Cu ce combatem buruienile

sicamin

Member
NoiDoi eu am o suprafata destul de mare (2000mp) si am dat cu Glifosat .In 2 saptamani au disparut toate alte ierburi ,in afara de pir :rofl:
Anul trecut dupa aratura am cules aproape toate radacinile de pir ,dar totusi au mai ramas.Acum am stropit a doua oara (suprafata de gradina nelucrata) sa vad daca mai creste pirul.
Suprafata mai mica (vreo 500 mp )unde am cultivat cate ceva ,am reusit sa o curat cat de cat "manual".
Acum intreb :daca tot nu moare pirul in 2-3 saptamani ,sa schimb ierbicidul si sa mai dau odata in toamna asta ,sau sa ar si in primavara sa mai dau cu ierbicid Roundup ?
 
A

Anonymous

Guest
Stiu eu ce sa zic....? :)
Deci: inainte de a folosi un erbicid, insecticid,fungicid....intreb, dau telefon la importator, si stau de vorba cu ei.
Cei de la Roundup, ca sa scape de mine, mi-au vindut pontul cu "modelul" nou.
Deocamdata in tara alt erbicid mai bun nu este. Sa nu cadeti in greseala celor care va spun sa cumparati altul mai ieftin, ca-i tot pe baza de Glifosat. Sint niste fake-uri, din dorinta ca firma respectiva sa aiba si ea ceva similar.
Revenind, eu aplic Roundup des, nu cind si cind. Respect strict dozajul, ma ingrijesc ca sa nu ploua 24 h, aplicindu-l cu generozitate.
Eu nu pot sa va spun ce sa faceti. Insa, in locul dvs. as aplica Roundup-ul corect, apoi dupa citeva zile as reveni cu un nou "puf".
Oricum, daca arati, in primavara apar alte dicotile...cele "reactivate" din intoarcerea brazdei. Eu am patit-o, chiar rau de tot (1000 mp).
Acum, la dvs, celelalte dicotile nemaifiind, erbicidul nu va mai fi "risipit","disipat" si va ajunge numai pe pir.
Daca va consoleaza, si eu am de erbicidat o suprafata mare, saptamina viitoare.
 

sicora fabian

Active Member
Sicamin, pirul era mare? Vreausa spun, inalt fata de celelalte buruieni?
Am o parcela cu buxus si tuia, cam 20 - 30 cm inaltime si nefiind intretinuta, buruienile au crescut mult mai inalte: am stropit cu RoundUp cu vermorelul, de sus, astfel incat solutia nu a ajuns pe buxus! Mi-a ramas parcela curata dupa ce am strans buruienile uscate cu grebla dintre randurile de buxus si tuia neatinse!
Daca pirul forma un etaj inferior si solutia nu a ajuns la el, normal ca nu a patit nimic!
 
A

Anonymous

Guest
Excelenta observatia domnului Fabian.
....defapt asta este mica lui smecherie ca sa supravietuiasca.
Daca ne uitam uitam atent la el, atit pirul tiritor (Agropyron repens) cit si pirul gros (Cynodon dactylon), observam formatul frunzelor, al plantei in sine, talia.
Intr-un cimp cu buruieni, acesta este cumva acoperit, "mascat" de celelalte.
De aceea am presupus, ca dupa disparita celorlalte buruieni de pe terenul d-nei Sicamin, la un nou tratament, pirul va "inacasa" doza necesara.
In rest, insuccesele nu sint legate de rezistenta plantei, ce a unor greseli "tehnologice" (dozaj, aplicare, precipitatii)
 
A

Anonymous

Guest
Cei care au gradini rezidentiale nu au bani de rispit, asa incit cumpara cantitatea apropiata de cea pe care urmeaza sa o foloseasca. Daca mai ramine ceva, nu ezita sa-si consulte prietenii/vecinul daca nu are cumva nevoie.
Cind Roundup-ul ti-l cumpara municipalitatea, atunci gindesti global.

