Cocotierul - Cocos nucifera

Hariclea

Member
Denumire: Cocos nucifera

Familie: Areccaceae

Imagini: http://i58.photobucket.com/albums/g266/ ... 010516.jpg
http://palmguide.org/FTBG_images/large/ ... 849519.jpg

Origini: Acest palmier isi are originile in regiunile tropicale estice (cel mai probabil in sudul Asiei), astazi gasindu-se din Asia pana in America de Sud. Cele mai mari producatoare de nuca de cocos sunt Mozambic, Tanzania si Ghana.

Gabarit: In mediul natural ajunge pana la 20-30m inaltime, putand sa traiasca pana la 100 ani.

Lumina: Prefera din plin soarele, cat mai multa lumina, nu poate creste in locuri umbrite sau in incaperi pentru mult timp. Necesita un loc in curte la soare, sau pe balcon neinchis. Iarna cel mai bine se simte in sera, dar se multumeste si cu un loc foarte luminos in casa.

Temperatura: Ideala este de 26-28 grade Celsius, vara. Iarna suporta bine temperaturi de 16-18 grade.

Frunze: La planta adulta frunzele ating 4-6m lungime, forma lineara-lanceolata, mai mult sau mai putin curbate, rigide, de un verde stralucitor.

Fructe: Sunt cele mai folosite parti ale acestui plamier. De dimensiunea unui cap de om, ele pot atinge 1-2kg. In interior contin un lichid (lapte de cocos), si o parte "carnoasa". La exterior este invelit de o capsula fibroasa, apoi spre interior devine lemnoasa.
http://www.seabean.com/guide/Cocos_nuci ... cifera.jpg

Solul: Este preferat un amestec de 50% turba, 25% pamant de gradina, 25% nisip; este un palmier care suporta bine solurile sarate, el crescand chiar pe plaja.

Udarea: Se face din abundenta, lasand pamanatul sa se usuce putin la suprafata intre udari.

Aerul: Prefera umiditatea ridicata, motiv pentru care este indicat sa i se pulverizeze frunzele cel putin o data pe zi. Atunci cand sufera de uscaciunea aerului, varful frunzei se usuca si capata un aspect mai putin estetic.

Ingrasaminte: Fertilizatorul ideal este unul cu o compozitie de 8-4-12 si cu 3-4% magneziu si mangan. Acesta se aplica in dilutia indicata pe produs de 4-6 ori pe an.

Inmultire: Prin seminte, defapt tot fructul care contine in interior samanta. Se alege un fruct care are invelisul fibros intact si lichid inauntru (verificam scuturandu-l la ureche). Vasul in care urmeaza sa il plasam trebuie sa aiba minim 25-30cm adancime si diametrul putin mai mare decat diametrul fructului. Pamantul folosit trebuie sa fie unul usor, eventual turba(70%) cu nisip(30%). Fructul se tine in apa calduta o zi, apoi se planteaza in pamantul pregatit astfel: portiunea cu cele 3 puncte, in jos, in pamant, lasand afara partea de care a fost agatat fructul in copac; se acopera cu pamant doar 2/3 din fruct, ramanand afara 1/3 din el. Se uda frecvent, mentinand substratul umezit dar nu baltind. Ghiveciul se amplaseaza intr-un loc umbrit partial, cu o temperatura minima de 20-22 grade Celsius. Germinarea in conditiile naturale dureaza aproximativ 3 luni, dar in conditiile oferite de noi poate dura si 9 luni. Plantuta obtinuta poate ramane in acelasi ghiveci pana la 5 ani, cand va avea in jur de 1,5m. in primul an de la plantare, plantuta se va hrani cu substante nutritive din fruct, urmand ca apoi sa fie fertilizat.
http://www.botany.hawaii.edu/faculty/ca ... uc_spr.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/coco_12.jpg

Conditii de iernare: Trebuie ferit de inghet, fiind o planta tropicala. Temperatura minima la care ar trebui supus este de 15-16 grade. Lumina este foarte importanta, acest palmier necesita o amplasare intr-o camera cat mai luminoasa, ideala fiind iernarea intr-o sera.

Boli si daunatori: Este atacat de bacterii si fungi, mai ales, boala numindu-se pata bipolara a frunzei: pete micute verzui-maronii care se extind in leziuni circulare si eliptice (2-10mm) devenind maronii sau maroniu-roscate sau chiar negre; pentru combatere se reduc umiditatea si udarea, se trateaza cu Dithane.

