Clivia miniata

cornelia

Fondator
Membru staff
Denumirea stiintifica: Clivia miniata

Denumire populara: Crin de camera

Imagini:


Tipul plantei:
Perena, de interior si de terasa cand e vreme calda

Gabarit:
Arata ca o tufa supla, inalta pana la 70 cm. Tulpina bazala este carnoasa iar frunzele ca niste curele se desfasoara simetric. In timp planta devine destul de voluminoasa si va avea nevoie de spatiu de 30-40 cm de jur-imprejur.

Lumina si temperatura:
Are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta corespunzator, insa peste vara e bines a n-o lasati in soare direct pentru ca vor aparea arsuri pe frunze. Varful frunzelor este cel mai expus dar arsurile se pot forma oriunde pe suprafata lor pieloasa. Temperatura optima pentru regimul de vegetatie este de 18-20 grade C. Iarna temperatura minima este de 8-10 grade C. Peste vara puteti sa tineti ghiveciul cu clivia pe balcon, terasa sau in curte, intr-un loc partial umbrit peste zi si cu soare dimineata.

Flori, frunze, fructe:
Dispunerea generala a frunzelor seamana cu un evantai. Frunzele sunt liniare, ca niste curele lungi cu margini moi. Au 40-60 cm si se intampla uneori sa se rupa la mijlocul distantei dintre baza si varf (tot asa se intampla si la alti crini de camera). Tulpina este doar o zona ingrosata la baza plantei din care incep sa se desfasoare frunzele. Inflorescentele cuprind 10-20 flori ca niste mici trompete. Cu cat planta este mai matura, cu atat numarul florilor din inflorescenta este mai mare. Similar, si dimensiunea florilor creste. Tija care le sustine este viguroasa si poate ajunge pana la 70 cm. Florile se dschid pe rand asa incat dureaza aproximativ o saptamana pana le veti vedea pe toate deschise. Apoi, primele flori care s-au deschis incep sa paleasca. Le puteti indeparta pe masura ce se trec. Majoritatea florilor sunt de culoare portocalie sau portocaliu-roscat. Dar sunt si varietati cu flori de un galben-lamaie, galben sters, crem, roz, ba chiar si albe. Fructele se formeaza numai daca florile au fost polenizate si este roscat si carnos. Radacinile sunt groase, carnoase si trebuie sa aveti grija ca se ranesc foarte usor in momentul transplantarii.

Solul:
E important ca solul folosit sa aiba un drenaj bun, altfel apa se va acumula la baza ghiveciului si treptat radacinile incep sa putrezeasca. In radacini sunt depozitate reserve de apa, asa ca planta are capacitatea de a rezista la perioade de uscaciune mult mai bine decat la cele cu exces de umiditate. E bine ca pamantul sa fie bogat in minerale si sa adaugati perlit sau pietricele la baza ghiveciului. Se poate folosi si un pamant bun de gradina, insa e mai sigur un pamant bun achizitionat din comert, de buna provenienta.

Udarea:
Se uda moderat pentru ca excesul de apa este daunator. Peste vara si in perioada de inflorire se uda ceva mai mult, dar numai dupa ce verificati nivelul umiditatii existent in sol in acel moment. Iarna se uda numai cat sa nu se usuce complet pamantul si planta sa aiba de suferit.

Aerul:
Ca majoritatea plantelor indicele de umiditate in aer este de 60%. Daca acesta este mai mare, apar zone de mucegai la suprafata ghiveciului si pe frunze. Accepta aerul uscat pentru o perioada de cateva luni, insa daca uscaciunea persista aspectul plantei va avea de suferit.

Ingrasaminte:
In perioada de vegetatie puteti aplica ingrasamant o data la doua saptamani. Puteti folosi atat ingrasaminte chimice cat si naturale (granule fara miros obtinute din balega de vaca macerata).

Inmultire:
Cea mai comoda varianta de inmultire este prin separarea puilor care se formeaza langa planta mama, dupa mai multi ani de cultura. Dupa ce inflorirea s-a incheiat puteti separa puii de mama. Puteti inmulti Clivia si prin seminte, plantate in cocopeat. Incoltirea are loc in 2-3 saptamani de la plantare, in cazul in care semintele au fost proaspete. Repicarea se face atunci cand plantele au 2-4 frunze, in ghivece de 6-7 cm (pahare de unica folosinta sau caserole de rasaduri). Transplantarea se face succesiv in ghivece mai mari. Plantele obtinute din seminte ajung la maturitate dupa 4-5 ani de vegetatie. Abia atunci sunt apte sa produca flori.

Conditii de iernare:
Peste iarna planta se tine in repaus. Aproximativ 1-2 luni se tine la 8-10 grade C intr-un spatiu uscat si racoros. Nu se aplica ingrasamant si se uda doar atat cat sa nu se usuce complet pamantul. Daca se pastreaza in vegetatie in camere incalzite, planta creste frumos insa anul urmator nu va produce flori.

Boli si daunatori:
Daca planta se ingrijeste corespunzator va ramane sanatoasa ani la rand. Insa, poate fi investata cu paduchi lanosi daca acestia migreaza de la alte plante catre Clivia. Dereglarile de udare, umiditatea in exces, variatiile bruste de temperature vor afecta aspectul si sanatatea plantei. Evitati udarea in exces pentru ca e calea cea mai sigura catre putrezirea radacinilor.

Ingrijire, particularitati:
Tijele florale se formeaza numai la plante mature, cu minim 6 frunze. Frunzele se sterg ocazional de praf cu o carpa moale umezita in apa. Dimensiunea ghiveciului este foarte importanta. Daca e prea mare ghiveciul, planta creste in radacini in dauna florilor. Daca e prea mic, radacinile se sufoca, planta inseteaza si dupa o vreme moare. Are nevoie ca pamantul sa fie aerisit si se replanteaza in sol proaspat o data la 3-4 ani. Transplantarea se face numai dupa incheierea infloririi. Atentie la radacinile carnoase care se ranesc usor.

Specii si varietati:
Clivia caulescens
Clivia gardenii
Clivia miniata
Clivia mirabilis
Clivia nobilis
Clivia robusta


Fisa realizata impreuna cu Michaela, Mihaela Tamas, Roxana.
 
Sus