliile de aici am observat c? dau frunze noi numai prim?vara spre var?. Culoarea verde crud se transform? în verde închis. Alte frunze nu mai apar pân? în prim?vara urm?toare. Planta cre?te încet dar sigur, ajungând în timp la în?l?imea de 2m. De multe ori înfloresc prim?vara devreme, p?c?lite de sorele în?el?tor. Arat? superb, dar florile sunt în curând arse de ultimele geruri.
Am avut o camelie pe care am ?inut-o într-un ghiveci foarte adânc, câ?iva ani. I-a mers foarte bine, dar când m-am hot?rât s-o plantez în gr?din? a suferit vreo 2 ani din cauz? c? i-am deranjat r?d?cinile. Tot a?a, frunzele începuser? s? devin? maronii, multe au c?zut, cre?terea a stagnat, înflorirea nu a mai fost abundent?, f?cea flori pu?ine ?i mici. Abia dup? doi ani ?i-a revenit.
P?rerea mea este c? opera?inea descris? în carte trebuie f?cut? prim?vara.
IoanaM a spus:
iulia_co
Membru de baza
MesajTrimis: Vin Dec 30, 2005 7:23 pm

Camelia este o planta calcifuga , adica nu suporta sub nici o forma calciul .Daca ai udat-o cu apa de robinet , calciul din apa s-a acumulat treptat, determinand cresterea ph-ului . Trebuie sa o uzi numai cu apa de ploaie .Apa cu otet poti sa o pui de cate ori trebuie sa uzi camelia (in loc de apa de ploaie),nu o data pe saptamana ,ci cand se usuca pamantul la suprafata .Cred ca are nevoie de cateva udari cu apa cu otet pentru ai stopa declinul.
nicoleta a spus:
Iata ca a inflorit! De cind o astept!


nicoleta a spus:
Ma rog, :rugaciune: si la mine si la mine...
Ce spui tu Dya... eu am floricele abia de anul trecut din martie; am ajuns cu camelia in faza de bobocel datorita voua (am crezut prima data ca e un fel de trandafir :giggle: )
Cred ca mai e si norocul incepatorului! :rofl:
dyayzh a spus:
Am citit...am citit. Desi jurasem sa renunt, am primit un pui de camelie de 15 cm cadou :oops: Daca o tin la nord..mai racoare, lumina multa dar nu soare direct, udare cat sa nu se usuce pamantul, am o sansa sa o tin in viata?


dyayzh a spus:
Ca planta acidofila trebuie udata cu apa cu otet.O lingurita la doi litri apa, cam asta e proportia, nu? Si udata mereu asa sau doar din cand in cand, ca un fel de ingrasamant?
rodica05 a spus:
Cea mai noua achizitie:


Rodica
rodica05 a spus:
Cele rosii deschis erau batute, sper sa fie si ea batuta. O sa revin cu fotografii, cand se deschid florile.
Principala problema e s-o tin in viata cat mai mult timp - va fi o competitie aceasta planta, pentru mine.

E intr-adevar frumoasa, multumesc Marean.

Rodica
lili a spus:
http://www.thoby.fr/
http://www.onlineagentur.de/urban/kaminte.htm
http://www.huben.de/camellia/pages/kstart.html
http://www.umadev.com/botanique/fr/selection_du_moment
Super Rodica!!!!!!
Mai sus sunt cateva link-uri, pe care eu ma delectez :wink:
Si pe mine ma fascineaza...intr-un viitor voi porni diligentele de infratire cu aceasta planta :visator: :D
 

michaela

Active Member
rodica05 a spus:
lili a spus:
Mai sus sunt cateva link-uri, pe care eu ma delectez...
Multumesc, Lili, frumoase fotografii. Imi vor fi de folos la identificare ;-)

Gabiuta a spus:
:gandit: Sa se fi dedat Rodicuta noastra la "buruieni"??? :giggle:
M-ati corupt! :evil:
Acum sa-mi tineti pumnii :p

Rodica
dyayzh a spus:
Am boboci la camelii. Parca visam cand ii priveam. Cand vor inflori?
gabry a spus:
Eu de la un timp le ud cu apa de turba le merge foarte bine, si nimic ingrasamant, am folosit pamant di castan.
v.cristina a spus:
mie una personal camelia mi se pare o floare forte pretentioasa
am facut si eu o gafa legata de aceasta planta
prin aprilie mi-am cumparat 2 camelii din metro si le-am plantat afara iar dupa ce am citit cate ceva despre aceasta planta am realizat ca am facut o gafa sunt cea mai buna la acest capitol.... :oops: cred ca la toamana trebuie sa le scot sa le bag in ghivece si in casa cu ele sper sa supravietuiasca :wink:
Gabiuta a spus:
Daca le oferi conditiile pe care ele le vor imposibil sa nu-ti traiasca.Sunt foarte frumoase.
Ma gasii eu sa dau sfaturi care am omorit deja una.......... :rofl: dar daca va fi cazul o sa perseverez.Nu in a omori :twisted: ci a creste o astfel de planta :)
dyayzh a spus:
Eu am omorat usor una mare si frumoasa.Acum tind sa cred ca era bolnava. Am 5 camelii la ora actuala si vad ca se comporta foarte bine la udare cu apa cu otet ( 1 lingurita otet la 2 litri apa) si la geamul nordic al apartamentului. Dupa prima pierduta nu am crezut ca voi mai incerca. Acum am bobocei :D Deci..din greseli invatam. Si daca am avut ghinion o data , nu inseamna ca e o regula :wink:
v.cristina a spus:
a murit deja una
i-au cazut toate frunzele mai ales ca pe la noi a fost un potop si cred ca s-a inecat.....saracutza :cry:
acu nu stiu ce sa fac cu cea ramasa in viata sa o scot din gradina si sa o bag in casa???? :?
liza a spus:
Si eu am pierdut doua,sunt superbe dar e greu
sa le oferi conditii de supravietuire
Alexa81 a spus:
Camelia mea vad ca momentan o duce bine, a reusit sa descida 3 perechi de frunze si a facut si niste muguri. Am o strangere de inima pt cand o sa o reinvazez, de cand am adus-o acasa nu am indraznit sa o deranjez la radacini pt ca era in plina faza de inflorire. Mai astept o luna doua.

lelia a spus:
Alexa,camelia ta arata foarte bine,ai grija de ea.A mea amurit acum o saptamana , este a saptea, toate in aceasta luna. Daca ai noroc cu ea te rog sa-mi spui si mie secretul...... ma gand1eam sa renunt ...... dar daca tu reusesti poate m-ai incercsi eu. SUCCES!
cornelia a spus:
Nu le place DELOC caldura. Anul trecut pe vremea asta am pierdut si eu 2. Acum mai am 2 din cate am avut. Sunt bine, deocamdata. Formeaza boboci.

Fleur a spus:
Anul trecut am primit un pui de camelie careia au inceput sa i se usuce frunzele apoi varful ca mai ramasese numai o biata frunza dar totusi nu am aruncat-o ci am udat-o mereu cu apa acidulata iar acum vreo luna i-a dat un lastaras din radacina care creste frumos si sanatos.