Ingrijire, particularitati: Este un palmier care se adapteaza mai greu la conditiile unui apartament, cel mai bine simtindu-se in aer liber si cu soare direct. Daca este tinut mereu afara, creste cu aproximativ 30cm pe an, in conditii de interior creste in jur de 10-20cm pe an.
 

isabella

Active Member
cocosul meu s-a dus...se pare ca nu -i place climatul din casa :cry: . Pe viitor voi ocoli plantele dificil de mentinut :(
 

Sash

Active Member
Ce a patit :( ? Ai idee ce nu i-a placut? Ca... am si eu unul si vad ca o frunza de la baza a inceput sa se usuce, dar ii da si o frunza noua asa ca sper sa nu fie asa tragica situatia...
 

isabella

Active Member
Si mie imi pare foarte rau dar intr-un fel ma asteptam la asta. Cand am cumparat-o mi s-a spus ca in sera nu au reusit sa o tina mai mult de 2 ani dar am crezut ca eu voi reusi...din pacate nu a fost asa. Greseala majora cred ca a survenit cand nu i-am asigurat suficienta caldura
Sash, iti doresc mult succes. Trebuie tinut la caldura si stropit aproape zilnic, asa am fost sfatuita :D
 

cataliny

Member
Da asa este, e un palmier f.dificil care si la mine a inceput sa ramana fara frunze cu tot stropitul pe frunze . Si la servici la mine erau doi care au crapat mai repede , adica 2-3 luni pentru ca nu beneficiau de atentia cuvenita. In concluzie luam alti palmieri.
 

magda

Active Member
Moderator
si la mine a trait tot vreo 2-3 luni din momentul achizitionarii cu toate bibilelile mele; imi place dar nu mai cumpar
 

Sash

Active Member
Fetelor ma faceti sa numar lunile de cand e cocotierul meu la mine. Are mai mult de 2-3 luni... cred ca vreo 6-7 si tot formeaza frunze noi... pana sa citesc ca voi ati avut probleme cu el nu m-am ingrijorat prea tare ca-si maroneste frunzele de la baza... Ma gandeam ca e din cauza apropierii de calorifer, dar nu pot sa-i dau si caldura si lumina in alt loc.
 

isabella

Active Member
Sash, e bine ca te ingrijorezi putin , asa ii oferi mai multa atentie si il treci iarna :wink: :D . Nu e neaparat sa se intample si cu al tau, mai ales ca a facut si frunze noi, al meu nu a facut. Poate la tine a gasit conditii optime . Mult succes si sa ne auzim cu bine in primavara cand a mai disparut pericolul :D
 

cataliny

Member
isabella a spus:
Sash, e bine ca te ingrijorezi putin , asa ii oferi mai multa atentie si il treci iarna :wink: :D . Nu e neaparat sa se intample si cu al tau, mai ales ca a facut si frunze noi, al meu nu a facut. Poate la tine a gasit conditii optime . Mult succes si sa ne auzim cu bine in primavara cand a mai disparut pericolul :D
Esti draguta dar nu cred ca se va adapta la noi, si al meu are o noua frunza in crestere dar asta nu a oprit procesul inevitabil de uscare. Il am de 7-8 luni si mai sunt 2 frunze plus cea care iese (daca mai apuca) din 7. Recunosc ca nu a vazut soarele decat in drum spre casa adus de la Ikea , tinand-ul in sufragerie si sunt sigur ca si lipsa soarelui e marea problema. :(
 

daisy111

Active Member
Mult succes fetelor!!!!l-am vazut pe cel al Isei si imi pare nespus de rau ca nu-l mai are :(,ca e asa de pretentios ...dar sper ca cineva sa fie mandru ca a reusit in lupta cu supravietuirea,si asta va doreasc la toate :wink: :rugaciune:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Sash, am citit topicul si povestesc despre cocosul meu (eu sincer am crezut ca e o planta f nepretentioasa pt ca nu-i fac mare lucru).
Deci, il am cam de un an si jumatate - a stat in acelasi loc in casa desi in fisa pe care am citit-o si eu se recomanda sa stea afara pe timpul verii...
Are parte de f multa lumina (sta in dreptul unei laturi a casei unde am numai ferestre) si are parte de un climat constant din pct de vedere al temperaturii (avand centrala termica si termostat ce regleaza temp, in casa sunt in mod constant 21-22 de grade ziua si cam 20 noaptea).

In rest, il ud des , cam la 3 zile si inghite multa apa (cam 1/2 l), din cand in cand Vitaflora pt plante verzi. Ca termen de comparatie, e la fel de setos ca si Spathiphyllum... si inca o chestiune - desi mi s-a parut ca are f putin pamant, nu m-am incumetat pana acum sa-i schimb pamantul.

Dupa cum va spuneam, prea multe lucruri nu stiu despre cum sa ingrijesc plantele, si nici nu am prea avut timp de ele pana de curand, pur si simplu am avut noroc si le-a mers destul de bine.
Daca vreti, o sa postez si poze recente cu nucifera mea...
 

Sash

Active Member
Multumesc mult gradinar1.
Al meu n-are chiar atata lumina, temperatura cred ca e in jur de 20 grade unde sta el si ce-i mai important si o sa schimb incepand de azi, il udam cam 1 data pe saptamana.
 

isabella

Active Member
Ma bucur sa aud ca a reusit cineva sa creasca un cocos nucifera, deci are nevoie de temperatura constanta si multa lumina . Multumim pentru info, gradinar , succes in continuare cu plantutele :D
 

cataliny

Member
Al meu e gata, si-a trait traiu si se maronesc ultimele 3 frunze :cry: , 7-8 luni la mine si gata . Nu stiu daca o sa mai incerc cocos decat daca ma mut la casa si vara il pot tine in soare dar e putin probabil. :(
 
Sus