Crini

bradut

Well-Known Member
Adriana, am luat un singur bulb, acum cativa ani. O perioada l-am lasat in acelasi loc. Mai apoi am sapat si am separat toti bulbii, si tot asa. I-am plantat pe toti in aceeasi groapa, la distanta mica unii de altii.
 

adrianam

Well-Known Member
Cand ii separi?
Primavara devreme sau toamna?
Ma gandesc ca este mai bine toamna, ca nu le ranesti varfurile, primavara ei pornesc destul de devreme si se pot rupe la mutat.
La mine nu au inflorit cei mutati in primavara.

Tu cum ai procedat?
Si cand ai plantat primul bulb?
 

bradut

Well-Known Member
Eu i-am separat toamna. Primul bulb l-am plantat cu ani in urma, cam pe cand m-am apucat de gradinarit. Nu mai stiu exact, poate 2008 sau 2009.
 

cristinaf

Well-Known Member
Crinilor mei trimpeta le-a placut la mine. Anul acesta cel roz s-a inmultit, si amandoi sunt mult mai inalti decat mine. Cel galben inca se mai lasa asteptat cateva zile.

 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Arata grozav...probabil anii viitori vor avea mai multe flori... .
 
Ultima editare:

cristinaf

Well-Known Member
Foarte frumosi!:clap:
Ma gandesc sa-mi mai cumpar si eu niste hibrizi din acestia, ca orientalii nu rezista la mine mai mult de 3 ani.
Am avut Dizzy, foarte mult mi-au placut, dar anul acesta nu a mai rasarit niciunul.:( Asa ca eu orientali nu mai cumpar.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
da, cam asta e treaba cu orientalii..... le trebuie conditzii foarte bune ca sa reziste......
 

oanaiulia

Member
Buna!
La crinii mei Orientali s au cormat niște muguri la baza tulpinii ... Si nu stiu daca simți bulbili....? Ce fac cu ei? Ii las acolo sa crească? Ii rup si ii pun in pământ? Poate ma ajutati cu un sfat... . Ciudat e ca din 5 crini ce erau in ghiveci ( i am despărțit la plantare, si pe 3 i am pus afara in gradina, iar 2 au rămas in casa) , numai la cei din casa vad acești muguri....
Aceștia sunt :
http://oanaiulia.sunphoto.ro/Crini/98296495
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da, ii lasi acolo cel putin pina in octombrie. Apoi daca chiar vrei poti sa ii muti.
 

Roxana

Active Member
Buna seara!
Astazi mi-am achizitionat primul meu crin. :) este in ghiveci, dar mi se pare ca pamantul nu este tocmai cel prielnic..ghiveciul este foarte usor, iar pamantul este de un maro foarte deschis. Credeti ca ar fi bine sa-l schimb? Si daca da, care ar fi amestecul cel mai potrivit?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Depinde daca e crin cu adevarat. Se poate confirma daca bulbul e facut din solzi concentrici..... daca nu e din solzi, nu e crin. Poti sa pui o poza si ne putem lamuri si asa.

Pamintul maro deschis e probabil pe baza de rumegus, ceea ce intr-adevar nu prea e prielnic. Crinilor le place un pamint afinat , usor acid si care sa se dreneze bine, fara a pierde insa apa in exces. Un amestec de turba cu nisip si pamint de gradina in parti egale de obicei de rezultate bune.
 

Roxana

Active Member
Multumesc pentru sfat!
Azi am umblat putin la plantuta si da, bulbii erau alcatuiti din niste solzi destul de mari, iar coletul de radacini era bine dezvoltat, avand forma ghiveciului in care l-am cumparat, semn ca plantuta sta de ceva timp in acel pamant. Oricum nu am reusit sa-i schimb tot pamantul, ci mai mult pe cel de la suprafata, ca am zis sa nu-i agresez radacinile daca insist prea mult. Sper sa fi procedat corect si sa-i mearga bine la mine.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
A caror crini oare petalele sunt comestibile? Stie cineva?In bucataria chineza se folosesc pentru dulceata lor .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
in general la crinii orienpet petalelel si centrul florii emana un lichid dulce si foarte parfumat. E ca o miere extrem de aromata...... nu la toti, numai la unii. Asta e insa un hibrid mai nou.. dintre crinii orientali (origine japoneza) si crinii trompeta (origine chineza).
Mai sint si un numar foarte limitate de crini asiatici care emana lichidul dulce.....

Eu stiam ca unii din crini(asiaticii in principal) au bulbul comestibil... de petale nu prea am auzit.
 
Sus