Crini

Ioana Hotea

Active Member
Sunt superbi, ce bogatie de flori si de parfum! Felicitari gradinarilor harnici!
Eu i-am plantat tarziu, in mai, si nu mi-au rasarit chiar toti, cu toate ca bulbii pareau sanatosi, multi erau incoltiti. Cam 80% mi-au rasarit. Unii au boboci, altii mai au de crescut, asta e, in cativa ani sper sa am si eu tufe frumoase!
In toamna voi pune mai multi asiatici, sper sa gasesc hibrizi parfumati cat de cat, ca par foarte rezistenti. Dintre toti bulbii plantati, asiaticii au iesit cel mai repede, apoi cred ca niste hibrizi longilorum daca nu ma insel si 1 aurelian (singurul). Cei orientali si orienpet mai slabut, am mai pierdut din ei :(
Dar nu ma las, completez in toamna!
Bradut, tufa de Lollypop e magnifica, cati crini sunt acolo? In cati ani a ajuns la dimensiunea asta?
Eu tot tufe vreau sa formez, Stagazer am pus 6 bulbi intr-un cerc dar nu au iesit decat 2 :(
Asta e, perseverez! In toamna voi avea si eu crini de fotografiat, sper :)
 

bradut

Well-Known Member
Crinii Lollypop au fost luati acum vreo 7 ani, cred. Am pornit cu 2-3 bulbi. N-am numarat cati sunt in acel grup. Oricum, mai am cateva palcuri (nu la fel de mari) si prin alte zone ale gradinii.

Stargazer, fiind oriental, este mai pretentios. Astia asiatici nu fac mofturi si se inmultesc rapid. Am si eu Stargazer, insa nu-i prea merge bine, in sensul ca-mi iese in fiecare an, dar anemic. In plus, nici nu s-au inmultit.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Bradut, as dori si eu citiva Lollypop ca la mine au mers bine vre-o 3-4 ani , apoi i-a atacat ceva...(cred ca soareci) .. si de atunci au tot fost anemici....
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ioana, foarte marea majoritatea celor asiatici nu sint parfumati... cei Longiflorum-Asiatic care arata foarte similar cu asiaticii au oarece parfum.. dar de obicei destul de delicat...

Cei trompeta foarte marea majoriteta sint parfumati... si cei orienpet marea majoritate....

Eu spun sa te orientezi pe orienpet si asiatici pt ca sint cei mai rezistenti......
 

Ioana Hotea

Active Member
Multumesc mult de sfaturi!
Voi completa toamna aceasta cu asiatici si orienpet. Am vazut si niste aurelieni frumosi, dar mi-e frica sa nu se faca prea inalti. Ma intereseaza sa fie cat de cat parfumati, si cu o inaltime rezonabila, sa aibe un aport peisagistic in gradina..
Asiaticii am vazut ca se inmultesc singuri, usor, dar ceilalti cum stau la capitolul inmultire?
 

Ioana Hotea

Active Member
Da, ma intereseaza :)
Chiar am vazut in postul anterior niste crini cu floarea portocaliu-somon (forografiile 7 si 13), foarte frumosi. Sunt cat de cat parfumate varietatile acelea?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
da, cred ca alea au ceva parfum pt ca sint hibrizi intre asiatici si trompeta (asiapet)
 

bradut

Well-Known Member
O adevarata incantare!

A fost o perioada cand nu am acordat prea mare atentie crinilor. Aveam cativa in gradina, dar nu pot sa spun ca eram foarte impresionata. De vreo 2, poate 3 ani insa, am inceput sa-i vad cu alti ochi: astept cu nerabdare sezonul lor, atat de mult ii iubesc. :)
 

adrianam

Well-Known Member
Da, si eu m-am indragostit de ei! Mai ales ca in perioada asta nu prea mai sunt alte plante inflorite!
 

bradut

Well-Known Member
Adriana, ce bine ca te vad pe-aici! :) E o ocazie perfecta ca sa-ti multumesc pentru efortul depus in gestionarea comenzilor comune. Urmeaza sa-mi infloreasca noi crini. Turele trecute am mai avut si surprize, insa au fost placute. :)
 
Sus