Ce, cum si de ce sa reciclam.

victoria222

Active Member
Reciclarea este unul din primii pasi pe care trebuie sa-i facem pentru a opri poluarea naturii si irosirea resurselor. In natura nimic nu ajunge gunoi, iar noi ne-am obisnuit sa aruncam orice fara sa stam pe ganduri. Propun ca in acest topic sa impartasim propriile metode si idei de reciclare a diverselor lucruri de care ne folosim. Asa, vom putea afla unii de la altii, cum si in ce mod se pot recicla diferite lucruri.Mi-a venit aceasta idee, dupa ce am privit un material video despre gradinarit in care cineva povestea cum recicleaza plasele in care se vand anumite fructe si legume (ceapa, portocale, lamai)folosindu-le la sprijinirea dovlecilor urcatori, cu ajutorul unor araci mai grosi si a acestor plase in care introducea dovlecii de mici ca sa nu atarne catre pamant. Niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap asemenea idee. La fel ca in acest caz, probabil ca fiecare dintre noi cunoaste diverse metode de reciclare, trucuri, etc..care ne pot surprinde reciproc.
Stim ca mancarea in plus poate ajunge la caini, pisici, compost, etc..hartia si lemnul - in soba, resturile vegetale din gradina si din bucatarie - in compost, dar cu miile de ambalaje si obiecte din plastic, sticla, metal ce putem face? Cum le putem refolosi macar inca odata inainte de a le arunca la gunoi. Voi cum reciclati?
 

carmenushka

Active Member
Am citit postul tau si m-am gandit: "Eu nu reciclez nimic :( " Dar nu e chiar asa, mi-am adus aminte ca nu prea arunc recipientele de plastic de la iaurt, smantana, mascarpone, branza de vaci, mai toate ajung ghivece si ghivecele pe balcon :) deci reciclez! :D
 

victoria222

Active Member
Imi amintesc cand eram mica si copilaream la tara in vacante, bunicii mei spalau si pastrau toate pungile de plastic. Erau destul de rare si costau ceva banuti, unde mai pui ca la tara erau la mare cautare, pentru a pastra tot felul de lucruri in ele prin camara. Noi suntem mult mai norocosi ca ei, avem posibilitatea sa folosim pungi de plastic cate poftim, cu costuri foarte mici, dar odata cu asta vine si tentatia de a folosi mai mult decat ai nevoie, de a face risipa.
Imi amintesc cum acum trei ani, inainte sa ne mutam aici, cand am venit la tara intr-o primavara, alaturi de satul nostru era un sat si un camp plin de pungi de plastic imprastiate de vant. Erau incredibil de multe, ca un roi urias, agatate de garduri, de pomi, de buruieni, iar pe camp se rostogoleau pur si simplu in voia vantului. Cu timpul pungile au disparut de acolo, si presupun ca au ajuns in aratura si cele de pe camp, si cele de pe garduri, care or fi ajuns tot pe camp... Din ziua in care am vazut acele pungi zburatoare, am inceput sa folosesc cu mai multa grija pungile de plastic. Mi-am facut la balcon, intr-o cutie, un loc pentru ele si cand veneam de la cumparaturi, in loc sa le arunc la gunoi, le puneam in cutia de la balcon. Majoritatea alimentelor sunt deja ambalate si pungile in care le transportam sunt perfect curate. Sigur mai pot fi folosite inca de cateva ori, iar cand se uzeaza pot fi folosite ultima oara in loc de saci de gunoi.
 

victoria222

Active Member
Carmenushka, si eu spal si refolosesc toate recipientele de plastic, casoletele si capacelele, pentru rasaduri si butasi. Oricate s-ar aduna, tot nu sunt de-ajuns :D
Din casoletele mai solide am facut recipiente pentru apa si mancare pentru pisici.
 

FlorentinaS

Member
Noi folosim pungile de pastic pentru caratul cumparaturilor de la piata sau magazin iar si iar si iar pana se fac praf :)
Si cum in oras s-a deschis o statie de reciclare hartie si plastic, iar satul in care locuim s-a raliat la colectarea selectiva a deseurilor, avem 2 saci: unul pt hartie si unul pt plastice. In asta din urma pun totul spalat (cutii de smantana, iaurt etc). O data pe luna se strang doar deseurile astea si se duc la statia de sortare, in celelalte saptamani gunoiul menajer.
Pot sa spun ca dupa ce am inceput selectarea asta, reusim ca noi doi, intr-o luna, sa umplem un singur sac de 120 l cu gunoi menajer. Restul se recicleaza :)
Dar tot as mai fi vrut ceva si pentru sticla si aluminiu...
 