IULIA a spus:
Cornelia, infloreste acum? vara?
:)
cornelia a spus:
Nu, bobocii sunt in formare. Nu se vor deschide pana in noiembrie cel mai devreme.
dyayzh a spus:
Adica pana in noiembrie sa stau cu frica-n san ?!?1 :eek: Ca ma uit la bobocei in fiecare zi si am grija sa nu fie curent, sa nu-i ating..sa nu..sa nu...Albesc pana in noiembrie :cry:
 

michaela

Active Member
IULIA a spus:
lasaa, bine ca ii ai.
eu nu.
dar daca o sa ma stresez ca apar? ehh.....e greu. :rofl:
lelia a spus:
Da,Cornelia, stiam ca nu le place caldura ,am incercat sa-i ofer conditii...si totusi...... va trebui sa-mi pun aer conditionat daca m-ai vreau camelii. M-am bucurat de florile, frunzele si prezenta lor 4 luni,asta e.....ramin cu fotografiile.Bafta celor care le traesc.
v.cristina a spus:
a murit si a doua camelie :cry:
in cele din urma o mutasem intr-un ghiveci in casa....se pare ca o fost o alegere gresita.....pacat :(
dyayzh a spus:
Camelie sunt plante mai ciudate dupa parerea mea. Unele cresc si sunt fericite in conditii vitrege, uitate si nealintate. Altele oricat le-ai bibili ...mor. Cred ca sta doar in vointa lor :?
Cristiana a spus:
Oameni buni, fara suparare, cameliile suporta cu greu conditiile de apartament si balcoanele incinse, insa adora un loc ferit de soare direct in gradina. Incercati sa le indepliniti aceasta cerinta, si va vor rasplati cu flori minunate an de an, si veti fi uimiti si de cresterea lor spectaculoasa.

Eu pe a mea o tratez cu ingrasamant granulat de doua ori pe an, apa si... indiferenta. Si de asta a ajuns saraca la un metru in doi ani.
dyayzh a spus:
A mea e plina de boboci dar e la nord si mai racoare decat in restul casei. Sper si eu sa-i treaca cu bine vara :D
Gabiuta a spus:
Ce va fac cameliile???
Stau in dubiu:sa incerc sau nu cu una?Nu mi-e teama ca am s-o pierd.Se intimpla adesea sa mai moara flori dar mi-ar parea rau daca as cumpara-o sa o vad frumoasa si apoi............fissssss........sa se duca :(.
In mod normal la temperaturile astea tocmai bine le merge :D
Cristiana a spus:
Gabiuta, a mea daca ar avea picioare ar zburda. E fericita cu ploaia si racoarea, a mai crescut ceva anul asta si e plina de boboci. Deci, una peste alta, n-am de ce sa ma plang.

Cred ca am sa mai iau una anul acesta pentru cealalta parte a gradinii, tot la umbra. E adevarat ca si eu am pierdut doua la inceput, dar nu din prostia mea ci din apetitul scapat din control al cainilor, care le-au facut harcea-parcea.

Chiar asa, oare ce gust au :?
dyayzh a spus:
A mele nu stiu daca stagneaza sau le place..sunt pline de boboci dar parca nu se maresc :(
Gabiuta a spus:
Oi fi tu grabita? :mrgreen:
dyayzh a spus:
De obicei nu, dar mai stii? :wink:
iudit a spus:
La Jibou am vazut niste camelii foarte mari,dar niciuna inflorita.Doar cu boboci.
dyayzh a spus:
Peste vre-o 2-3 luni cica e vremea lor :wink:

IULIA a spus:
eu am 2, im conditii de apartament ma declar fericita, au bobocii formati pt la primavara. acu sa vad dak trec de iarna cu ei.
nu stiu ce sa iti zic, e fff problematica, si asezarea si ingrijirea...
asta ca sa ai succes.
lelia a spus:
Draga Iulia , daca tu reusesti si cu ,camelia, eu ma mut la tine la Braila :x
IULIA a spus:
Lelia, poftim.
oricum, asa te cheama? fantastic ce imi place. nu ca vine de la o orhi...laelia...
dyayzh a spus:
Si ale mele sunt pline de boboci, dar am citit ca e greu de trecut peste iarna cu ele si mai ales, spre imposibil sa si infloreasca. Cum am noroc, ca atentie le acord :D
cornelia a spus:
E mai greu vara cu ele, nu iarna. Vara sucomba din cauza caldurii. Iarna trebuie doar sa nu le udati mult si sa le tineti in spatii racoroase: 10-12 gr.
 

michaela

Active Member
Gabiuta a spus:
Eu in iarna asta voi recidiva macar cu una mica :) .Adica plantuta,intelegeti voi :rofl:.Si daca va si inflori,cine stie???
dyayzh a spus:
Cornelia, vrei sa spui ca daca am trecut vara cu ele inca pline de boboci, am o sansa in plus ?!
cornelia a spus:
De acum inainte da. Incepe sezonul lor.

michaela a spus:
Si cameliile mele sunt pline de boboci....iar Cornelia are dreptate... Camelia rosie o am de 4-5 ani si mi-a inflorit in fiecare an, decembrie-ianuarie insa tinuta in camera racoroasa si substratul mai mult uscat! daca are dif de temperatura....pierde bobocei imediat.

Apropos Dya .... am vazut ca ai taiat lastari din ea... ai pus la inradacinat? sau mai degraba... ai reusit? :wink:
IULIA a spus:
dar ce boboci, ce boboci...mari. gata de inflorire, ce sa mai ii spunem ianuarie.. :rofl: :rofl:
Gabiuta a spus:
Am stat si am citit ce s-a scris de-a lungul timpului despre camelie.
Eram tare necajita din doua motive:fiindca cea rosie are frunzele maronite si scofilcite (multe i-au cazut) si fiindca aseara le-a prins ploaia si le-a udat din belsug.Am crezut ca le inunda.Se pare insa ca le-a facut foarte bine.
Cei interesati cititi pagina nr. 5 si veti vedea de ce m-am bucurat citind :) .
De asemenea in privinta temperaturilor am mai consultat citeva site-uri ,unul din ele spune ca :
." En période de formation des boutons, soit en automne et en hiver, la température idéale se situe entre 7 et 15°C."


Deci aceasta este temperatura optima si ma voi conforma.De aceea si la Michaela plantelor le merge foarte bine.
Sunt fooarte frumoase si abia astept sa ni le arati inflorite.
Celor cu camelii va doresc inflorire bogata si plante sanatoase!
dyayzh a spus:
A mele inca isi pastreaza bobocii si am impresia, ca acestia incep sa se coloreze :D
Tina a spus:
Eu din 6 de asta vara, mai am 1.. e drept, cu boboci.. desi am zis ca nu mai iau/vreau, parca vad ca iar ma maninca mina.. :x :x
dyayzh a spus:
E o reusita 1 din sase. Deci, mai poti incerca :wink:
Tina a spus:
Asta-i reusita ? Sa imi/le fie rusine.. :x :x
dyayzh a spus:
Tie?!?!? :? Lor sa le fie rusine ca nu au apreciat in grija cui au ajuns :x
michaela a spus:
Gabiuta a spus:
Deci aceasta este temperatura optima si ma voi conforma.De aceea si la Michaela plantelor le merge foarte bine.
Sunt fooarte frumoase si abia astept sa ni le arati inflorite.
Celor cu camelii va doresc inflorire bogata si plante sanatoase!
Iti multumesc Gabiuta pt apreciere si .... intr-adevar au stat in plina ploaie insa fara tavite... afara cu dif de temperatura noapte zi care este acum...
Si eu doresc inflorire frumoasa la cameliile tuturor!
De curiozitate..... a incercat cineva inradacinarea din butasi?.... eu am tot incercat dintr-o camelie de gradina pe care o are o prietena.... are cred 3m inaltime si este o ditai tufa- mi-a dat saraca prietena si primavara si toamna din ea insa nu reusesc in turba cu perlit si pet, in borcan cu apa, intr-un final cred c-o sa pun in gradina ca pe trandafir insa din cate am citit cameliilor pt inradacinare le trebuie 15grade temp
cornelia a spus:
Am incercat si eu: degeaba. :(
IULIA a spus:
si eu am incercat.
am stat cu un pet cam 1 an de zile :eek: , ziceam ca gata, a pornit-o...nimik.
s-a uscat cum am scos petul. :x
Gabiuta a spus:
Si totusi.........cum de reusesc sa prinda cei care comercializeaza aceste plante??? :?