Sint de acord cu dvs. pentru ca aveti dreptate !
In partea a doua gresiti usor, in principiu dauneaza sanatii sa avem pareri preconcepute ori din import.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Daca tot discutam despre acest RoundUp, am si eu trei intrebari pentru voi:
- Pentru eliminarea buruienilor din gazon (trifoi, pir, etc...), ce soi de ierbicid ar trebui folosit in conditiile in care la marginea gazonului sunt plante care mi-as dori sa nu fie afectate (trandafiri, etc)
- RoundUp-ul ar putea fi eficient si pentru stuf??? Daca vrei sa scapi de stuful de pe un teren pe unde a fost albia unui rau?
- Produsul este nociv pentru animale? cainele meu mananca iarba, din cand il cand...in conditiile astea ar putea pati ceva???
 

sicamin

Member
Fabian ,ai dreptate ! Pirul era mai mic decat buruienile ,de aceia nu a ajuns si la el ierbicidul . Am stropit iar zonele cu pir si astept sa vad rezultatul. Dozajul l-am facut dupa instructiunile de pe flacon (de 1 litru).
 
A

Anonymous

Guest
@Sicamin, uitati postarea mea, cu un "metru" mai sus decit al colegului:

Acum, la dvs, celelalte dicotile nemaifiind, erbicidul nu va mai fi "risipit","disipat" si va ajunge numai pe pir.

...vorba lui Terentiu : "Nil tam difficile est, quin quaerendo investigari possiet" :rofl: .
Se putea ajunge de la prima sedinta si pe pir, dar trebuia ceva dexteritate, rabdare si mobilitate cu lancea pompei.

@gradinar 1: ve rog, nu va suparati pe mine: "erbicid"... fara "i" ! :D
M-am intilnit si eu cu aceasta problema, stiu ce va deranjeaza, dar in preajma trandafirilor nu se poate lucra decit mecanic. Daca aveti curaj, puteti "imbraca" trandafirul cu cite un sac din plastic menajer, pina jos. Apoi stropiti, dupa care indepartati sacul.
Pentru buruienile de la gazon se utilizeaza un erbicid "dedicat". Am scris pe larg despre el pe forum, indicind si link-urile aferente. Insa si acel erbicid afecteaza trandafirii.
Pentru restul intrebarilor, va sugerez ca sa luati legatura telefonica cu agentul pentru zona dvs al Roudup-ului. Acesta este in masura sa va dea cele mai bune informatii raspunzind pertinent la toate informatiile. Nu este agent de vinzari, ci platit de firma sa pentru consultanta.

http://www.redoxim.ro/timisoara.html

Personal nu stiu daca poate fi utilizat cu succes la stuf. Cred ca stiu cum se face, dar nu cred ca aveti rabdare sa procedati astfel.
 

sicora fabian

Active Member
gradinar1 a spus:
am si eu trei intrebari pentru voi:
Pentru buruienile cu frunza lata este erbicid selectiv, pirul doar mecanic sau cu . . . pensonul, cum am mai auzit pe aici (avantajul ar fi ca distruge si tulpinile subterane)!
Este eficient si pentru stuf, dar nu la sfarsitul perioadei de vegetatie.
Indiferent ce spune producatorul, cateva zile este bine sa stea animalele deoparte, ori sa le dai pastile de cap sa nu mai manance iarba! :rofl:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Noidoi+, multumesc pentru sfaturi...

In ceea ce priveste corectitudinea exprimarii mele, inainte de a-mi face observatie, va sugerez sa consultati DEX-ul si veti remarca faptul ca ambele forme sunt acceptate :D

IERBICÍD, -Ă adj., s.n. v. erbicid.

In plus, chiar daca as fi gresit ar fi trebuit sa treceti cu delicatete peste asta
:( ...
 
A

Anonymous

Guest
OK-ei, mi-am cerut apriori iertare.....Se pare ca nu am fost deloc bine inspirat, trebuia (mai bine) sa ma fac ca nu observ. :aoleu:
Nu va contrazic in privinta DEX-ului, dar fiecare domeniu are un limbaj general acceptat...poate un argou.
Infine, toti utilizam varianta aratata (neinspirat) de mine, cataloagele, site-urile folosesc aceeasi forma.
Tin sa va asigur ca nu am facut-o din rautate. :rose:
 

Edelweiss

Active Member
Nu neaparat :D De multe ori un cuvant incorect folosit de multi (arbitrariul semnului lingvistic) trece drept corect odata cu timpul.
De ex "profesoara" ... meseria era "profesor" numai barbatii predand pe vremuri. Fiind azi multe doamne, s-a feminizat substantivul si este corect. Gresit este "doctorita" in loc de "d-na Doctor"...aici s-a pastrat.

Si la expresii la fel: care e forma corecta?
1) a-si aduce prinosul
2) a-si aduce aportul

????????????????????????
Amandoua au acelasi inteles...numai ca sunt pleonasme...varianta 1 e corecta ca provine din slava veche prinositi (a aduce) si e expresie mai veche de 800 de ani... 2 e gresit ca e recenta...si se considera pleonasm.