Blitz

Active Member
Si mie imi este ciuda, ca nu pot recicla tot. Probleme mari sunt: pet-urile (noi cumparam apa carbogazoasa la pet, ca ne place) si mai ales borcanele diverse si sticlele de vin. Mai nou si ouale se vand oriunde la cofrag, deci se aduna si din acelea :eek: De hartie sa nu mai vorbim. :eek:
 

carmenushka

Active Member
Reciclarea selectiva e inca basm la noi! Nu stiu daca ati vazut vreodata cum se golesc containerele cu deseuri selectate in acelasi loc, fara nicio noima...dar da bine la U.E sa faci campanii pentru colectare selectiva pe multi bani :x
 

victoria222

Active Member
Oamenii nu au educatia necesara pentru a folosi statiile de reciclare. Arunca fara sa clipeasca orice si oriunde, indiferent ca acolo scrie hartie sau plastic. Cel putin asa am observat ca se intampla in Bucuresti. Chiar la mine in facultate, la arte, unde te astepti la oameni de alt nivel, se arunca in bataie de joc orice in cosurile speciale pentru hartie sau plastic. Pur si simplu nu le pasa. Degeaba le faci sistem de colectare selectiva daca oamenii nu arunca ce trebuie in ele... :(

Blitz, cartoanele de la oua sunt ideale in compost. Trebuie doar la le rupi in cateva bucati si sa le pui in lada de compost. Cu sticlele de vin se pot face o gramada de lucruri frumoase in gradina, o sa postez ceva material mai incolo. Borcanele de sticla sunt foarte utile la facut conserva, iar daca voi in familie nu faceti conserve, intreaba un vecin, sa vezi ce o sa se bucure. Peturile de plastic noi le strangem pe toate in debara si i le dam femeii de la care cumpar lapte. Dupa ce le folosesc la lapte nu le mai pot face nimic si le arunc. La fel, i-am dat toamna vecinei mele cativa saci cu peturi si le-a folosit pentru depozitat vin. Pe internet gasesti to felul de smecherii facute din peturi, chiar si planuri pentru sere, foarte faine.
 

FlorentinaS

Member
La noi am observat ca chiar functioneaza colectarea selectiva! Si la servici se arunca totul separat si avem chiar in birouri cosuri separate- pt hartie si gunoi menajer. Am vazut cu ochii mei ca femeile de servici le strang in saci separati, iar masinile de gunoi nu le amesteca.
Cat despre ce se intampla la statia de sortare... am trecut prin zona si am vazut un soi de containere imense pline cu pet-uri (probabil erau si alte plastice, dar pet-urile predominau). De acolo stiu ca pleaca la "uzina" de topit cu care are primaria contract (despre asta am citit in ziarul local). Hartiile nu le-am vazut...
 

Ionutza

Member
Eu am un proiect maret pt toamna.

Cumparam mai nou apa minerala la bax deoarece cea de la robinet....nu e potabila. Vine galbena pe tevi, cateodata chiar ruginie (chiar am pus compot cu apa plata intr-un an :rofl: ). Apa e la un pret acceptabil. Sub 1 leu sticla de 2 litri. Cum sticlele se tot adunau si nu mai aveam pungi sa le strangem si alea alea, m-a dus gandul sa caut idei pe internet prin care sa le transform in ceva util. Am dat de sera din sticle de plastic si m-am pus deja pe colectionat de vreo luna si ceva :D . Sper sa reusesc si sa ii conving si pe altii sa incerce si ei. As face chiar un topic undeva cu subiectul acesta sa ii tin la curent pe curiosi cu evolutia lucrarilor si a plantutelor. Merita efortul?
 

Edelweiss

Active Member
Tu stii. Daca merita pt tine, atunci merita. Stiu un neamt care si-a acoperit casa cu tabla de la dozele de bere si e buna si acum tabla aia.
 

Camik

Active Member
Eu refolosesc pungile acelea din plasa,de la ceapa ,portocale...,cand fac toba si lebarul le pun la afumat in ele.
Asa intra fumul peste tot iar ele stau bine agatate pe bate in acele plase.
 

Edelweiss

Active Member
Ei, sa vedeti chestie.
Vin unii la scoala, buna ziua, etc...tot dichisul. Din partea inspectoratului suntem o firma care vrea sa faca un concurs prin care sa fie responsabilizat elevul, copilul. In baza unei diplome primite de copil si de mine, ar fi trebuit sa facem un orasel inchipuit din cutii de lapte care se primeste la scoala. Cel putin 2 cladiri, un pom, etc. Totul ca o macheta din cutii de lapte care vor fi taiate si asamblate.

Aceste machete ar fi trebuit sa le predam organizatorilor spre jurizare in scoala.
La intrebarea lor "de ce nu particip", consternati fiind ca nu percutez, i-am intrebat si eu: "dupa jurizare si impartit diplome, ce se intampla cu machetele?"
Raspuns zero.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Pai se aruncau la gunoi, ce crezi, ca doar nu le expuneau in birourile lor de inspectori :mrgreen:
 
Sus