dyayzh a spus:
Eu am incercat cu multi lastari de camelie in diferite moduri. Desi, un lastar a stat chair si 3 luni in apa fara sa de-a semne de suparare si avand chiar frunzulite noi, mustati nu am vazut niciodata. Niciuna din incercarile mele nu au reusit :(
Tina a spus:
Si eu am avut acelasi "succes".. mi-a dat un lastar sperante, il pusesem in banut de turba + pet si cum 3 luni nu a murit, am zis ca l-am apucat pe Dumnezeu de picior..... da' de unde !!
Dar, parca Ani a reusit, nu ?
 

michaela

Active Member
michaela a spus:
Gabiuta a spus:
Am stat si am citit ce s-a scris de-a lungul timpului despre camelie.
Eram tare necajita din doua motive:fiindca cea rosie are frunzele maronite si scofilcite (multe i-au cazut) si fiindca aseara le-a prins ploaia si le-a udat din belsug.Am crezut ca le inunda.Se pare insa ca le-a facut foarte bine.
Cei interesati cititi pagina nr. 5 si veti vedea de ce m-am bucurat citind :) .
De asemenea in privinta temperaturilor am mai consultat citeva site-uri ,unul din ele spune ca :
." En période de formation des boutons, soit en automne et en hiver, la température idéale se situe entre 7 et 15°C."


Deci aceasta este temperatura optima si ma voi conforma.De aceea si la Michaela plantelor le merge foarte bine.
Sunt fooarte frumoase si abia astept sa ni le arati inflorite.
Celor cu camelii va doresc inflorire bogata si plante sanatoase!
Gabiuta vezi ca daca are frunze maronite si... cum zici inseamna ca devine calcaros substratul.... nu pierde frunzele decat in astfel de cazuri dr ingalbenesc si cad,,, mai adauga ceva pamant acid sau ingrasaminte cu toate ca in perioada asta este total... contraindicat cea mai tarzie ingrasare se face la sfarsitul lui august....
lelia a spus:
Fetelor ,bine ca ati incins discutia acum cind a mea camelie ,e moarta si-n gropata :cry: dar pt. urmatoarea stiu deja unde am gresit :n-ui tre' ingrasamint sauma rog,nu asa cum i-am pus eu si apoi la tara cu ea ,acolo o sa aiba ceva mai racoare ,abia astept sa-mi cumpar una :D
Gabiuta a spus:
Buuunnnnn..........hai sa reiau.Cele doua camelii cumparate de la Sibiu au stat una linga alta in portbagajul masinii.Deci au avut acelasi tratament.Nu cred ca e vorba de sol calcaros fiindca acea maronire a frunzelor s-a produs in dimineata urmatoare cumpararii ei.Pamintul era cel initial,cel in care le-am cumparat :? Una era perfecta cealalta dadea semne de suparare.Fiindca nu aveam ce sa le fac imediat le-am lasat in acelasi loc si le-am plimbat pe unde m-am plimbat si eu. :rofl:Abia cind am ajuns acasa le-am schimbat ghivecele si de aemenea si pamintul straduindu-ma pe cit posibil sa nu le deranjez radacinile.Pamint de acidofile,ghivece mari .Nu foarte mari dar in momentul acela chiar m-am intrebat daca nu sunt prea ..........
Au continuat sa se comporte la fel.Una recunoscatoare ca i-am oferit o asa plimbare :rofl: si una plingacioasa cu frunze cazinde.
La cea de-=a doua a ramas tulpina care este in continuare verde.Nu le-am pus ingrasamint,nu le-am udat excesiv si vad ca se comporta foarte bine.Faptul ca cea cheala nu da semne de uscaciune eu zic ca este de bine.
Am mai primit una zilele trecute (multumesc Alina!) care este plina de boboci.
Ghiveciul nu e nici pe departe mare.Chiar pot spune ca este mititel pentru cit este ea de mare si cine mi-a daruit-o o are de ceva vreme si nu i s-a intimplat nimic.Acum evident ca nu voi umbla la ea.

Iat-o:
inclin sa cred ca totusi nu le plac mutarile.Fiindca atunci cind am primit-o avea altfel frunzele ,mai vioaie.Eu nu am facut decit sa o scot din sacosa in care am transportat-o si am pus-o linga celelalte.
Astept acum sa vedem.
Oricum m-ati ambitionat si TREBUIE sa traiasca si le voi urmari pas cu pas.Ba mai mult o s asi notez udarile :)
Iar cind va fi nevoie o sa le pun in ghivece IMENSE ...........tot imi plac mie ghivecele mari :rofl:
michaela a spus:
Mda.... cea din poza pare mai degraba ofilita....iar daca lucrurile stau cum le descrii este vb de altceva eu credeam ca le detii tu de multicel si-au aparut intre timp aceste schimbari..... :)

isabella a spus:
Am avut si eu o camelie , s-a dezvoltat foarte bine cam 3 luni dupa ce am cumparat-o , si dintr-o data , fara niciun motiv i-au cazut frunzele si a murit . Facuse cel putin 10 frunze noi...Nu am mutat-o , nu i-am facut absolut nimic :(
Eu nu mai am curaj sa-mi iau alta
Cristiana a spus:
isabella a spus:
Am avut si eu o camelie , s-a dezvoltat foarte bine cam 3 luni dupa ce am cumparat-o , si dintr-o data , fara niciun motiv i-au cazut frunzele si a murit . Facuse cel putin 10 frunze noi...Nu am mutat-o , nu i-am facut absolut nimic :(
Eu nu mai am curaj sa-mi iau alta
Unde ai tinut-o?
Gabiuta a spus:
Fiindca m-ati intaritat am citit pagini intregi de discutii despre aceasta planta pe diverse forumuri.
Despre sol,pete pe frunze,caderea bobocilor,umbra/soare,aer marin si salin daunator,lipsa de fier,etc,etc.............

Concluzia a fost unanima: es muy dificil de mantenerla conforme por mucho tiempo .....(este foarte dificil de a o mentine in viata in "stare buna" pentru mult timp )

Ca este o planta dificila este de necontestat.
Cea ce am retinut din aceste discutii:mutarile de oricare fel ii sunt daunatoare,PH-ul solului TREBUIE sa fie 7,cantitatea de fier trebuie sa fie optima pentru o crestere echilbrata iar ingrasamintul TREBUIE sa fie administrat cu mare grija in perioadele de inflorire si numai atunci iar curentii de aer sunt fatali pentru boboci.