Aaaaaa...in dictionarul academiei nu exista verbul a ploua ci numai verbul ploaie...deci afara ploaie se spune corect. Sa zicem ca zambim :wink: :oops:
 

sicora fabian

Active Member
Bun, Edel, daci a inceput sa ploaie! :rofl:
. . . cu off-topics! Corect? Sau off-topic-uri!? :?
Deci sa fiu si eu . . . off!
Si la plantele care nu se lignifica (lemnifica ?) se spune "erbacee" sau "ierboase", nu "ierbacee", insa termenul de "ierbicid" l-am vazut ( scris) in multe carti (fac exceptie de la "informatia" de pe net, 80% este total pe dinafara), unele din ele scrise de autori consacrati, asa ca mergem pe mana lui Edel! :D
Insa pleonasmul din "a-si aduce aportul" . . . Adica nu ma exprim corect cand spun ca "Edel si-a adus aportul la rezolvarea situatiei stanjenitoare . . ."? :oops:
 

Edelweiss

Active Member
O sa scriu mult off-topic pt a indeparta buruienile din limbaj :D Scuze :oops:

"Aport" vine din franceza si se refera la "a aduce" . A adus adusul...este pleonasm. Sa zicem ca in loc de "adus" se va folosi "contributie" si devine corect. Sa zicem ca "a-si aduce aportul" este socotit pleonasm si este gresit...dar...ca intotdeauna exista un "dar"...fiind des folosit, este acceptat drept corect :oops:

Problema este urmatoarea: avem 2 expresii cu acelasi inteles. Una foarte veche si una recenta. Este o anume regula lingvistica, expresiile sunt corecte dupa utilizare de 800 de ani, neologismele nu mai sunt neologisme dupa 200 de ani...etc. Limba este in permanenta schimbare, intra cuvinte noi, altele se pierd...

La fel si "ierbicid" vs "erbicid". Erbicid se scrie din cauza ca provine de la "herba" (lat) dar nu se scrie niciodata "earba" ci "iarba". Acum ce facem? Ferdinand de Saussure ne scoate din incurcatura. Unele consoane se "inmoaie" adica se adauga un "i" in fata ei...din cauza dificultatii in pronuntie. Daca multa lume zice ierbicid dar scrie erbicid...e putin pana la a scrie ierbicid. Este un joc de pronuntie intre consoane si vocale...unele mai greu de pronuntat, altele mai usor. Un cuvant imprumutat din alta limba are tendinta sa se "romanizeze" sau daca e preluat de nemti sa se "germanizeze" etc, etc...se numeste asta "adaptare fonetica" la fonetica limbii respective. Tot ce tine limba in loc este rigurozitatea gramaticii...

Toata lumea stie ce este o MOLIFTA. Cuvantul vechi slav este MO-LIT-VA. Am scris special in silabe. T langa V e greu de pronuntat. Limba a recurs la 2 tehnici: "asurzire" si "metateza". A inlocuit V cu F (asurzire) si l-a pus pe F inaintea lui T (metateza).

Limba romana este o limba vocalica, adica din 100 de caractere, peste 50% sunt vocale...cei din vest au limbi consonantice. De aceea "ierbicid" a aparut inevitabil...
Curiozitati? In lb romana se pot face propozitii cu subiect si predicat formate din vocale (eu iau o oaie...oaia aia e a ei)...

La fel si "a lignifica" vs "a lemnifica"...primul imprumutat, al doilea este cuvantul nostru, acelasi sens. Cu timpul "a lemnifica" va deveni corect. Cat de repede? Vorbitorii decid, gramaticienii constata :oops:
 

Aura

Member
Edelweiss a spus:
Ferdinand de Saussure ne scoate din incurcatura. Unele consoane se "inmoaie" adica se adauga un "i" in fata ei...din cauza dificultatii in pronuntie.

si lingvistul roman Alexandru Graur ne invata lucrusoarele acestea :wink: nu doar elvetienii....

Chiar utile aceste informatii, multumim! :D

Aura
 

Aura

Member
Si eu ti-am raspuns :wink:
in fine. Tu stii mai bine.
Eu ma mentin pe pozitie, daca cineva a explicat subtilitati de lingvistica ale limbii romane..acela e Graur si nu Saussure... :wink: Si nu te contrazic din placere sau din prostie.
Aura
 
Sus