Crizanteme/Tufanele

Lavinia Cristian

New Member
Am și eu o întrebare.. Despre crizanteme
Tufele acestea bogate în flori și superbe din magazine..daca le plantez in gradina, tot asa frumoase rama? Tot asa multe flori fac în anii urmatori, tot asa stufoase și globulare? Sau devin lungi și cu puține rămurele și 2-e flori în vârf?
 

crysty

Active Member
A doua varianta. Se inalta tufa si trebuie tunsa. Asta in cazul in care supravietuieste cu bine primei ierni de cand e plantata afara .
Am plantat si eu la cimitir crizanteme la ghiveci dar nu prea mai arata tufa cum era la inceput ca probabil au mai degerat cateva tulpini la frig dar si faptul ca nu are parte de soare cat de cat.. Ca sa aiba cat mai multe flori trebuie hranite crizantemele cu ingrasamant si cel mai important tunsa tufa atunci cand creste in inaltime .
Se prind cam greu sau se adapteaza greu si crizantemele la ghiveci cumparate de la florarie nu numai plantele de interior din comert din cauza ca la florarie ele sunt aduse de la distribuitori care le cumpara de la sere . La sere sunt crescute in conditii stricte si cu diverse programari. La diverse ore isi primesc apa cu stimulente de crestere, stau mai mult in sere in aer inchis, si plantele se invata cu un anume program si hrana . De asta nu reusesc chiar toate, am avut si tufe care s-au prins la inceput dar nu vor sa creasca si raman asa pana se usuca de tot tufa. Deci sansele ar fi de vreo 50% .
Crizantemele au o putere mare de lastarire din radacina si asta este un mare plus, le face tufa mai bogata dupa tundere , la fel ca si la menta.
In comert arata sa de bine crizantemele pentru ca ele sunt tunse de mici li se formeaza coroana globulara si sunt hranite cu stimulente de inflorire si ingrasaminte puse in apa de udat plus ca sunt stropite impotriva daunatorilor si bolilor.
Daca aveti ocazia sa luati crizanteme cu radacina care sunt plantate de mai demult de la cineva din gradina e mai bine , pentru ca sunt deja adaptate.
Nu am sera si nu sunt producator de crizanteme dar asta cu tunsul ca trebuie tunse mi-a spus-o un producator de flori la ghiveci de la tara care are sera si vinde flori la ghiveci in piata din centrul orasului.
Depinde si de specie , unele sunt pitice, dar o sa vedeti ca odata plantate afara pot creste haotic si urat si nu o sa mai arate ca la ghiveci nici pe departe si atunci ii formati o coroana globulara prin tundere.
Cu ce le hraneste nu spune nimeni, romanul e foarte egoist si secretos , dar e logic sa fie hranite cu stimulente de inflorite ca sa infloreasca "in asa hal" , plus ca printre producatorii agricoli, ingrasamintele Osmocote sunt populare, mai ales ingrasamantul acela sub forma de bilute adica cu eliberare intarziata/ de lunga durata.
Stimulentele de inflorire profesionale sunt foarte scumpe chiar daca sunt foarte concentrate si trebuiesc diluate dar doar un producator de flori isi permite sa ia si sa testeze . Aici aveti de exemplu un link cu stimulatori de inflorire profesionali http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/aditivi/pentru-inflorire.
Totusi daca se admninistreaza un ingrasamant mai bogat in potasiu si fosfor si se imbunateste solul cu extract de humus nu cred ca mai trebuie stimulatori scumpi.
Aici aveti de exemplu un ingrasamant decent ca pret care are o formula completa si stimuleaza si inflorirea https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650 sau asta https://www.dedeman.ro/galati/ingasamant-universal-kristalon-gold-granule-0-5-kg/p/7027646 , eu folosesc ambele feluri dar prefer prima varianta pentru ca are mult potasiu si are si un continut decent de magneziu si sulf. Magneziul este pentru verdele frunzelor si sulful are rol fungicid ca si cuprul.
Am folosit ambele feluri din linkurile astea doua , pe muscate si pe leandri cu succes , la leandri am reusit sa ii fac sa infloreasca si la muscate florile globulare sunt mari .
Dumneavostra folositi ce vreti , si nu uitati ca pentru a avea flori frumoase trebuie sa le cumparati ingrasamant.
 
Ultima editare:

balenaucigasa

New Member
Experienta personala a anului trecut. De indata ce florile au trecut am taiat de jos toti lastarii. Daca iarna e blanda cum a fost anul trecut (Timisoara) vor iesi cateva frunae mici asa de incredere. In primavara vei avea o tufa mica si draguta ce apoi se va dezvolta pana in august cand vor aparea primii boboci. Toata vara ele trebuie udata pentru a creste si bineinteles soare cat mai mult.

Mai era aici un link legat de crizanteme.
 
Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
problema mea este ca cresc prea inalte si cind infloresc, din cauza greutatii florii, se rup tijele sau se culca. ma poate sfatui cineva cam care ar fi momentul potrivit din vara cind ar putea fi tunse in asa fel incit la inflorire sa nu aiba o tulpina prea lunga?
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Am și eu o întrebare.. Despre crizanteme
Tufele acestea bogate în flori și superbe din magazine..daca le plantez in gradina, tot asa frumoase rama? Tot asa multe flori fac în anii urmatori, tot asa stufoase și globulare? Sau devin lungi și cu puține rămurele și 2-e flori în vârf?
Cele globulare, raman globulare. Vb din experienta.
Numai ca dupa 5 ani s.au uscat rand pe rand. Din cate am observat, isi fac radacini aeriene dupa niste ani. Dar macar 5 ani am avut mingiute:). Doar le ciupeam varfurile pana in iulie sa se indeseasca si apa destula. + Soare:)
 
Sus