Oricum odata ce te obisnuiesti cu fitzele ei poti s ate consideri norocosul posesor de camelie adevarata :rofl:
alina pacioianu a spus:
Gabiuta mie nu mi se pare dificila deloc, n-am avut probleme cu ea. E foarte adevrat nu o mut din loc, unde o pun primavara acolo sta pana o bag in casa, am grija sa nu o bata soarele si sa aiba destula umiditate, ingrasamant de 2-3 ori pe vara si atat.
Citind discutiile anterioare inecepe sa ma bata gandul sa o pun in gradina.
Totusi nu anul asta ca e prea mica.
Gabiuta a spus:
Alina........zii si tu acum de ce are frunzele asa?Ca doar cind am luat-o d ela tine era PERFECTA?
dyayzh a spus:
Sinurele camelii care rezista inca la mine, sunt cele cumparate cam de 7-10 cm si crescute in regimul meu. Restul, cele mari au decedat una cate una...toate identic: maronirea si uscarea frunzelor si scofalcirea tulpinei. :cry:
isabella a spus:
cristiana , am tinut-o in casa , in acelasi loc din momentul in care am cumparat-o ..

michaela a spus:
Gabiuta ...la cat e de mare cea de la Alina... eu as pune-o in gradina...
eu o sa ma risc s-o transfer in gradina pe cea mare a mea insa mai trebuie sa ingras bine pamantul....sa-l fac mai acid asta de-abia dupa ce curat de la tara niste ingrasamant organic.... am eu ai mei distribuitori :wink: asa ca peste cateva sapt vin cu poza- trebuie sa dau fuga pana in prahova unde am cabana (si daca tot duc mancare la catei iau si balegaru` vecinilor :rofl: )sa fac rost de ingrasamantul cu pricina :rofl:
alina pacioianu a spus:
Are dreptate Dya si eu m-am descurcat doar cu cele cumparate mici si crecute de mine.
Gabiuta ce ti se pare ca a patit camelia, ca nu-mi dau seama.

dyayzh a spus:
Acuma am descoperit unul din avantajele statului la bloc :idea: Nu am gradina :wink: deci dilema: o las in gradina peste iarna sau o duc in casa, a disparut. NU am batai de cap si ganduri ce nu ma lasa sa dorm noaptea :rofl:
albela a spus:
Ahaaa, de aia am eu insomnii si tu nu :rofl:
michaela a spus:
Cred ca cel mai tare s-a referit la mine Dya.....da .... si ei bine nu mai zic nic! si poate ca unora le erau de folos informatiile :pauza:

dyayzh a spus:
Eu glumeam Michaela. Scuze daca te-am suparat....chiar glumeam :(
Informatiile sunt foarte utile.
Albela...insomniile mele sunt de genul: cum sa fac sa am gradina ??? :rofl:
michaela a spus:
Nu ma supar eu dintr-atat Dya! Doar tachinam ....putin.. :giggle:
dyayzh a spus:
Asa arata camelia mea acum

dyayzh a spus:
Asa e eticheta

michaela a spus:
Dya ....vezi ca e o camelie de zona 8 rezista pana la -10-12....De unde ai luat-o? si pe ale mele tot doar camelia japonica scria.
In orice caz sa-ti infloreasca frumos!!! E foarte frumoasa! :D
sorina a spus:
Camelia mea se rasfata

A pierdut din boboci .... erau mai multi DE CE ??? :roll: :roll:
cornelia a spus:
La Hornbach erau camelii luni, acum nu mai stiu. Cam 60 cm ramificate si cu flori duble siclam cred. Pret mare, undeva pe la 80-90 ron.
Sunt frumoase foc, dar eu nu ma impac cu ele. Adica nu eu ci balconul meu. Vara cand e foarte cald nu le place deloc. Asa ca o sa ma bucur sa le vad la voi.
sorina a spus:
La Camluta mea au cazut jumate din boboci , iar unul s-a deschis aproape de tot si a cazut unul pe jumate si a cazut iar restu .......TARE GREU SI INCET ....... :cry: :cry: :cry: :cry: Nu stiam ca este asa mofturoasa :( :( :(
michaela a spus:
O sa va arat ceva care m-a uimit.... camellia hawaii-care dupa ce-a facut un drum pana la mine din anglia..... m-a bucurat cu deschiderea bobocilor, ceea ce nu ma asteptam, unele si-au pierdut bobocii..


Petalele florilor sunt zimtate precum garoafele , pozele nu stiu cat de reusite sunt.... :(
ea trebuia sa arate ca cea din avatar insa cred ca simte schimbarea facuta acum 1 luna...pe transport
mymo a spus:
Foarte frumoasa,ce interesante sunt petalele,sa-ti traiasca!
michaela a spus:
Da...unele si-au pierdut bobocii iar altele cred ca vor inflori mai tarziu... de-abia le astept, ce e bine ca nici macar una nu a decedat- din cele de interior
Gabiuta a spus:
Ai comandat mai multe?Ce culori?
Splendida intr-adevar.Un adevarat regal pentru ochii nostri dornici de frumos :D
michaela a spus:
Da.... am cumparat mai multe culori si cu forma florilor diferita...acuma....de.... sa am si bafta florilor :D
isabella a spus:
E superba, Michaela, sa te bucuri de ea si de celelalte inca neinflorite :D
mymo a spus:
Spuneti-mi si mie,"animalul" de pe camellia mea este testos?

Am curatat totul cu spirt ca n-am stiut ce sa fac :( Acum e curata,sper ca am scapat!
IULIA a spus:
mymo a spus:
Bate blitul ca era aproape intuneric,dar era cafeniu la culoare.
Si n-am vazut blanita :)
IULIA a spus:
testosii au scut. adica sint tari. pocnesc.
isabella a spus:
Te sfatuiesc sa nu o lasi inca nesupravegheata, o perioada mai stropeste-o cu spirt diluat cu putina apa , pentru siguranta. Dupa curatare am mai stropit-o saptamanal cam 1 luna :D Reapar cand nici nu te astepti... :x
Fleur a spus:
Curatatul cu spirt indoit cu apa da rezultate la amandoi. Eu asa am scapat de ei la plantele mai mici. Stai cu ochii pe ea si cureti tot ce apare.
michaela a spus:
Si ridica putin umiditatea ......pulverizari mai des; nici lanosilor si nici testosilor nu le place, ei se dezvolta mai mult pe fondul unui aer uscat.
Cum te-au sfatuit fetele cu spirt si apa este o metoda foarte buna sa scapi de ei mai ales ca totusi camelia are frunzitze mari..
michaela a spus:
A mai inflorit o camellioantza!! 8) :D Este o semidubla rosie.
isabella a spus:
Foarte frumoasa , la ce temperatura o tii de infloreste ? Sa-ti traiasca si sa fie sanatoasa :D
michaela a spus:
Isabella, cele de interior, le tin la fereastra de la mansarda, unde au cam 8-10*C.
isabella a spus:
Probabil aici am gresit eu, am avut una pe care am indragit-o foarte mult dar am tinut-o la temperatura prea mare si a murit :( Acum nu mai am curaj sa risc...
michaela a spus:
Imi pare tare rau!
pulverizari, sol umed nu sa balteasca apa,lumina fara soare plin! si incearca cu alta! :wink: Sunt foarte frumoase. merita!
Gabiuta a spus:
Ale mele,bagate in casa la 7 grade,de frica unui inghet de iarna :( (desi cred ca puteam sa le las linistita afara :roll: ) nu fac nici o miscare.Pur si simplu traiesc,ceea ce e ffooooooooooooarte bine,dar fara frunze noi si fara a da semne de trezire la o "alta" viata.
Le-am udat cam la trei saptamini-o luna.Cind am vazut ca pamintul s-a uscat la suprafata.
Va tin la curent cu evolutia lor. :D
michaela a spus:
Cele care au inflorit ale mele sunt din interior.......fetele de afara inca au boboci si frunze insa nic de inflorire.....revin cu detalii cand se va mai incalzi sper sa si infloreasca bobocii lor :D
Si intr-adevar marea lor problema o constittuie uscaciunea aerului de interior insa eu am una....care am zis eu ca ar fi elegans
-aici era mai mica 2006
-aici este inflorita in 2007
aici este mandra in 2008 toamna

