Condurasi / Tropaelum - experiment 2012

roxanasoare

Member
veretregn, ai niste condurasi de expozitie!

si mie imi plac foarte foarte mult. Am pus in ghivece si arata minunat. la anul vreau sa pun pe langa gard mai multe soiuri de condurasi, dar acolo este un pic de semiumbra din cauza ca am un piersic si un visin. Stiti un furnizor de seminte de incredere?
 

veretregn

Active Member
roxanasoare a spus:
veretregn, ai niste condurasi de expozitie!

si mie imi plac foarte foarte mult. Am pus in ghivece si arata minunat. la anul vreau sa pun pe langa gard mai multe soiuri de condurasi, dar acolo este un pic de semiumbra din cauza ca am un piersic si un visin. Stiti un furnizor de seminte de incredere?
Eu am procurat semintele din diverse surse printre care premier seeds direct pe ebay si thomson and morgan.
 

coraline

New Member
Seminte din dedeman plantate in mai au dat aceste minuni :)
Din pacate in zona semi umbrita nu au dat decat foarte anemici. Au inflorit, dar nu asa..
Se intind insa super mult si mi-au cotropit foarte multe flori, a trebuit sa ii tin in frau prin tundere20210726_093410.jpg20210726_093403.jpg20210717_085742.jpg
 

crysty

Active Member
Condurasi sau Condurul Doamnei sau Nasturtium este o planta minune a naturii ca si biloba sau ca ghimbirul.
Condurul doamnei are cel mai mare continut de luteina posibila intr-o planta pe Pamant. E un record al naturii si creste chiar la noi in gradina adica nu este vreo planta exotica rara.
De ce sa dati o groaza de bani pe suplimente cu luteina obtinuta pe cale chimica cand puteti consuma o salata usor iute la masa la fel ca si salata de leurda.
Si este luteina naturala. Specialistii in plante medicinale spun ca substantele medicinale din plante se absorb mai bine si mai usor decat substantele chimice din suplimentele nutritive si cel mai important e ca substantele naturale medicinale au o probabilitate foarte mica sa dea reactii adverse in comparatie cu cele din suplimente.
Probabilitatea ca un supliment nutritiv cumparat de la farmacie sa aiba substantele medicinale sintetizate pe cale chimica este foarte mare, intrucat nu se poate asigura mai ales de pe teritoriul tarii atata amar de cantitate de substanta de la plante pe cat se vand suplimentele inclusiv pe timp de iarna. Plus ca ar trebui sa fie foarte scumpe de ordinul sutelor de lei suplimentele naturale. La fel ca la uleiurile esentiale.

Exemplu : daca sa zicem trebuie un gram (1000 mg) de vitamina C doar pentru un tub de vitamina C, inchipuiti-va cate tone de patrunjel sau lamai sau altceva vor trebuie procesate si la cat se ajung costurile, asa ca acea vitamina C ori este sintetizata chimic ori chiar este substanta naturala dar importata din China pentru ca in Romania nu mai exista suprafete mari cu culturi dedicate pentru procesare medicinala.
Dovada preturi : Era o data la promotie (chiar pe timpul pandemiei) un tub de vitamina C la 11 lei care avea pretul redus de 50% adica de la 22 lei. Exista o lege pentru comercianti care ii obliga sa nu vanda sub pretul de achizitie, deci cu acel pret de promotie de 11 lei inca farmacia este pe profit. Daca din acesti 11 lei scadem taxele/impzitele pe profit , mai scadem si salariile angajatilor, mai scadem si costuri chirii sau publicitate atunci deducem cu usurinta ca acel tub de vitamina C a fost achizitionat de catre farmacie cu vreo 6-7 lei. Lasand la o parte diferenta mare de bisnita de la 6 lei si pana la 22 de lei, si uitandu-ne la costurile de productie, orice Dorel de Romania si-ar da seama ca nu poti obtine 1000 mg de vitamina C cu 5 lei (scadem din acei 6 lei sa zicem 1 leu costurile de ambalare pentru acel tub) pe cale naturala prin extractie, nici daca ai cumpara cel mai bogat fruct in vitamina C de pe Pamant. In schimb substantele chimice sintetizate sunt foarte ieftine ca le cumpara fabricile de medicamente cu tona.
Plus ca sa nu uitam ca chiar daca Romania ar avea destule suprafete agricole cu plante medicinale, exista iarna si iarna nu s-ar putea asigura un flux continuu de materie prima la cate suplimente se vand in farmacii, asa ca cel mai indicat pentru afaceristii din domeniu ca sa aiba flux continuu de productie si vanzare este sa cumpere ca materie prima produsul chimic sintetizat (praf in containere cu tona).

Nu cunosc si nu am auzit sa fie efecte adverse la consum exagerat dar mai bine sa consumati responsabil.
Exista si condurul doamnei cu florile mai grena dar nu stiu daca acea specie se intinde ca si asta comuna. Seminte pentru florile grena se mai gasesc de obicei la dedeman cand e sezonul de primit marfa seminte si bulbi prin februarie.
Se consuma totul de la planta dar nu cred ca si radacinile. Florile pot orna o farfurie cu salata boeuf sau chiar puse pe prajituri la fel ca florile de panselute.
Atentie mare cand recoltati adica sa spalati bine ca sa nu aiba insecte sau oua de larve de insecte pe ele mai ales sub frunze.
Si probabil cel mai bine e recoltarea dimineata.

Si nu uitati, cat inca sunt fructe si legume proaspete ieftine, consumati cat de multe puteti, pentru necesarul de vitamine si minerale, pentru ca iarna nu mai avem asa ocazie, plus ca atunci or sa fie dublu sau triplu ca pret, ca nicio specie de pe Pamant nu ne intrece la speculat momentul si facut bisnita cand e ocazia.
 
Ultima editare:
Sus