Carpinus betulus

DracuMic

Member
Dupa cum spuneam azi dimineata la cafeluta,la Cluj a plouat azi noapte intr-o veselie.....pe la 14 a iesit soarele,am incercat sa profit de vreme si am zbunghito la padure sa-mi caut un carpen.!
Dupa doua ore de cautare si o sperietura provenita de la un ditamai cainele l-am gasit! :eek:
http://s259.photobucket.com/albums/hh29 ... padure.jpg
wow e al meu....chiar daca arata asa ciudat...... :)
A inceput nebunia,am sapat o ora si jumatate,a inceput sa ploua iar,ghetele imi erau pline de noroi de la apele ce se scurgeau prin padure.Am facut o ditamai batatura pe palma dreapta de la lopatica si am transpirat de zici ca eram la 300 de metrii garduri..!
Am reusit sa-l iau cu radacininile mai subtiri,ce era gros (vreo doua) si cea pivotanta care mia dat cel mai mult de lucru ramasa si ea vreo 10 cm sub pamant.
e deja intr-un ghiveci si pus pe balcon la aerisit.....
http://s259.photobucket.com/albums/hh29 ... nt=002.jpg
si intors:
http://s259.photobucket.com/albums/hh29 ... nt=001.jpg
Deja m-am cam gandit cum sa-l fac sa arate,crengile vor fi scurtate si daca imi va permite as incerca sa fac fiecare creanga sa arate ca un copacel.!
ce ziceti ?
 
Salut mai Drace :rofl:

Te saluta satmarul, ai un material pe cinste, arata destul de bine, totusi ca sa ne facem o idee mai exacta in legatura cu dimensiunile lui, ar fii bine sa ne spui cam care sunt ele. Un prim sfat, desigur nu e nevoie sa asculti de el, eu ti0as sugera ca modelarea so lasi pe mai tarziu , mult mai tarziu, ma refer la o tundere majora, in opinia mea trebuia facuta inainte de al extrage din sol, planta inainte de extragere trebuie privita, daca nu ai ochii in ca formati, gandita mai mult timp ce tai si ce pastrezi, taiatul e usor , recrescutul e mai greu :) , inteleg ca a ploat si te-ai grabit, deci eu iti sugerez sa il lasi deocamdadta asa cum e un timp, macar pana se aseaza.
Daca spun prostii corectatima.
Succes cu el si sati traiasca , mai Drace :evil:
Vasile
 

DracuMic

Member
Stai linistit ca nici nu am de gand sa trag de vreo creanga doar pe cea din mijloc putin :) ..incer s-o centrez.
eu sper sa se prinda sa nu cumva sa-mi faca probleme ca tare necajit as fi.!
Am de gand sa-l mai scurtez putin ca nu prea intra pe balcon si mi teama ca o sa ma agat de el si atunci chiar ca nu mai trag sperante sa prinda radacini.!

<img src="http://i259.photobucket.com/albums/hh298/DracuMic/th_002masuri.jpg" border="0" alt="masuratori">

http://i259.photobucket.com/albums/hh29 ... masuri.jpg

astea is masurile imi pare destul de serios,acum astept criticile voastre..! :mrgreen:
 

vali

Active Member
Moderator
Salut DM,
Era interesant sa vedem si radacinile (sau bulgarele de pamant, asa cum l-ai luat din padure), inainte de a-l pune in vas.
Eu n-as fi venit acasa cu el intreg. As fi taiat ca-n imagine, dupa liniile verzi. Apoi, l-as fi plantat la un cu totul alt unghi decat a fost el in padure (cam cum se vede in medalion).
http://i193.photobucket.com/albums/z161 ... uri_DM.jpg
De taiat, poti taia si acum (daca ti se pare OK ideea); de schimbat unghiul, ramane pentru anul viitor. Dar, ca planta sa se dezvolte ca si cum ar fi fost deja plantata la acest unghi, te poti folosi de niste prisme pe care sa le pui sub vas, astfel incat acesta sa stea inclinat.

Spor la treaba.
 

DracuMic

Member
Multumesc Vali de informatii,am zis eu ca tu ai alt ochi in treburile astea,numai ca eu am alta imagine.
Am trecut cu vederea :) prin galeriile multor pasionati si am gasit ceva ce ma incanta,iar forma asta asa incovoiata se apropie de o creatile dea lui Domnu Pall....acum nu ca el ar fi etalonul suprem numai ca am multe de invatat si din modul lui de a vedea copaceii.....si ideea e ca-mi place!
Am sa arat in continuare de ce nu pot face ceea ce tu ai gandit......se vede in poza :
http://s259.photobucket.com/albums/hh29 ... t=ciot.jpg
ciotul asta e uscat si nu ma mai ajuta cu nimic,ce se vede alb pe pamant este rumegus de la taiere dar inca nu pot pune o poza pina nu-i da o frunza ceva .!
Si stiu ca tie si din cate am vazut si lui Vasile va place sa scobiti in tulpini,hai sa vedem ce idee va vine pentu acesta.! Binenteles ca nu-i inca timpul dar acolo peste vre-un an,poate doi. 8)
http://s259.photobucket.com/albums/hh29 ... rosime.jpg
Atept comentarii pro si contra :)
 

vali

Active Member
Moderator
DM a spus:
Am sa arat in continuare de ce nu pot face ceea ce tu ai gandit......
Dar nici nu era obligatoriu sa faci ceea ce eu am gandit :eek: ...
Ceea ce am incercat eu sa exprim acolo era o simpla parere personala, in plus, bazata doar pe o imagine. Tu esti cel mai in masura sa hotarasti ce va deveni copacelul acela...
Si stiu ca tie si din cate am vazut si lui Vasile va place sa scobiti in tulpini,
Eh... ce sa facem si noi... Ne mai plictisim si tre' sa ne umplem timpu' cu ceva... :)
hai sa vedem ce idee va vine pentu acesta.!
Problema e ca nu-mi permit sa scobesc decat in "tulpinile" mele.
 

vali

Active Member
Moderator
:) Pai ai inteles exact anapoda... Tocmai ca TREBUIE sa fii indraznet (mai ales in bonsai). Daca astepti parerea unuia sau a altuia, pe un forum sau altul, se plictisesc bonsaii si ramai singur. Nu te lua EXACT dupa ce spune lumea... Daca vrei sa ai un copacel care sa te reprezinte, toarna cate un pic din tine in vasul lui, la fiecare udare si pastreaza din parerile altora numai ce esti convins ca iti foloseste.