{aici am facut poza florii ei pe care am gasit-o langa , in toamna inainte de a o planta in gradina-daca cineva imi poate identifica mandra.... abia astept eu i-am zis elegans si am gasit-o de zona 7, insa am riscat enorm si mai ca nu plangeam cu ingheturile de acum cateva sapt cand la noi au fost si -10}

de... acum intra in al 6-lea an!! ceea ce dupa ce-am citit pe forum nu face decat sa ma faca tare mandra de ea.
Si am tinut-o in interior si..... i-am mai schimbat si locul sa evit caldura excesiva , vara afara pe terasa la umbra cu soare de dimineata si o udam zilnic fara sa-i las tavita.
Gabiuta a spus:
Yesssssss :!: Deci se poate .Bravo tie!!!
:oops: Imi tin si eu pumnii,daca o fi sa fie........ :mrgreen:
Viovett a spus:
Mai Micha, mai... frumoase mai sunt. :D :D :D :D :D
De acum se cheama ca esti o adevarata "dama cu camelii" Bravooooooooooooooooooo :*
michaela a spus:
Merci Vio!!!
Sa stii ca incep sa ma simt asa...... :rofl:
Inca o "fata" a inflorit: :oops: Lavinia Maggi de data asta N-o pot descrie cat de frumoasa este in realitate, petalele parca sunt sidefate.... superba!

elena_luminita a spus:
Gabiuta a spus:
Le iubesti mult,stii sa le ingrijesti si ele te rasplatesc.Splen-did :D
Fleur a spus:
Gabiuta a spus:
:clap: foarte frumoasa.Felicitari ca ai reusit sa o faci sa infloreasca!
nutilepadat a spus:
Fleur acum stau si privesc minunatia ta de camelie :eek: BRAVO
ramona a spus:
Felicitari! E intradevar nemaipomenita. Si ce boboci mari are! :eek: Maine promit ca revin cu poza. O sa pozez si planta si cutia (noroc ca nu am aruncat-o). Intrebam de specie pt ca la Oradea sunt aprox 5 grade noaptea si peste 11 ziua si ma gandeam ca in curand as putea sa o scot afara. Dar ghiveciul e mititel. Mi-e teama sa o replantez in unul mai mare. Veti vedea poza mai bine. :D
ramona a spus:
am revenit cu pozele. Asta e cutia fata - verso:
http://gs89.photobucket.com/groups/k231 ... 0_1610.jpg
http://gs89.photobucket.com/groups/k231 ... 0_1611.jpg
Si asta e frumusica:
http://gs89.photobucket.com/groups/k231 ... 0_1612.jpg
Pe cutie arata ca ar trebui sa ii schimb ghiveciul. Voi ce ziceti? Si cam cat de mare sa fie? Mi-e cam teama sa fac mutarea asta. Si mai am eu o nelamurire: camelia trebuie tinuta afara la umbra dupa cate stiu iar cand vine iarna trebuie adusa in casa. Ea isi formeaza bobocii prin iunie si infloreste prin noiembrie (o prietena are si cam asa e perioada imbobocire - inflorire). Daca o muti cand are boboci si-i pierde, am auzit. Acum vine si intrebarea: cum o aduc eu in casa toamna daca nu o pot muta? Care ii sectretul?
Fleur a spus:
Este de culoare rosie. Am vazut la Metro luni si cu flori roz pe cutie. Si la mine la fel a fost cutia doar ca planta a fost mica si pretul la fel.
Pune-i in ghiveci cu numai 4-5 cm mai mare in diametru si pamant acid pe care il poti amesteca cu scoarta si ace de conifere.
Eu am tinut-o mereu pe o terasa inchisa si ferita de razele soarelui.
lelia a spus:
Ramona arata super plantuta ta ,sa-ti traiasca,nu stiu prea multe despre perioada de inflorire pt ca eu le-am cumparat primavara si au trait doar pana in iulie.Pot sa-ti spun insa ,ca nu iubesc temperaturile ridicate si nici stimulenti,cat despre ghiveci daca vrei sa-l schimbi alege unul cu 1-2 cm mai mare .Nu-ti pot spune mai multe dar cei care au reusit cu ele o vor face .Sper sa reusesti este o planta deosebita si foarte draga mie :D
michaela a spus:
Frumoasa camellia ta Ramona! Bafta sa creasca mare si bobocita!
Pare un 'Black Lace' camellia ta este un hibrid de japonica.... foarte frumoasa!!! :D
Sa ai grija de ea.
Dupa parerea mea nu e bine sa-i schimbi ghiveciul decat daca ai vazut urme de radacini ca ar depasi coletul de pamant(le poti vedea si pe suprafata) si in orice caz cu un ghiveci cu putin mai mare si un substrat cu drenaj bun( cum te-a sfatuit Fleur, mai sus este super!). Camellia iubeste umiditatea insa nu sa balteasca in apa.
iarna tine-o la o temp intre 5-10 grade sa-i determini inflorirea-infloreste in momentul de repaus vegetativ. Odata cu venirea primaverii ai sa vezi ca lastareste bine(asta se poate intampla si daca este tinuta la o temp ridicata) Vara la exterior undeva protejata de soarele arzator(cel de dimineata este super) si pulverizari periodice.
ramona a spus:
Pai la Oradea nu sunt sub 5 grade nici macar noaptea. Ma gandeam sa o scot afara. Ar fi o decizie nepotrivita? :?
elenafles a spus:
Tare mult imi doresc o camelie rosie.Va rog cine poate sa-mi recomande un soi care sa reziste pana la -5 ,-6 grade ? :D
michaela a spus:
OOOO....elenafles,.... sunt muulte...mai ales pentru temperatura pe care o vrei....
C. Reg Ragland/ C. San Dimas/ Prince Eugene Napoleon/Elegans/J.J Whitfield//Tomorrow Supreme/Apollo/Blood of China/Little Bit/Latifolia/Warrior/Christmas Beauty/ Sunt muulte muulte, ideea e ca poti gasi doar cateva la noi. Spre exemplu Elegans, Blood of China Kramer Supreme se pare ca au fost aduse si pe la noi.
Eu iti urez Bafta sa-ti achizitionezi si sa te incante cu floricele :D
Iata aici un link.... http://www.lovcam.org/nomenc.php?page=h
in pagina asta ne invata cum sa o inmultim prin butasire... :D http://www.lovcam.org/bouturage.php
dyayzh a spus:
Oare cameliile crescute in apartament au vre-o sansa de inflorire? Bobocii mei s-au uscat, unul cate unul :cry:
karmenutza a spus:
Cameliile chiar rezista la frig? :eek: Adica ar rezista pe balcon iarna? :gandit:
michaela a spus:
Da, Karmenutza pe balcon cu siguranta.
sorina a spus:
Am o singura Camelia japonica rosie . A imbobocit in decembrie bine merci si i-au cazut bobocii . O tinem pe hol la temperatura 22 grade . acum am mutat-o in alta camera mai racoroasa si mai umbrita . parca ii merge mai bine .
Va mai inflori anul asta ??? La vara s-o scot afara ????
Gabiuta a spus:
Sorina tot la frig.Citeste tot ca e interesant ce spun specialistii nostri in ale cameliilor. :D
Irina Burnaia a spus:
Credeti ca daca as cumpara o camelie alba,ar supravietui in interior,nu este prea pretentioasa?,am vazut-o in magazie,dar nu are multa lume,cel putin din cunostintele mele,nu as dori ca de acum,decand an descoperit forumul sa imi mai moara vreo floare.
Gabiuta a spus:
Gabiuta a spus:
Sorina tot la frig.Citeste tot ca e interesant ce spun specialistii nostri in ale cameliilor. :D
Iti zic acelasi lucru ca si Sorinei care si-a pus ochelari intre timp :* .Citeste tot ce s-a scris.Inveti multe. :D
Irina Burnaia a spus:
Multumesc frumos,este atat de citit pe aici ca trebuie sa iau multe notite.Ati muncit cu spor,pentru noi care nu stim si gresim.
lelia a spus:
Am primit ieri o camelie ,este diferita de celelalte pe care le-am avut,ma refer la frunze ,stie cineva ,cum se numeste si daca poate ramane in gradina peste iarna?
michaela a spus:
Lelia, vezi ca in pagini gasesti cateva linkuri care te pot ajuta sa identifici camelia ta , cu aproximatie..... sunt mii de soiuri si hibrizi+ care seamana unele cu altele, pentru ca sunt hibrizi scosi de diferiti cultivatori (ultimul l-am pus eu la pag 22) Ce pot sa-ti spun ca daca are frunze cu mult mai mici (voi face eu o poza uneia dintre ale mele) poate fi oleifera insa de multe ori pe hibrizi de camelia japonica apar si diferenta intre textura si dimensiunea frunzei deoarece s-au facut incrucisari intre sasanqua si japonica , oleifera...... etc..
Ce pot sa-ti spun este ca si eu am studiat o multime sa identific o camelie - pe care o aveam de multi ani .... si nu am avut certitudine ca e una anume, chiar am trimis poza diferitilor cultivatori si unii mi-au zis ceva, alti altceva... cu certitudine ca e una anume nu cred ca-ti poate spune cineva..... :) decat daca din pepiniera pleaca cu eticheta clar.
P.S- Este foarte frumoasa! :D
Viovett a spus:
Eu as risca si as zice ca poate fi chiar si o Camellia sasanqua "Cleopatra" care a ratat toamna si a inflorit mai tarziu :D ...
http://gossettsnursery.com/plants.cfm?v ... nical_name
http://flickr.com/photos/66541867@N00/2938987570/

