Construirea unui terariu - notiuni de baza

redknee

Member
Notiuni de baza pentru construirea unui terariu
-Alegerea unui recipient
Puteti folosi cam orice doriti de la un bol de sticla pentru a construi un terariu deschis pana la o sticla sau un borcan pentru a construi un terariu inchis.
Pentru incepatori sugerez folosirea unui bol sau a unui acvariu(terariu deschis) acestea fiind mult mai usor de intretinut oferind un acces mult mai bun la toate vietatile din interior fie ele plante sau/si animale.
-Substratul
Pe fundul terariului se va pune nisip si pietricele acestea ajutand la o buna drenare a terariului.
Peste acest amestec de nisip si pietricele se pune un strat de pamant de minimum 10 cm adancime (din experienta mea nu prea conteaza ce pamant pui eu personal folosesc pamant de flori cumparat).
Peste acest strat de pamant se poate aseza muschi pentru a da un aspect mai placut. Eu folosesc muschi de padure cules din padurile de conifere. Este in opinia mea cel mai bun muschi pentru terarii deoarece in padurile de conifere in afara de muschi nu prea cresc alte plante drept urmare vei avea mai putin de muncit la pigulitul plantelor si a radacinilor de planta din muschiul cules.
Acest muschi despre care vorbesc se gaseste de regula in zonele unde padurea este foarte deasa si solul este impanzit de acele coniferlor.
-Plantele
Aici las la latitudinea voastra sa alegeti ce doriti sa cresteti in el dar sugerez totusi folosirea unor plante care suporta bine umezeala si care nu cresc foarte mult in inaltime.
-Alte decoratiuni
Se pot folosi bucati de stanca sau pietre cu forme interesante, radacini uscate, pietris alb, cochilii de melc sau chiar diverse obiecte achizitionate din comert cum ar fi casute in miniatura sau diverse figurine(asa cum am spus depinde foarte mult de gusturile fiecaruia).

Nota:
Terariile inchise cum ar fi cele in sticle sau borcane nu necesita udare decat foarte rar, dat fiind faptul ca ele sunt inchise retin destula umezeala cat sa nu fie nevoie de udari dese.
Terariile deschise se uda in functie de gradul de uscare al substratului grad de uscare care se poate verifica prin metoda stiintifica numita "degetul infipt in pamant" :)
Pentru a asigura o udare uniforma a terariului sugerez folosirea unui pulverizator.

Daca aveti intrebari nu ezitati.
 

redknee

Member
Mentiuni ulterioare

Mentiuni:
Muschiul cules trebuie spalat foarte bine cu apa rece pentru a va asigura ca nu au ramas diverse vietati sau oua de insecte prin el si ulterior tinut sub apa timp de cateva ore pentru a omora eventualele vietati care nu au fost eliminate prin spalare.
Rocile, cochiliile de melci, radacinile si alte obiecte luate din natura trebuie(sau hai sa zicem e bine sa fie) fierte pentru a elimina bacteriile, insectele si mucegaiul iar bucatile de lemn si radacinile pot fi lacuite cu 2-3 straturi de lac ecologic(ala pe baza de apa).
 
Sus