Ce daca sunt "Vali" (asa cum v-a intrat voua in cap)? Ai impresia ca eu nu pot spune si prostii? Sau ca tot ce spun se potriveste tuturor?

Cand am spus ca-mi scobesc doar tulpinile mele, exact asta am vrut sa intelegi: cel mai bine imi cunosc copaceii mei; si ma ghidez dupa acest principiu "fiecare isi cunoaste copaceii sai".

Indiferent cu cine ai vorbi si indiferent pe ce forum, nu lua de bun tot ce ti se spune... Ca vorbesti cu Walter Pall, Min Hsuan Lo, Morten Albek, ori altii pe IBC sau Art of Bonsai Project, ca vorbesti cu mine pe egradini sau ibonsai, e egal cu zero. Incearca sa vorbesti cel mai mult cu copacelul tau... Vei afla mai multe.
 
Necuratule te salut
E adevarat imi place sa cam cioplesc, imi place aspectul copacului batran sfintecat de stihiile naturii, acum sunt in aceasta epoca de creeatie, cred ca fiecare are asemenea epoci, aceastai starea mea sufleteasca acma stare pe care o transpun copaceilor, mai bine zis o impun lor :evil: .
da acest stil cu scorburi si cu coaja sfasiata e un stil foarte dramatic, atrage privirea, dar nu cred ca merge la or-ce exempla, cum am vazut din imaginea ta cu moneda, ca etalon de comparatie, subiectul tau e cam subtirel pentr-u o asemenea interventie, plus si forma , adica e prea "serpentiforma", nu stiu zau, ca nu stiu cam unde ai vrea sa aplici acea interventie pe ce parte sau in ce loc. Spuneai de un exemplar al lui W. Pall care ti-a placut si ai vrea sa duci exemplarul tau cam in aceea directie,... nu stiu, daca ai studiat cum trebuie galeria lui, vei vedea ca el are copacii, majoritatea peste 45 cm, cu trunchiuri care depasesc 5-6 cm, deci este diferenta, in plus si varsta lor peste 25 de ani cand a inceput sa-i modeleze.
Eu, pornind din varianta lui Vali, care dupa parerea mea e foarte viabila, as porni ca sohin cu el, acel ciot poti sa-l cioplest deja de acum, iar trunchiul sa-l mai lasi cativa ani, timp in care sa re concentrezi deopotriva si pe coroana, cum e vorba de un carpen iti trebuie o ramificatie foarte fina, pe care n-o vei putea obtine decat printr-o munca asidua de cativa ani. Acesta e parerea mea.
Vasile
 

DracuMic

Member
Ce spuneti voi aici eu o consider drept "criticare".Imi place asta ca uite dom`le numai asa invat ceea ce trebuie...si har Domnului ca am de unde...Si credeti-ma va multumesc din suflet ca imi dat asemenea informatii...
Poate ca sunt eu un ciudat care vrea total altceva de la bonsai,acum sunt abia la inceput,incerc sa-mi formez un stil propriu,un punct de plecare si deaia va stresez cu imagini si idei sa stiu ce fac bine si ce fac rau,unde ar trebui sa lucrez si unde sa astept sa lucreze si timpul.!
promit ca nu veti regreta pentru ca mi-ati atrasa atentia in unele locuri....
timpul ma va creste si pe mine :)
pot sa va mai intreb ceva? :evil:
 
Auzi mai drace eu chiar te rog sa intrebi, si poate printre raspunurile mele hai- hui si alandala mai gasesti ceva folositor, si fii serios, cand incep eu sa critic :rofl: ... in general lumea se supara :) :rofl:
Si foarte bine ca te consideri ciudat, oare nu suntem noi toti bonsaistii niste "psihopati botanici" niste ciudatenii ale regnului uman carora le place sa chinuie copaceii :?
Vasile
 

Floria

Active Member
Popan Vasile! Nu stiu ce sa va spun, dar cand am vazut copaceii aceia legati cu sarme si cu fierastrau-n cap, in mod sigur m-am bucurat ca nu m-am nascut copacel in calea voastra.
Dar, acestor copacei li s-au impus reguli stricte de crestere, deci sa-i consideram educati!
 
Stai linistita Floria, de mult n-am mai fost prin Bucuresti :rofl: ,...nu sunt eu acela cu drujba :tavalit: Iar cat despre educatie, de multe ori am impresia ca copaceii sunt mai educati casi noi bipezii :!: :?:
 

bradut

Well-Known Member
Am plantat cateva crengi de carpen (in gradina) si am constatat ca au inceput sa scoata frunze. Este posibil ca ele sa faca radacini?
 

Floria

Active Member
bradut a spus:
Am plantat cateva crengi de carpen (in gradina) si am constatat ca au inceput sa scoata frunze. Este posibil ca ele sa faca radacini?
Depinde ce conditii le oferi, dar in general Carpenul nu este pretentios.
 
Sus