Din pacate, asa cum spune si Micha, doar cel care a crescut-o poate spune exact ce e. Ar trebui sa tragi de urechi comerciantul :x
lelia a spus:
Multumesc Michaela :* :rose: cred ca e Higo Ozeki.
lelia a spus:
Viovet ,ai mare dreptate in ce priveste comercianti si producatorii ,ar fi mult mai simplu daca ar da o denumire ,dar ei se multumesc sa puna o poza cu o floare ,alta decat planta si un nume general :( Cleopatra are o textura a frunzelor diferita de ce am eu.Cu nume sau fara ,voi incerca sa am grija de ea si sper sa reusesc .
michaela a spus:
Lelia, nu cred.... :) insa cauta mai departe; ai acolo nu doar cele care incep cu litera H..... incepe de la cele cu lit A..... vei gasi mai multe variante.... cu siguranta... :D
michaela a spus:
diferenta intre frunze de care ziceam:

aici am suprapus peste frunzele unei japonice


Si una inflorita acum de martisor :D
Carter Sunburst (z 8 )
lelia a spus:
Michaela ,superb martisor ti-a oferit camelia ta :visator: sa-ti traiasca :D
Ma fascineaza aceste plante.
Ca forma ,frunza suprapusa aduce cu a mea ,dar la mine lipseste luciu ,este un verde inchis mat ,sunt sigura ca este un hibrid ,nu stiu care dar eu o iubesc, sper ca se va indragosti si ea de mine :rugaciune:
michaela a spus:
ena a spus:
E minunata!!! Eu am doua si nu vor sa creasca nici macar un milimetru: asa cum le-am luat anul trecut, asa stau. Am sa incerc sa iau si eu ingrasamant pentru ele, dar ce am gasit era cantitate foarte mare. Cine are camelii si cresc poate imi spune si mie in ce conditii le tine (lumina, udare).
Ce pot sa spun e ca nu e deloc in regula.... chiar nu au plecat deloc lastari noi? e un mod nefiresc totusi de a supravietui.... :?
Eu am camelii de cativa ani- 2 la numar, dar de curand au devenit mai numeroase :) ... insa dupa perioada de repaus in care si infloresc, musai dezvolta lastari noi.

Daca totusi au supravietuit 2 ani (zici) fara sa plece noi ramuri au la baza un factor de mediu....
- lumina prea slaba
-umiditate necorespunzatoare (verifica substratul sa nu stagneze apa pe radacini si sa le sufoce)
- in ceea ce priveste ingrasamintele.... se aplica numai din primavara pana in august (cand incep sa formeze boboci)
P.S adauga substratului scoarta de copac bine maruntita ajuta la un bun drenaj si pastrarea umiditatii :D si bafta! ele acum mai toate din interior au lastari noi... chiar si cele de la exterior -la mine in gradina- au pornit :wink:
cornelia a spus:
M-a lovit iara:



Desi n-am avut experiente fericite cu ele din cauza caldurii excesive pe timp de vara, n-am rezistat cand le-am vazut asa frumoase. Frate, au florile mari cat cele de bujori. Pe etichete nu se vede forma si culoarea prea bine. In realitate arata mai bine.
:wink:
Viovett a spus:
Sunt foarte frumoase intr-adevar. Doar japonica era trecut pe eticheta ?
cornelia a spus:
Da, doar atat. Dar ce conteaza numele cand vezi florile alea uriase? :wink:
Viovett a spus:
Aaaaaaa :rofl: acum nimic nu conteaza...
De unde le-ai luat si cu cat?
cornelia a spus:
Fuga la Hornbach, 40 bucata. Nu mai erau decat cateva. :wink:
Viovett a spus:
Ntz...piei ispita :rofl:
Nu mai cumparam decat cu pedigree...
cornelia a spus:
Pe cuvant daca inteleg: se cumpara o floare pentru ca-i frumoasa? Sau pentru ca a fost botezata spectaculos? :?
Viovett a spus:
In cazul meu se cumpara ca sa reziste in gradina...si pe acelea chiar trebuie sa "le cunosti" :D.
cornelia a spus:
Egzista o explicatie :rofl: :rofl:
In cazul meu nu se pune asa problema. Toate ajung in balcon. Cred ca mai are un pic balconul si se prabuseste. :wink:
cornelia a spus:
:oops: OK, m-ati prins. Dar n-am rezistat. Pai, puteam?



Asta e prima. Cea care ieri era in stadiu de boboc.
ena a spus:
Perfecta!!! Fara alte cuvinte.
mymo a spus:
Rog specialistele noastre sa-mi spuna si mie daca sa ma bucur sau nu....sunt boboci?
cornelia a spus:
Dupa mine sunt viitoare frunze. Bobocii sunt ceva mai grasuti.
mymo a spus:
:cry: :cry:
De cateva luni tot coace la frunzele alea,speram sa fie boboci :(
cornelia a spus:
Lasa ca sunt bune frunzele. Inseamna ca planta e sanatoasa. Ajunge ea si la boboci.
michaela a spus:
Da... sunt noi lastari.... bucura-te mymo ca-i place si e sanatoasa....(asta o zic nu in calitate de specialist :eek: , ci ca un iubitor de camelioantze si nu numai :oops: - ca oricum ma imbolnavesc privind albumele colegilor de aici si cred ca cineva se va milostivi si ma va interna intr-un tarziu :rofl: :evil: )
lelia a spus:
Mymo ,lastarii vor creste vreo 10-15 cm s-apoi se opresc ,raposatele mele asa au facut.
noua sosita, dupa ce a avut flori 3 saptamani ,acum au inceput sa-i creasca frunze
mymo a spus:
Bafta multa sa se acomodeze!
Viovett a spus:
Duduia care a stat ian si febr. afara, in ghiveci mic ( de 9), fara nici un fel protectie acum se pregateste sa infloreasca.
.
Gabiuta a spus:
Eu sper in primul rind ca Dra Cheliutza sa faca frunze si abia apoi sa infloreasca.Dar......vara e lunga :) si......... astept :oops:

Am asteptat doar doua zile.Blancoasa mi-a ros-o :cry: :cry: :cry: .sunt intre-o totala nefericire.Noroc ca am musuroit-o si mai are tulpina si sub maldarul de pamint :(

Viovett este splendida !
gradinar1 a spus:
Felicitari, Viovett! Cred ca asta e cheia succesului - in ghiveci dar afara, in frig, ca asa le place, asa cum zicea si Cornelia!
La cat mai multe flori!
dyayzh a spus:
Eu am dus o camellie pe balcon si celelalte 2 (micute, de altfel) le-am lasat la geam in aceeasi pozitie ca si anul trecut. Sa vedem care din ele se dezvolta mai bine :wink:
Viovett a spus:
S-a mai deschis putin unul dintre bobocii "refrigeratei" mele
Gabiuta a spus:
Asculta draga......se cam intrece cu glumita roscovana ta "refrigerata"......... :x :rofl:
Este grozava!!!!I-a mers minunat.Adevarul asta este.
:marfa:
Micha si Vio sa vedeti camelia mea cu frunze cit este de mindra in gradina.Nici nu imi vine sa cred ca in citeva a zile s-a schimbat radical.Este muuuuuult imbunatatita starea ei :D
Acum intrebare:eek:are cea halita o mai face ceva?S-o las acolo unde este?Eu asa parca as proceda..........
Viovett a spus:
Am si eu una in aceeasi stare :) ( si era cea mai cea dintre cele "vechi" - un tufis de 45 de cm plin de boboci) .

Zic s-o lasi in pace, in definitiv nu ocupa prea mult loc :D , dar nu-ti pune mari sperante pt ca e mica ( sub 4 ani sunt destul de fragile - crescatorii nu recomanda nici sa le transplantezi in gradina mai devreme de cei 4 anisori).
cornelia a spus:
Si la mine s-a deschis un pic cea alba. Si pregateste doua flori:

michaela a spus:
Frumoasa ! :visator:
Bine, eu cred ca nu ma mai lecuiesc de camellii!!
nutilepadat a spus:
Cornelica felicitari ca de obicei,este foarte frumoasa alba si pura sa-ti traiasca sa infloreasca
cornelia a spus:
Multumesc.

Progresele din ultimele zile:



Urmeaza:



Are 5 boboci grasuti. Tare m-as bucura s-o vad cu 5 flori deschise in acelasi timp. Chiar ar fi o premiera la mine in balcon.

:visator:
ena a spus:
Sunt minunate!!! Eu nu am reusit sa le fac sa infloreasca anul acesta... :(
gombos a spus:
Cand sa putea schimba ghiveciul la un pui de camelie,l-am cumparat cu floare cam pe trecute dar si cu muguri de frunze noi care acum cresc intr-o veselie?
Viovett a spus:
Cand se trece complet floarea - daca nu mai are boboci- perioada de inflorire este considerata perioada de somn la camelii, schimba-i ghiveciul.
Un pic de rabdare :) ...
mymo a spus:
A tuns cineva pana acum vreo camelie? ceva poze?
michaela a spus:
Eu am tuns....sa pun lastari la inradacinat :) .....dar fara nici un rezultat :( - nu am facut poze.. ca nu ma interesau.
Insa din cate stiu, se tunde dupa ce-a atins inaltimea de 1 m. Doar in cazul in care avem o tulpina destul de inalta fara ramificatii, atunci se tunde, lucru mai rar intalnit, deoarece camellia dupa inflorire pe mugurele respectiv , dezvolta singura noi lastari de ramificare.
michaela a spus:
Iata si ceva pentru dirijarea coronamentului :wink:
http://www.lovcam.org/taille-des-camelias.php
Viovett a spus:
In general plantutele aduse la noi au una cel mult doua ramuri si au fost la aprox 30 cm (putine am vazut in magazine ceva mai mari de atat) asa ca ramane la latitudinea ta daca o casapesti sau nu.
Mie-mi plac plantele tufis :D , nu copacel. De aceea sunt pt taiere si ramificare ( ele ramifica si dupa inflorire dar mult mai putin...)

Cea mai mare camelie a mea are 120cm inaltime si cam 60 cm "latime", adica e un tufis :) si se vad "urmele" a fost casapita inca de la 20 de cm.

Daca stii germana iti recomand un forum cu multa informatie in materie de camelii green-24.de cu pasionati care cumpara plante mici ( ceea ce in vest se intampla mai rar, ei preferand plante de 3/4 ani am concluzionat eu citind :) caci nu sunt deloc scumpe pt bujetele lor si scapa si de griji).
Gabiuta a spus:
Extrem de interesant linkul pus de tine Michaela.Mai am de asteptat pina sa fac eu tunsorile din imaginile aratate dar SI restul informatiilor sunt binevenite.Ca sa nu mai zic de inmultirea cameliei prin butasire. :) Iti trebuie oarece rabdare (2 ani :eek: ) ca sa poti declara ca ai o alta planta.
Asta si multe altele explica preturile ridicate la care se vind :D .

Si mie imi plac plantele "tufis" cum zice Viovett si tocmai de aceea le "rad" de fiecare data cu o placere nebuna chiar daca uneori(rarisim ce-i drept :) ) rezultatele nu sunt ....rezultate .Adica fara rezultat.Adica deces :rofl: .
ramona a spus:
A mea se dezvolta intr-o veselie. Am pus-o intr-o camera (unde drept sa va spun nu e prea frig ca eu am calorifere peste tot) dar am asezat-o pe covor (cu termometru langa ea :wink: si nu are mai mult de 14, 15 grade).
Iat-o:
http://gs89.photobucket.com/groups/k231 ... 0_1663.jpg :clap: :dans: :dans:
ramona a spus:
A mea se dezvolta intr-o veselie. Am pus-o intr-o camera (unde drept sa va spun nu e prea frig ca eu am calorifere peste tot) dar am asezat-o pe covor (cu termometru langa ea :wink: si nu are mai mult de 14, 15 grade).
Iat-o:
http://gs89.photobucket.com/groups/k231 ... 0_1663.jpg :clap: :dans: :dans:
michaela a spus:
Este din butas pus de tine?!? Bravo!!! Super!! :D :dans:
Chiar ma bucur tare ca ai reusit! :wink: He! He! mai incerc cu siguranta si eu........ :wink:
P.S- da-ne ceva detalii .... ce substrat , microclimat , fara....
ramona a spus:
He, he, era bine sa fie pus de mine, dar nu e asa. L-am cumparat dar era ceva mai prichindel. I-am schimbat ghiveciul ceea ce nu a deranjat-o. Am incercat si eu cu un butas. A stat o jumatate de an fara sa se intample ceva cu el, apoi a murit. Si m-am gandit ca decat asa mai bine imi iau un pui gata crescut. Asteptarea e foarte lunga daca vrei sa inradacinezi timp in care m-as putea bucura de flori. Asa ca mi-am luat unul.
michaela a spus:
aaaaaaaaaaa.......... iar m-am dezumflat..... :(
lelia a spus:
Din ce cauza ,i-se rasucesc frunzulitele tinere,sigur a patit ceva :?

Viovett a spus:
lelia a spus:
Din ce cauza ,i-se rasucesc frunzulitele tinere,sigur a patit ceva :?

Lelia, pot fi mai multe directiile din care e "atacata" o camelie. Daca in aer liber dusmanul nr 1 este considerat soarele puternic de iarna - pornind de la premiza ca ai pus in gradina o varietate care rezista la minimele din in zona ta- in ghiveci dusmanii sunt caldura ( peste 10 grade ) si umiditatea mai mica de 50. Altminteri desigur ca pot sa aiba si musafiri, inclusiv viermi, cu care sa fi venit de la sera...
Fa-ti timp si schimba-i ghiveciul, banuiesc ca inca n-ai facut-o, si controleaza-i radacinile.
Daca stii germana da un search pe google, mie mi s-au parut a fi cei mai "rigurosi" in explicatii si in plus la ei camellia s-a "democratizat" doar de cativa ani asa ca sunt multi gradinari in faza de "teste" la diverse soiuri.
Englezii au traditie si muuuuulte carti despre, nu prea am gasit info la ei.


Michaaaaaaaaa, pe cand o comanda de camelii parfumate ? :) Ca trece primavara :rofl:
Ce zici de Sweet Emily Kate care e si "pletoasa" :rofl:
lelia a spus:
Viovett ,multumesc ,cred ca umiditatea e vinovata si faptul ca i-am pus prea multa apa ,dupa ce am uitat-o neudata, ceva timp.Eram ingrijorata ,deoarece daca se rasucesc , voi avea o planta inestetica ,sperand ,ca voi reusi s-o tin ,in viata :)
Viovett a spus:
Nu vrea picioare "reci" si "ude". Ai grija.
Cat priveste in-estetismul...asta se corecteaza cu foarfeca :rofl:
lelia a spus:
:* :hug:
Ma-m prins, ca nu vrea cu piceoarele-n, apa :)
Viovett a spus:
Scoate-o afara, asa are umiditate cat ii trebuie...Ale mele au luat ploaie zilele trecute si inmuguresc intr-o veselie. :D
Gabiuta a spus:
Viovett a spus:
Pare a fi Japonica - Contessa Lavinia Maggi...
michaela a spus:
Gabiuta e frumoasa, sanatoasa, maricuta.... Sa-ti traiasca si sa te incante! :clap: imi placeeee.... :wink:
Viovett a spus:
Gabiutz, m-am uitat si in carte si mai am o varianta pt camelia ta - ar putea fi si Princess Clothilde /Principessa Clotilda - "omologata" in Italia - Pallanza 1845.
Uite-o aici http://www.pbortensie.com/Cam_jap_Princ ... tilde.html Avand "modelul" poti sa-ti dai mai bine seama care din ele este, cu amendamentul ca si internetul e limitat ca info, ce sa mai zic de cartulia mea cu 100 de varietati :oops:
Oricum se pare ca ai o "italianca" :) .
In orice caz trebuie sa ne "stoarcem mintea" pt iarna - cum sa le protejam pe cele care raman afara in ghiveci. Eu ma gandesc ca daca e iarna usoara, asa cum a rezistat Elegans-ul mic ( in ghiveci de 9 si fara nici o protectie) nu vad de ce n-ar rezista plante mai mari. Mai vedem, mai e timp.
Gabiuta a spus:
Vio,merci mult,mult dar inclin sa cred ca este o contesina http://www.camelie.it/old/my/japonica/CONLAHO.JPG
uita-te si tu sa vezi ca nu e nici o diferenta.Cu cit ma uit mai mult cu atit pot zice ca nu e o printesa :oops:
Acum,dupa cum ti-am spus ca trebuie sa ma gindesc la cea de gradina neaparat :(
Viovett a spus:
M-am uitatara :). Asta-i si motivul pt care am spus initial "cred ca", nu poti stii ce cultivar din Japonia a importat pepiniera - si te trezesti ca ai un de fapt nu o contessa sau principessa ci un samurai :rofl:

Ce culoare e cea din gradina ?
Cultivatorii spun ca plantele ( cameliile japonice ) cu flori rosii suporta mai bine soarele.

As zice sa-ti faci o cafea maaaare , iei o carte si intr-o zi cu soare stai langa dansa ca sa vezi exact ce si cat soare are - metabolizezi si vitamina D cu ocazia asta :rofl: Daca "te arde rau" va mutati amandoua :rofl:
Gabiuta a spus:
:giggle: :giggle: esti grozava :tavalit: .
Cea din gradi e roz :( .Dar trebuie sa urmaresc taiectoria solara ca sa nu am surprize neplacute.
vivi23ro a spus:
gradinar1 a spus:
Foarte frumoasa Vivi, sa-ti traiasca!
Gabiuta a spus:
alta "mindra " dupa cum va spuneam :D
 
D

dyayzh

Guest
Azi am avut o placuta surpriza: una din camelii are cateva frunze noi :wink: Se pare ca macar la una din 3 am reusit :oops:
 

lelia

Well-Known Member
Inca nu stiu ce fel de camelie ,este .Nci florile ,nici frunzele nu sunt prea spectaculoase ,dar eu sunt multumita ca traieste .Dupa experientele avute cu un nr destul de mare ,plante cu flori si frunze superbe ,se pare ca ei ii place la mine .Daca va trece peste vara ,sigur va inflori caci lastari s-au oprit din crestere si cred ca se formeaza muguri premergatori bobocilor .Si celelalte tot in acest stadiu au ajuns ,apoi au murit ,in conditii de apartament .Pe ea insa am dus-o la tara ,tot in casa dar cu alte conditii ,sper eu, mai bune pt ea.

 

Viovett

Member
Lelia, daca ai curte, pune-o sub un copac inalt, sa fie nu complet umbrita, sa-i ajunga si putin soare. O pulverizezi din cand in cand si n-ar avea de ce sa-i mearga rau.
De ce s-o tii in casa ? O bagi in casa in noiembrie, cand afara va fi minima de 1 grad.

Iar florile ei sunt f frumoase, mi-o amintesc , era cea roz...semana cu asta http://bbcgardenersworld.files.wordpres ... ellias.jpg
 

lelia

Well-Known Member
Vio ,multumesc :D
Sunt sigura ca i-ar merge in gradina ,am chiar si un loc pe care il pastrez pt ele (caci sigur voi mai achizitiona)dar eu nu stau permanent acolo si din cauza climei noastre ,care nu mai e ce-a fost ,sigur as gasi-o lesinata .
In casa ,holul de 8 pe 4 metri este destinat florilor ,celor mai sensibile si cu ghivece mici care afara, nu rezista mult timp neudate .Au temperatura constanta ,umiditate si rezista chiar si 7-8 zile fara apa .Sper sa apuc pensia ,sa stau acolo si sa-mi pun o plantatie de camelii .Tare mult imi plac aceste plante ,desi sunt foarte elegante au si un aer usor ,rebel .S-aveti parte de ele si multumesc pt ideile pe care ni le impartasiti :D
 

Viovett

Member
Daca tu crezi ca rezista mai bine in interior - ok.

Sunt foarte surprinsa ca rezista 7-8 zile fara apa...Eu le pulverizez si chiar le si ud zilnic caci deja avem 30 de grade in Buc.

In gradina nu planta decat rezistente la frig, daca nu stii varietatea risti.
 

michaela

Active Member
camelliile de ghiveci deja formeaza bobocei.... :D



si aici Candy Stripe, care a fost una dintre cele cumparate de pe ebay.... cheala si urata :( , vad ca da semne de refacere... sper sa-si revina. :roll:


Si eu la fel.... ud zilnic.... oare ce substrat are..:? , probabil retine mai bine apa
 

michaela

Active Member
Super Gabiuta!
Asta sa n-o plantezi in gradina este de zona 7-9 , sau daca o vrei in gradina, neaparat protejata iarna... un mic solar :wink:
 
Sus